Bryster er for mange mennesker et symbol på kvindelighed og femininitet. Netop derfor kan det være svært for nogle kvinder at acceptere små eller flade bryster. Nogle kvinder har måske haft små bryster hele deres voksenliv, mens andre kvinder oplever at få flade bryster senere i livet – for eksempel efter en graviditet og amning eller efter et større vægttab.
Selvom alle former for bryster er helt naturlige, kan det være, at du ikke er glad for dine egne og måske synes, at de er meget for små. I den forbindelse er det kun normalt at søge gode råd og vejledning til, hvordan dine bryster kan gøres større eller mere fyldige. Heldigvis findes der i dag flere forskellige muligheder for at afhjælpe flade bryster, hvoraf nogle er invasive og kræver kirurgisk indgreb og andre er non-invasive.
Denne artikel har til hensigt at skabe et overblik over de forskellige behandlingsformer til små eller flade bryster, som findes i dag. Du kan læse om de forskellige behandlinger og blive klogere på, hvordan de potentielt kan hjælpe dig til at blive gladere for din krop. På den måde kan du forhåbentlig finde ud af, hvilken metode der passer bedst til dig.
Brystforstørrende operation (BFO)
Brystforstørrende operationer er den mest almindelige måde at afhjælpe flade bryster på i dag. Faktisk er brystforstørrelser en af de mest populære kosmetiske operationer i Danmark, og sundhed.dk anslår, at omkring 30.000 danske kvinder har silikonebryster. Man skal være fyldt 18 år for at få foretaget en kosmetisk operation – herunder en BFO – i Danmark.
Brystforstørrende operationer foregår primært på private hospitaler, og kan være ganske dyre for almindelige danskere at få lavet. Og da der ofte er tale om et indgreb, som foretages af kosmetiske fremfor, gives der som udgangspunkt ikke tilskud fra det offentlige eller forsikringer til denne type af operationer. Tilskud kan som hovedregel kun opnås, hvis operationen skønnes at have sundhedsmæssige implikationer. Sygeforsikring Danmark giver i tilfælde af kræft tilskud til genopbygning af bryst.
Få gratis vejledning om BFO hos Roskilde Rrivathospital eller hos CeriX.
– Hvis du er i tvivl kan du booke en gratis samtale hos begge klinikker.
- Førende inden for brystforstørrelse
- Anvender de nyeste metoder
- Mere end 25 års erfaring
CeriX
- Anmelderrost specialklinik
- Landsdækkende konsultationer
- Certificeret restylane klinik
BFO med implantater
Implantater er fortsat den mest populære form for brystforstørrende operation, der findes til flade bryster. Ved denne type brystforstørrende operation indsættes implantater eller proteser under huden på dine egne bryster. Der findes mange forskellige implantater i dag, men de mest almindelige har en ydre skal af silikone og er fyldt med enten saltvand, silikonegele eller en kombination af de to. En dansk klinik, som udelukkende anvender brystimplantater, der er både CE-godkendte og FDA-godkendte, er Roskilde Privathospital.
Sådan foregår BFO med implantater
En BFO med implantater foregår typisk ved, at du arrangerer en konsultation med den klinik, du regner med, skal foretage indgrebet. Her taler I om, hvilke forventninger og ønsker, du har til resultatet, og kirurgen vil gennemgå selve indgrebet med dig. Kirurgen kan også finde på at spørge om motivationen for at få ændret dine små bryster, for at undgå at patienter med psykiske lidelser såsom dysmorfofobi (forstyrret kropsbillede) (Renshaw, 2003). Ifølge Sundhed.dk tager operationen typisk 1-2 timer, og du vil som udgangspunkt være i fuld narkose under hele indgrebet. Implantatet placeres oftest under den store brystmuskel, under muskelhinden, eller under brystkirtlen.
Fordele ved brystimplantater
Brystimplantater giver typisk et tilfredsstillende resultat og kan i høj grad afhjælpe små bryster på grund af deres evne til at skabe et fyldigere bryst, der udelukkende afhænger af implantatets størrelse. Brystimplantater kan hjælpe med at forme brystet, og de nye implantater gør desuden, at brystet føles blødt og naturligt (kilde: Roskilde Privat Hospital). Brystimplantater er derfor et godt valg til for eksempel slanke kvinder med meget små bryster. Det kan også et godt valg til kvinder, som synes, at de har for små bryster eller for flade bryster efter en graviditet. Som udgangspunkt påvirker implantater heller ikke amning, med mindre snittet lægges over brystvorten.
Ulemper og potentielle bivirkninger
En ulempe ved en brystforstørrende operation med implantater er, at der kan være forskellige bivirkninger. Almindelige bivirkninger er ømhed og hævelse umiddelbart efter indgrebet, hvilket dog normalt fortager sig i løbet af de første par uger. Ifølge Medical News Today og deres metaanalyse af eventuelle problemer med brystimplantater, vil nogle kvinder opleve ubehag ved deres implantater enten i form af æstetiske problemer (for eksempel at implantatet rykker sig) eller fysisk ubehag (for eksempel smerter), men den amerikanske fødevarer og medicinstyrelse, FDA, anslår at der kun er 1% risiko for komplikationer i forbindelse med brystimplantater.
BFO med eget fedt
Et alternativ til brystoperation med implantater er den nyere teknologi, som anvender din krops eget fedtvæv. Her tages fedt fra eksisterende fedtdepoter i kroppen og sprøjtes ind i brysterne, hvilket kan være attraktivt for personer, som har overskydende fedt andre steder og ønsker et naturligt resultat uden fremmedlegemer (Kalaaji et al., 2015).
Flere og flere danske klinikker og privathospitaler foretager i dag brystforstørrende operationer med kvindernes eget fedt. En af de danske privatklinikker, som udbyder dette indgreb er Cerix.dk, som lægger vægt på at skabe et naturligt og harmonisk resultat og anvender erfarne kirurger til operationen.
Roskilde Privathospital er førende inden for brystforstørrelse, brystløft, fedtsugning og rynkebehandling. Deres værdigrundlag er kvalitet, etik, engagement og omhu.
Sådan foregår en brystforstørrende operation med eget fedt
Først skal du til forundersøgelse med den pågældende kirurg og få kortlagt, hvorvidt du er egnet. Typisk vil kirurgen kigge på din nuværende kropsvægt, for hvis du er for tynd, kan det være svært at gennemføre netop denne type brystforstørrelse med eget fedt. Det er mest almindeligt at tage fedtvæv fra mave og lår, så det er vigtigt at du har lidt ekstra at tage fra her. Selve operationen består af tre skridt; 1) udsugning af fedtvæv 2) behandling af fedtvævet 3) indsprøjtning af fedtvævet i det ønskede område. Operationen varer typisk et par timer, og de fleste vil være klar til at tage hjem igen samme dag.
Fordele ved BFO med eget fedt
En brystforstørrende operation med eget fedt kan være en god løsning til kvinder, som synes de har lidt for små bryster, men måske ikke ønsker et fremmedlegeme indopereret i kroppen. Derfor mener NHS.UK, at dette er en god behandlingsform for kvinder, som har uønsket fedt visse steder på kroppen og ønsker at afhjælpe flade bryster.
Ulemper og bivirkninger
En almindelige ulempe ved denne type operation er, at du ikke vil kunne opnå samme fylde som ved brystimplantater. En del af det transplanterede fedt vil forsvinde i løbet af de første uger efter operationen, og derfor skal de fleste opereres flere gange for at opnå den ønskede effekt.
Modsat en BFO med implantater, opstår der ikke problemer med et fremmedlegeme efter en brystforstørrende operation med eget fedt. Til gengæld har der været sager, hvor kvinder har fået infektion i deres sår efter at have fået foretaget en BFO med eget fedt i udlandet (Jensen et al., 2018). Derfor kan det anbefales at anvende en klinik, som har et godt renomme og ordentlige faciliteter.
Brystløft af flade bryster
Et brystløft er et kirurgisk indgreb, som har til formål at ændre formen på bryster. Det kan være et attraktivt valg for kvinder med flade bryster, som måske synes, at brysterne hænger meget. Dette er et ganske naturligt fænomen efter for eksempel en graviditet eller et større vægttab. Et brystløft fungerer ved, at kirurgen fjerner overskydende hud og former brystvævet for at løfte det op og altså direkte afhjælpe flade brysters hængende karakter.
Et brystløft har ikke til formål at gøre dine bryster større, men giver dine bryster en mere ungdommelig form, hvilket kan hjælpe på mange kvinders selvtillid. Det er desuden ret almindeligt at få lavet brystløft i forbindelse med anden brystforstørrende operation, for eksempel BFO med implantat eller BFO med eget fedt. Hvis du overvejer et brystløft, bør du derfor tale med din klinik eller kirurg om, hvorvidt du ønsker at få det gjort separat eller i forbindelse med et andet indgreb.
Book en gratis tid til forundersøgelse, og bliv ringet op inden for 2 hverdage.
Hjælp til flade bryster uden kirurgi
Det er estimeret, at kun 1% af kvinder, som ønsker større bryster vælger at få foretaget en operation med brystimplantater (Khouri et al., 2000). Dette skyldes i høj grad, at mange ikke bryder sig om tanken om at skulle under kniven, mens andre ikke ønsker fremmedlegemer i kroppen. Hvis du er blandt dem, som ikke ønsker et invasivt indgreb, men stadig ønsker at få hjælp til dine flade bryster, så er der stadig muligheder, som kan være værd at overveje.
Udvidelse af brystvævet udefra
Blandt andet har der været forsøg med at forstørre brysterne gennem et mekanisk pres udefra som skulle forstørre brystvævet. I et kontrolleret forsøg blev deltagere bedt om at bære et messinglignende system, der påfører en 20 mmHg vakuumforstyrrelseskraft på hvert bryst i 10 til 12 timer om dagen i en periode på 10 uger. Den gennemsnitlige langsigtede øgning i bryststørrelse var 55 procent (og varierede mellem 15 og 115 procent) (Khouri et al., 2000).
Trods de positive aspekter ved denne metode (ingen kirurgi og ingen bivirkninger) er den dog stadig under udarbejdelse, og det er begrænset, hvor stor en effekt den har på flade bryster. Metoden er primært tiltænkt kvinder, som er tilfredse med formen på deres bryster, men blot ønsker at forstørre deres bryster op til en enkelt bh-størrelse (Schlenz, 2009).
Naturlige metoder til at afhjælpe flade bryster
Hvis du er meget slank, kan du forsøge at indtage flere kalorier i løbet af et stykke tid for at se, om det øger dine brysters volumen. Derudover kan du bruge bh-er med fylde indlagt (for eksempel silikone), hvilket får dine bryster til at fremstå større. Sidst men ikke mindst kan du også prøve at massere dine bryster, hvilken kan øge mængden af hormonet prolactin, som kan medvirke, at dine bryster bliver større.
Konklusion
Flade bryster eller små bryster kan være svært for mange kvinder at acceptere, da det direkte påvirker deres selvtillid og selvbillede. Der findes adskillige metoder og behandlinger i dag, som kan afhjælpe flade bryster, og hvad den bedste løsning er, afhænger i høj grad af patienten.
Til slanke kvinder med meget små bryster vil brystimplantater i langt de fleste tilfælde kunne give de mest tilfredsstillende resultater. Denne behandling vil desuden kunne forme brysterne og give den ønskede mængde fylde og volumen afhængig af størrelsen på implantaterne.
Til kvinder som har flade bryster og i øvrigt overskydende fedtdepoter, kan en brystforstørrende operation med eget fedt være en god løsning. Det er desuden en god behandlingsform til alle, som ønsker et naturligt resultat eller ikke bryder sig om tanken om fremmedlegemer i kroppen.
Kvinder som ikke ønsker et invasivt indgreb kan måske have glæde af metoder som udvider brystvævet udefra. Denne metode er dog ikke den mest optimale med alle kvinder, som er kede af deres flade bryster, da den hverken ændrer på formen eller tilfører meget fylde. Derudover findes andre naturlige metoder, som kan hjælpe nogen, men har begrænset effekt på alle.
Uanset dine behov og ønsker, så vil der formentlig være en behandlingsform, som passer til lige netop dig. Flade bryster er helt naturlige, men det er også vigtigt at være i harmoni med og være glad for sin egen krop.
- Førende inden for brystforstørrelse
- Anvender de nyeste metoder
- Mere end 25 års erfaring
CeriX
- Anmelderrost specialklinik
- Landsdækkende konsultationer
- Certificeret restylane klinik
Beskrivelse af kilder og tests
Vi ønsker at give dig en objektiv og saglig vurdering af både produkter og behandlinger i denne artikel. Derfor tager vi afsæt i flere ekspertkilder, som arbejder fagspecifikt. På den måde kan du føle dig tryg ved den information, du får. Vi har benyttet os af følgende kilder:
Sundhed.dk
Sundhed er Danmarks fælles offentlige sundhedsportal, som blev etableret i 2003. Deres artikel om brystforstørrende operationer er udarbejdet af:
- Martin Heje, overlæge, Plastikkirurgisk afdeling, Aarhus Sygehus
- Erling Peter Larsen, speciallæge i almen medicin,
- Linda Jakobsen, Overlæge, ph.d., Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet, København
- Bjarne Lühr Hansen, ph.d., lektor, alm. prakt. læge, Syddansk Universitet, Odense
Mayo Clinic
Mayo Clinic er en af de mest anerkendte medicinske institutioner i verden. Det er en amerikansk non-profit og videnskabeligt sundhedscenter beliggende i Minnesota. De har fokus på integreret klinisk praksis, uddannelse og forskning. Det beskæftiger mere end 4.500 læger og forskere.
NHS
NHS står for National Health Service og er Det Forenede Kongeriges sundhedsvæsen. Der er over 50.000 sundhedsvidenskabsfolk, der arbejder i NHS og det offentlige sundhedsvæsen. Sammen udgør de den videnskabelige rygrad i NHS, og deres arbejde understøtter 80% af alle diagnoser. NHS støtter desuden en bred vifte af sundhedsmæssig og sundhedsrelateret forskning
Videnskabelige artikler
Jensen, E., Holst-Albrechtsen, S., Østergaard Christensen, K., Birk-Sørensen, L., & Juel, J. (2018). Mycobacterium abscessus-infektion i bryst efter fedttransplantation i Indien. Ugeskriftet for Læger, 2–3.
Kalaaji, A., Vadseth, L., Orejuela, I., Dreyer, S., Maric, I., Bergsmark Bjertness, C., & Olafsen, K. (2015). Brystforstørrelse med eget fett: Et godt alternativ til brystimplantater. Kirurgen, 4. https://osloplastikkirurgi.no/wp-content/uploads/2019/08/kirurgen_4_15_kalaaji_5900.pdf
Khouri, R. K., Schlenz, I., Murphy, B. J., & Baker, T. J. (2000). Nonsurgical Breast Enlargement Using an External Soft-Tissue Expansion System: Plastic & Reconstructive Surgery, 105(7), 2500–2512. https://doi.org/10.1097/00006534-200006000-00032
Renshaw, D. C. (2003). Body Dysmorphia, the Plastic Surgeon, and the Counselor. The Family Journal, 11(3), 264–267. https://doi.org/10.1177/1066480703252448
Schlenz, I. (2009). Breast Augmentation with the Brava® External Tissue Expander. In M. A. Shiffman (Ed.), Breast Augmentation: Principles and Practice (pp. 477–484). Springer Berlin Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-540-78948-2_56