Denne artikel kan indeholde links til annoncepartnere.
Psoriasis er en velkendt hudsygdom, som mange danskere er ramt af. Almen psoriasis (psoriasis vulgaris) er en hudlidelse, som rammer omkring 2-3% af befolkningen, hvilket svarer til ca. 160.000 danskere.
Psoriasis findes i mange forskellige sværhedsgrader, nogle opdager nærmest ikke at de er ramt, hvorimod andre er ramt på næsten hele kroppen.
Læs med og lær alt om psoriasis, find ud af hvad man kan forvente og hvordan man behandler hudsygdommen.
Dette er en omfattende artikel om hudsygdommen psoriasis, brug evt. oversigten til at navigere rundt på siden, og finde svar på specifikke spørgsmål.
Sideindhold
- Hvad er psoriasis
- Hvorfor får man psoriasis?
- Behandling af psoriasis
- Undgå dette for at holde psoriasis udbrud nede
- Psoriasis og kost
- Kløelindrende produkter mod psoriasis
- CBD-creme mod psoriasis
- Receptlige cremer med binyrebarkhormon
- Lys- og klimabehandlinger mod psoriasis
- Psoriasis i hovedbunden
- Psoriasis – Ofte stillede spørgsmål
- Kendte personer med psoriasis
- Opsamling
Hvad er psoriasis
Psoriasis er en forholdsvis “normal” hudsygdom, der viser sig ved røde, tørre og skællende pletter. Psoriasis viser sig oftest på knæ, albuer og i hovedbunden. Med tiden kan sygdommen brede sig til andre og flere steder på kroppen.
Sygdommen viser sig sjældent før puberteten, og ligger i mange tilfælde i en slags dvale indtil omkring 50 års alderen. Man mener at jo senere i livet psoriasis opstår, jo mildere bliver hele sygdomsforløbet.
Der findes flere forskellige former for psoriasis, og derfor kan omfanget af sygdommen svinge meget fra person til person. I nogle tilfælde viser den sig ved en lille plet på ryggen, som måske slet ikke opdages, men det i andre tilfælde kan dække hele kroppen, hvilket kan kræve længere hospitalsophold.
Hvad sker der i kroppen, når man lider af psoriasis?
Årsagen til at de skællende psoriasispletter opstår, er øget celledeling. Overhudscellerne deler sig hurtigere end normalt, 6-7 gange så hurtigt for at være præcis. En konsekvens af for hurtig celledeling, er at hudens blodkar udvides, hvilket er grunden til at de ramte områder ser røde og irriteret ud.
Selvom man i mange år har forsket og undersøgt alt om psoriasis, ved man stadig overraskende lidt om hvorfor man udvikler psoriasis. Man ved dog at sværhedsgraden af psoriasis i stor grad hænger sammen med immunforsvarets velvære.
Derfor ved man også hvordan man kan minimere mængden af udbrud, og hvad man selv aktivt kan gøre for at afhjælpe hudsygdommen. Læs mere om dette længere nede på siden.
Ca. 30% af alle patienter med psoriasis i svær grad, udvikler på et tidspunkt i livet psoriasisgigt, som er en inflammatorisk, autoimmun gigtsygdom. Man kan læse mere om psoriasisgigt på gigtforeningens hjemmeside.
Psoriasis kan være en frygtelig lidelse, da det ofte indebære kløe, smerter og irritation. Psyken bliver ligeledes udfordret, da psoriasis er en kronisk sygdom, som man må forvente at kæmpe med resten af livet.
Ikke nok med irritation og smerte, så er psoriasis også meget uhensigtsmæssig, når det kommer til ens udseende. Psoriasisramte områder er præget af skæl, rødme og opsvulmning, hvilket især kan være et problem hvis det rammer et synligt sted på kroppen.
Hvorfor får man psoriasis?
Spørgsmålene som mange stiller sig selv, efter at have fået konstateret psoriasis er, hvorfor mig? Er jeg selv skyld i det? Er det arveligt?.
Eftersom man ikke kender den helt konkrete årsag til psoriasis, kan man desværre heller ikke give et fyldestgørende svar på hvorfor man får det.
Læger og fagfolk kalder psoriasis for en multifaktorel hudsygdom, hvilket egentlig bare betyder at man endnu ikke er i stand til at sætte fingeren på en bestemt årsag til sygdommen opstår.
Mange forskere leder i dag efter defekter helt ind i generne for at finde ud af, hvordan hudsygdommen opstår. Indtil videre har man fundet ud af, at årsagen til hudlidelsen sandsynligvis ligger i fejlkodede gener.
Er psoriasis arveligt?
Psoriasis har en øget forekomst i bestemte familier, hvilket afhænger af nogle bestemte vævtyper. Personer med disse former for vævstyper har derfor øget risiko for psoriasis. Der findes også flere forskellige gener, som kan være involveret i udviklingen af sygdommen. Det er også disse gener, som kan sendes videre ned gennem familien, og gøre det til en arvelig sygdom.
Undersøgelser viser, at man har 15-25 % risiko for at udvikle psoriasis, hvis den ene af ens forældre har sygdommen. Og man har 50-60 % risiko for at udvikle sygdommen, hvis begge ens forældre har sygdommen. Så selvom man skulle arve sygdommen, så er det langt fra sikkert, at den kommer i udbrud hos lige netop dig. Flere bærer desuden psoriasis gennem et helt liv uden nogen problemer.
Har man dog først fået et udbrud, er der dog øget risiko for flere udbrud gennem livet. Psoriasis er nemlig en sygdom, som kommer og går i løbet af livet, og som også kan påvirkes af udefrakommende faktorer.
Hvad kan fremprovokere den arvede psoriasis?
Hvis man for eksempel har arvet psoriasis fra sine forældre, er der forskellige faktorer, som kan fremprovokere sygdommen. Det kan blandt andet være en infektion eller noget særligt medicin, herunder for eksempel malariamidler og lithium. Psykisk stress kan også fremprovokere psoriasis. Ofte ser man, at psoriasis bryder frem hos patienter, der har oplevet stress gennem eksempelvis et dødsfald eller en anden stor omvæltning i deres liv.
Der er desuden også en tydelig sammenhæng mellem rygning, overforbrug af alkohol, fedme og psoriasis. Det kan dog være svært at afgøre, om rygning, alkohol og øget vægt er direkte årsager til udløsningen på et psoriasisudbrud, eller om personer med psoriasis bruger alkohol og rygning som en form for ”bedøvelse” for at udholde deres psoriasis. Undersøgelser har dog vist, at rygere og overvægtige har en større risiko for at udvikle psoriasis. Der kan derfor være en sammenhæng.
Sidst men ikke mindst kan skader på huden også fremprovokere den arvede psoriasis. Hvis man eksempelvis bliver solskoldet eller skærer sig, vil der ofte opstå psoriasispletter i området et par uger senere, hvis man har den arvelige psoriasis i kroppen.
Behandling af psoriasis
Her i vi gået i dybden med, hvordan psoriasis behandles og hvad man selv aktivt kan gøre for at afhjælpe de værste symptomer.
Først og fremmest er det vigtigt, ikke at lade en konstatering af psoriasis slå dig helt ud. Selvom det kan føles uretfærdigt, er ens indstilling til fremtiden også en faktor, for hvor meget det kommer til at fylde i ens hverdag.
Det er uden tvivl svært, at have en positiv indstilling til en fremtid med psoriasis, men et positivt sind er med til at øge succesraten af de forskellige behandlinger. Psyken er altid en vigtig medspiller, når det kommer til sygdomme og sundhed.
Vi anbefaler at man så vidt muligt “plukker de lavt hængende frugter først”, inden man begynder på uhensigtsmæssig receptmedicin og kraftige lysbehandlinger.
Derfor gennemgår vi først de gode råd og anbefalesværdige produkter som enhver psoriasispatient bør have kendskab til.
Undgå dette for at holde psoriasis udbrud nede
Inden vi gennemgår de tilgængelige behandlingsmetoder, er der nogle ting man bør være klar over, kan forværre psoriasis og fremprovokere udbrud af hudsygdommen.
Stress – Det er efterhånden almen viden, at stress er usundt og bestemt ikke fører noget godt med sig. Størstedelen af psoriasispatienter oplever hyppigere og kraftigere udbrud, når de er stressede.
Det er vigtigt at undgå stress, hvad end det skyldes pres fra arbejdet eller familien. Stress er et af de første emner en læge vil spørge ind til, når det kommer til fremtidig behandling af psoriasis.
Alkohol og rygning – Disse stimulanser har vist sig at forværre psoriasisudbrud og får dem samtidigt til at forekomme hyppigere. Man ved ifølge undersøgelser, at både tobak og alkohol stresser kroppen, især hos personer med psoriasis. Derudover har undersøgelser vist at psoriasispatienter, som drak alkohol dagligt, oplevede en positiv effekt ved at skære ned i alkoholforbruget.
Man behøves dog ikke undvære alkohol, så længde det nydes med jævne mellemrum og i moderate mængder.
Sukker – Det er dokumenteret, at store udsving i ens blodsukker, stresser kroppens celler, hvilket er særligt uhensigtsmæssigt, når man lider af psoriasis. Det er dog for de flestes vedkommende urealistisk at fuldstændig undgå sukker, men har man et overforbrug, er det et rigtig godt sted at starte.
Psoriasis og kost
Sunde kostvaner vil altid spille en vigtig rolle, når det kommer til generel sundhed. Det har dog vist sig, at være ekstra vigtigt hos psoriasispatienter, fordi man kan dæmpe sværhedsgraden af sin psoriasis ved hjælp af kost. Ligeså vel som nogle fødevare kan forværre psoriasis, kan nogle også være med til at forbedre. Der forskes stadig utrolig meget på sammenhængene mellem kost og psoriasis.
De gavnlige effekter som de nedenstående vitaminer og olier har, er ikke videnskabeligt dokumenteret, men bekræftes af utallige patient- og lægeerfaringer.
D-vitamin – For at vores immunforsvar kan fungere optimalt, er det vigtigt at få masser af vitaminer. Forskning peger på at D-vitamin er vigtigt i forhold til at få immunsystemet til at fungere stabilt, og undgå angreb på kroppens egne og sunde celler.
Der mangler stadig bedre undersøgelser på området, men fordi man ved at solens UVA- og UVB-stråler har en gavnlig effekt på psoriasis, mener man også at D-vitamin gennem kost bør gavne. Er man i underskud af D-vitamin bør man spise mere fisk eller supplere med kosttilskud. Vi anbefaler dette D-vitamin kosttilskud fra Biosym
Et længerevarende underskud af D-vitamin er farligt, og bør tages seriøst uanset om man er ramt af psoriasis eller ej.
Omega-3 – Vi hører efterhånden hele tiden om fiskeolie og omega-3-6-9, og om hvor vigtige disse fedtstoffer er for kroppen. Når det kommer til forebygge og bekæmpe psoriasis, er det især omega-3 fedtsyre som vi er interesserede i.
For at gøre det mere indviklet, spillet forholdet mellem omega-3 og omega-6 også en rolle. Kort forklaret får vi alt for meget omega-6 i forhold til omega-3. Hvis man måler niveauerne i psoriasispatienternes hudlæsioner, finder man oftest alt for høje niveauer af omega-6. Det er et problem, fordi omega-3 er meget bedre til at bekæmpe inflammationer og betændelsestilstande i kroppen, som psoriasis udbrud egentlig er.
For at gøre det kort skal man altså forsøge at indtage mere omega-3, om det så er gennem fisk eller tabeletter med fiskeolie, er op til en selv.
Her kan man læse meget mere om forholdet mellem omega-3 og 6.
Færre kalorier og sundere kost – Sund og varieret kost, hænger ofte sammen med et fornuftigt og sundt BMI-tal, og det er en fordel når man lider af psoriasis.
Undersøgelser viser, at der forekommer forbedringer af patienters psoriasis, i takt med at de taber sig og reducerer deres BMI-tal (Body Mass Index). Det er blot en af utrolig mange fordele ved at være ikke at være overvægtig og være i god form. Det er dog altid nemmere sagt end gjort, og det kræver en stor indsats at lægge sine madvaner om. Men det bør opfattes som en vedvarende og sundere behandling af psoriasis, end symptombehandlinger med stærk medicin og cremer.
Ernæring er altså alfa og omega, når det kommer til bekæmpelsen af psoriasis. Derfor anbefaler vi bogen Psoriasis – Nej tak!Til alle som er seriøse omkring at tage kampen op mod sin psoriasis. Bogen er skrevet af ernæringsterapeut Marianne Fjordgård, og har fået flotte anmeldelser af både læger og patienter.
Kløelindrende produkter mod psoriasis
Det er vigtigt, at man ikke piller og kradser i sine psoriasissår, da det blot får området til at hæve endnu mere og øger helingstiden.
Der findes nogle produkter, som er lavet for at mindske den irritation og kløe, der ofte plager de psoriasisramte hudområder. Der er dog efterhånden så mange cremer og shampooer at vælge i mellem, at det kan være svært at finde et ordentligt produkt.
Man bør altid være opmærksom på indholdet i cremer, shampooer og andre produkter man har i sinde at påføre sin hud dagligt, men det er især vigtigt når man døjer med psoriasis.
Et par gode råd:
- Gå ikke på kompromis med kvaliteten.
- Køb kun produkter som er dermatologisk testede.
- Gå efter produkter med naturlige olier og ingredienser.
- Undgå produkter som er fyldt med parabener og parfume.
Et anbefalelsesværdigt produkt, som virker kløelindrende og fugtgivende, er de naturlige Tea Tree Oil produkter fra det anderkendte brand Australian Bodycare.
Det er ikke en kur mod psoriasis, men i følge kundeudtalelser lader de til at virker mod den kløe og tørhed, som er forbundet med psoriasis.
- Dermatologisk testet
- Indeholder bl.a. Tea Tree Oil og troldnød, som har antibakterielle- og fugtgivende egenskaber.
- Fri for parabener
- Køb via deres webshop og få 100% tilfredshedsgaranti. (Er man utilfreds får man pengene retur).
Indeholder allantoin, som er kendt for at være kløelindrende og sårhelende.
CBD-creme mod psoriasis
Cannabis og CBD-produkter er i løbet af de seneste år blevet mere og mere udbredt, omtalt og efterhånden også anerkendt, som værende et effektivt medikament mod en bred vifte af sygdomme.
Forskningen omliggende CBD-cremer, CBD-salver og CBD-olier mod psoriasis er utrolig spændende og ser meget lovende ud, men man tør endnu ikke drage nogle konklusioner og skrive det sort på hvidt.
Psoriasis er en autoimmun sygdom og ifølge mange patientudtalelser, kan man lindre sine symptomer markant, ved at skifte til en antiflammatorisk kostplan. I og med at cannabidiol (CBD) indeholder et bredt spektrum af antiinflammatoriske egenskaber, er det nemt at danne et grundlag for en mulig gavnlig effekt ved både indtagning af CBD, men også ved topisk brug (direkte påførelse).
En lovende undersøgelse lavet i 2007, viste at forskellige cannabinoider, heriblandt cannabidiol (CBD), nedsatte væksten og opdelingen af hudceller involveret i psoriasisudslæt.
En anden og mindre undersøgelse af psoriasispatienter lavet i 2019, viste ligeledes nogle spændende resultater. Undersøgelsen blev lavet af italienske forskere og viste at topisk påførelse af cremer – baseret på CBD – reducerede patienternes symptomer.
I undersøgelsen brugte 5 psoriasisramte personer en CBD-salve 2 gange om dagen i 3 måneder. Efter forsøget var konklusionen (oversat fra engelsk): Topisk brug af CBD-salve uden THC er et sikkert og effektivt ikke-invasivt alternativ til forbedring af livskvaliteten hos patienter med nogle hudlidelser, især på inflammatorisk baggrund.
Selvom resultatet er intet mindre end fantastisk, så er der tale om en forholdsvis overfladisk undersøgelse, eller snare en observation, da der ikke blev forsket i hvorfor resultatet blev som det blev.
Vil man selv forsøge sig med CBD-creme/salve mod psoriasis, bør man lave sin egen research, tage sine forbehold og eventuelt konsultere sig med sin læge.
Et anbefalelsesværdigt sted at købe CBD-creme mod psoriasis er hos producent og forhandler Nordicoil.dk. Se deres CBD-creme mod psoriasis her.
Ud over CBD, indeholder denne creme også antioxidanten berberin og Omega 3, 6, 7 og 9 fedtsyrer, som sikrer optimal cellestabilitet.
Den CBD, der anvendes i produktet, kommer fra certificerede hampplanter, og er fri for kemiske gødningsstoffer og væksthormoner.
Cremen har en liposomal struktur, som optimerer transporten af de aktive ingredienser, så de når dybt ned i huden og ind i cellerne.
Receptlige cremer med binyrebarkhormon
Steroid cremer bruges mod flere forskellige hudsygdomme og typer eksem. Behandlingsmidlet er også kendt som binyrebarkhormon, der findes i varierende styrker.
I særlige og ekstreme tilfælde bruges binyrebarkhormon systemisk og ikke lokalt. Det betyder at man behandler hele kroppen via enten tabletter eller indsprøjtninger.
Mener lægen eller hudlægen, at man bør anvende binyrebarkhormon, starter man med en mild behandling og øger gradvist styrken, hvis det er nødvendigt.
Der er en række bivirkninger som kan opstå ved brug af binyrebarkhormon mod psoriasis over længere tid:
- Udvidede blodkar i huden
- Tynd hud
- Hudblødninger
- Øget behåring
Når man anvender cremer med binyrebarkhormon, bør man altid følge disse råd:
- Påfør kun et tyndt lag
- Påfør kun på de psoriasisramte områder
- Stop ikke behandling pludseligt
- Vask altid hænder før og efter påføring
Dette og meget mere, er selvfølgelig noget som man vil blive oplyst om hos sin læge og apotek. Det er vigtigt at man er klar over, at forkert og overdrevet brug af binyrebarkhormon ikke er uden konsekvenser.
Lys- og klimabehandlinger mod psoriasis
Disse behandlinger anvendes, når man er ramt af psoriasis mange steder på kroppen. Døjer man kun med fx udbrud i hovedbunden, vil man typisk ikke benytte sig af disse behandlingsformer.
Lysbehandlinger foregår hos enten hudlægen eller hospitalets hudafdeling, hvor man med jævne mellemrum (2-3 gange i ugen) modtager lysbehandlingen. Behandlingerne foregår i et tæt samarbejde med en læge eller hudlæge, som selvfølgelig vil uddybe behandlingen og eventuelle bivirkninger.
Psoriasis i hovedbunden
Får man psoriasis i hovedbunden, er det typisk ikke det første og eneste sted på kroppen, man finder sygdommen. Har man udelukkende psoriasis udbrud i hovedbunden, er det vigtigt at få det bekræftet hos en læge. Det kan i disse tilfælde nemt forveksles med skæleksem i hovedbunden, som har lignende gener og udbrud, men som ikke behandles på samme måde.
Shampooer mod psoriasis i hovedbunden
Her har vi lavet en gennemgang af de muligheder, man har når man får konstateret psoriasis i hovedbunden. Det er vigtigt at forstå, at man ikke kan kurere psoriasis, man kan dog heldigvis holde det nede og gøre det nemmere at leve med.
Problemet med en hudsygdom som denne er, at der er mange forskellige behandlinger og produkter, som kan virke for andre, men ikke for dig.
Som sagt “plukker vi de lavt hængende frugter først” og derfor anbefaler vi at man afprøver 3 specifikke hårshampooer, som rigtig mange psoriasispatienter bruger til at lindre psoriasis i hovedbunden.
Tea Tree Oil kuren fra Australian Bodycare
Australian Bodycare har i mange år specialiseret sig i hårprodukter til patienter med psoriasis, skæl, skæleksem og mange andre hovedbundslidelser.
Deres Tea Tree Oil produkter er anbefalesværdige til personer med psoriasis i hovedbunden. Det antiseptiske Tea Tree Oil er kernen i deres produkter, som udover at være skælreducerende også har mange andre fantastiske egenskaber.
I følge kundeudtalelser og deres trustpilot-anmeldelser, lader det til at produkterne virker efter hensigten.
- Indeholder bl.a. Tea Tree Oil og kokosolie, som udover at være skælbehandlende også fugter og styrker hårbunden.
- Dermatologisk testet.
- De tilbyder 100% tilfredshedsgaranti. (Er man utilfreds får man pengene retur).
Kuren indeholder en hårshampoo og en treatment mask, som begge to har en antibakteriel virkning.
I et forsøg med 25 personer oplevede 22 af dem, at kuren var effektiv mod skæl og andre hovedbundsproblemer.
Læsø Saltcare Shampoo – Denne shampoo er fremstillet af restlagen fra Læsøs saltsyderi. Den høje saltkoncentration og indholdet af naturlige mineraler, er særlig effektiv mod psoriasis og kløe i hovedbunden.
Læsø Saltcare Shampoo er ovenikøbet helt fri for parfume, farvestoffer og parabener, som man aldrig må byde en hårbund med psoriasis.
Shampooen er et fantastisk og billigt alternativ til de bekostelige rejser til Det Døde Hav (klimaterapi), som patienter med kraftig psoriasis i årevis, har brugt til at holde udbrudene nede.
Massér shampooen godt ind i hårbunden, lad det sidde i 2-3 minutter og skyl derefter håret igennem.
Neccin Shampoo No. 1 – Dette er en bestseller skælshampoo i Danmark, som har vist sig at være utrolig effektiv mod psoriasis i hovedbunden.
Shampooen er endnu ikke blevet anerkendt, som en psoriasis behandlende shampoo. Men mange brugeranmeldelser bekræfter, at shampooen er effektiv mod det skæl, som typisk opstår på de psoriasis ramte områder.
Er det primært skællen fra psoriasis, som forstyrrer i hverdagen, anbefaler vi at man prøver med shampooen fra Neccin.
Denne shampoo skal man også lade sidde i håret i 2-3 minutter, før man skyller håret. Husk altid at skylle håret grundigt, når du har brugt shampoo.
Det er en forholdsvis prisvenlig skælshampoo:
Normalpris 159 kr. Tilbudspris 129 kr.
Psoriasis – Ofte stillede spørgsmål
Her er en oversigt med svar på nogle af de spørgsmål der stilles når man snakker om psoriasis
Smitter psoriasis?
Psoriasis smitter ikke.
Det er en hudsygdom, som på ingen måde kan smitte og det er uanset sværhedsgrad, om det er udbrud, om det bløder eller hvor på kroppen man har det.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Lægen stiller typisk diagnosen ved blot at observere og undersøge patientens hud. I nogle tilfælde er lægen dog nødsaget til at tage en hudprøve, som skæres fra et psoriasisramt område, for at være sikker.
Hvad kan udløse eller forværre psoriasis?
Man kan selv være skyld i at ens psoriasis går i udbrud, og man kan selv gøre udbrudene værre.
Årsager til udbrud eller forværring:
Hvor på kroppen kan man få psoriasis?
Man kan blive ramt af psoriasis over hele kroppen, uden undtagelser. De mest almindelig steder at blive ramt er på albuerne, knæ, overkroppen og hovedbunden.
Det ses utrolig sjældent at man bliver ramt på hele kroppen.
Må man tage i svømmehal med psoriasis?
Ja man må gerne tage i svømmehal selvom man har psoriasis. Det hverken smitter de andre, eller er farligt for den psoriasisramte.
Man skal dog huske at skylle sig grundigt, når man er færdig. Klor har en udtørrende effekt på huden, hvis det får lov til at blive siddende. Man kan eventuelt bruge en fugtgivende creme efterfølgende.
Kan man blive helt psoriasis-fri?
Har man først fået konstateret psoriasis, kan man i teorien aldrig blive helt psoriasis-fri.
Sygdommen kan gå i en dvalelignende tilstand, hvor psoriasisudbrudende ikke viser sig i perioder på flere måneder eller år. Det er et meget individuelt forløb, men man kan selv fremprovokere eller dæmpe sine udbrud, med metoderne som er nævnt længere oppe på siden.
Kendte personer med psoriasis
Som sagt, rammer psoriasis mange mennesker over hele kloden, og de kendte personer, som vi ser i TV og i blade, er ikke nogen undtagelse.
Det er ikke unormalt at finde trøst i at vide, at selv succesfulde og kendte også kan kæmpe mod samme sygdom som en selv.
Kim kardashian
Reallity stjernen, som i løbet af de seneste år har fået meget opmærksomhed og opbygget en enorm fanbase og følgere på de sociale medier, har i flere år døjet med psoriasis.
I en episode af Keeping Up With The Kardashians i 2011, så man med da hun fik diagnosen. Hun fik det i en alder af 30 år, men det kom ikke som en kæmpe overraskelse, da hendes mor også fik hudsygdommen omkring samme alder.
Jon Lovitz
Komiker og skuespilleren, som er kendt fra både stand-up, film og TV-serier, har i mange år døjet med psoriasis i en slem sværhedsgrad.
Da det var værst, var 75% af hans krop dækket af psoriasis, og voldte så meget irritation at han sjældent kunne sove flere timer afgangen. I dag har han heldigvis sin psoriasis under kontrol, efter at have eksperimenteret med adskillige behandlingsmetoder.
Han er en frontperson for den amerikanske psoriasis organisation, og har lavet utrolig meget frivilligt arbejde for at skabe opmærksomhed og aftabuisere sygdommen.
Jon Lovitz er stor fortaler for, at man er åben omkring sygdommen og ikke gemmer sig væk for omverden, som mange desværre gør.
LeAnn Rimes
Sangeren LeAnn Rimes, som har vundet 2 Grammy Awards, har også haft psoriasis siden hun var kun 2 år gammel. I en alder af 6 år, var næsten 80% af hendes krop dækket til med røde pletter.
Takket være medicin og seriøse ændringer i hendes kostvaner, mærker hun i dag kun meget sjældent til hudsygdommen.
Opsamling
Nu er du forhåbentlig blevet en smule klogere på den kroniske hudsygdom Psoriasis. Er du selv ramt, føler du dig forhåbentlig også bedre rustet på til at tage kampen op mod en fremtid med hudlidelsen.
For at opsummere, er det vigtigt at du selvstændigt tager hånd om sygdommen, og ikke bare overlader det hele til medicin og hormonforstyrrende cremer. Det er sjældent sundt at symptombehandle, og især ikke med denne hudsygdom, som du i princippet kommer til at symptombehandle resten af livet, hvis ikke du tager fat om roden af problemet. Receptmedicin er tiltænkt dem, der er så slemt ramt, at de ikke kan leve en normal hverdag uden.
Har man lyst til at læse mere om psoriasis, eller søger man et fællesskab med andre psoriasispatienter, anbefaler vi at man besøger Psoriasisforeningen på www.psoriasis.dk.