Desværre er vi mennesker modtagelige over for at få svampeinfektioner på det meste af kroppen. De fleste har nok selv prøvet, eller kender nogle der har prøvet, at have svamp på for eksempel fødderne eller i skridtet. Svampeinfektioner er generelt meget ubehagelige, fordi de går ind og forårsager store gener i vores dagligdag. Gener, som det kan være svært at ignorere, men som mange måske heller ikke ved, hvad man skal gøre ved. Det svære ved gærsvampe, som også kan angribe tungen, er, at de faktisk findes naturligt overalt på vores kroppe. Mange tror fejlagtigt, at ”svamp” er noget, man enten har eller ikke har. Og når man har det, så er det automatisk, fordi der er en lidelse med synlige symptomer.
Det er ikke rigtigt! Faktisk findes Candida-typen af svamp mange steder på vores krop, og normalt skaber den ikke problemer. Den indgår som en naturlig del af vores mikroorganisme-balance og -liv, og det er der intet skadeligt ved. Skaden sker først, når gærsvampen får lidt for gode vækstbetingelser og kan vokse mere end normalt. Hvornår sker det, spørger du måske dig selv? Og hvordan undgår jeg det? I denne artikel giver vi dig svaret og gennemgår lidelsen svamp på tungen ganske grundigt.
Australian Bodycare – Gel til mundpleje<
Effektivt og naturligt produkt til mund og tandkød
Klorhexidin dental gel 1% – bekæmp svamp på tungen
Døjer du med at have svamp på tungen? Så kan du vælge at anvende denne klorhexidin gel på tungen for at afhjælpe med dette problem.
Gelen skal blot sidde på tungen i mindst 5 minutter for hver gang, den anvendes. Munden skal herefter skyldes med vand.
Gelen er desinficerende, hvilket vil sige, at den bekæmper væksten af bakterier, der er årsag til svamp på tungen.
Der er mulighed for at både tunge og tænder kan farves en smule brune. Men denne farve går væk efter en tandrensning eller behandlingens ophør.
Hvorfor får man pludselig problemer med svamp på tungen?
For at samle tråden op, hvor vi slap i sidste afsnit, så skyldes infektionen, at gærsvampen Candida Albicans har fået vokseværk og spreder sig i vores mund. Svampen lever normalt stille og fredeligt i vores mundhule, uden at vi lægger mærke til det. Den er således altid til stede, også selvom vi ikke har ”svamp”. Lidelsen opstår, når væksten af svampesporer går amok og gør, at svampen kan brede sig mere end normalt og overtage andre mikroorganismers territorie. Så bliver den simpelthen for stærk og begynder at kunne forvolde skade mod hud og tunge. Svampen vil typisk kunne sprede sig, hvis din munds forsvarsfunktioner allerede er svækkede. Mere om det senere i artiklen.
Når der udvikles svamp, så er det altid, fordi der er kommet en ubalance mellem forekomsten af svamp i munden og de andre bakterier. Det sker, når kemien i mundhulen ændrer sig. Det kan den gøre af en lang række grunde, hvor mange af dem faktisk er relaterede til livsstilsvalg, som vi selv foretager i løbet af vores liv. Mere om det senere. Generelt vil ens krop alle steder være mere modtagelig over for svamp, når immunforsvaret er svækket også. Det er værd at være bevidst om, så man kan nå at forebygge, inden skaden allerede er sket.
Hvordan ser svamp på tungen ud?
Har man først fået svamp på tungen, så vil man nok opdage det ret hurtigt. Det giver nemlig nogle ret markante hvide belægninger, som skiller sig meget ud fra tungens ellers normale lyserøde farve. Man vil kunne se belægninger i spejlet, når man rækker tunge. Det kan se ret grimt ud, og mange vil typisk lægge mærke til det hurtigt. Hvilket på en måde er godt, for så kan man hurtigt komme i gang med den nødvendige behandling! Belægningerne på tungen kan også være gullige. Normalt vil du kunne mærke, at din mund begynder at smage mere metalagtigt. Det er et meget godt hint til, at du bør reagere. Derudover vil din smagssans også ofte være nedsat, så du simpelthen nyder din mad mindre.
Over tid vil belægningerne på tungen blive mere hævede. Mange kan måske være fristede til at prøve at skrabe dem af, fordi det ikke ser særligt charmerende ud. Problemet er bare, at det kan skabe sår og ridser på tungen, hvis man prøver at skrabe dem af. Faktisk kan det endda komme til at bløde lidt. Generelt er sår meget slemme på tungen, fordi den af natur er overfølsom. Det kan derfor komme til at gøre rigtig ondt, hvis man render rundt med rifter på tungen. Får man ikke gjort noget ved lidelsen, så kan belægningerne løbende sprede sig til både ganen og indersiden af ens kinder. Patienter fortæller også tit, at de oplever en meget brændende fornemmelse fra tungen og helt ned i svælget, så de kæmper med svamp på tungen.
Bør jeg søge læge ved svamp på tungen?
Absolut! Det er nemlig en lidelse, der ikke har for vane at gå væk af sig selv. På den måde adskiller den sig ikke meget fra de former for svamp, som vi kan slås med andre steder på kroppen. Lige med tungen kan det selvfølgelig godt være svært, fordi hvide belægninger også nogle gange opstår, selvom man ikke har svamp. Men opdager du, at det bliver værre eller er der over længere tid, så bør du gå til egen læge for en konsultation. Hovedreglen lyder: Hvis du er i tvivl, så er det altid bedre at booke en tid. Hellere være på den sikre side og opsøge professionel hjælp og behandling i tide, så svampen ikke når at sprede sig alt for meget.
Svamp er generelt en ret ufarlig, harmløs lidelse. Derfor bør den dog ikke gå ubehandlet hen, da den kan sprede sig. I yderste konsekvens kan den nå så vidt omkring som for eksempel luftvejene og fordøjelsessystemet. Gør den det, så vil du skulle igennem en endnu mere omfattende behandling, der tager længere tid og måske kræver kraftigere midler. Lider du af en anden og mere alvorlig sygdom, eller er du midt i et behandlingsforløb, så skal du være ekstra opmærksom på svampevækst på tungen. Det gælder desuden også alle andre steder på kroppen. Svamp stortrives nemlig, når vores system er nede, eller når vores normale kemi og balance påvirkes af elementer udefra såsom ny medicin. Husk at spille med åbne kort over for lægen og fortæl alt, hvad du mener er relevant.
En tandlæge kan også være behjælpelig med at kurere og diagnosticere denne form for svamp, da den findes i munden.
Kan det smitte?
Modsat hvad man måske kunne tro, så er svamp på tungen ikke den mest smitsomme type. Det er som udgangspunkt en lidelse, som ens egen krop genererer. Sagt lidt firkantet vil det sige, at den kommer indefra og ikke udefra. Det betyder dog ikke, at der ikke er en smittefare, og derfor bør man tænke sig godt og grundigt om. Den gode nyhed er, at svamp på tungen (og svamp i mundhulen for den sags skyld) grundlæggende ikke smitter ved fysisk kontakt som for eksempel kys. Det kan være dejligt at vide – især hvis man er i et fast forhold, hvor man gerne vil kysse meget. Når babyer har svamp i munden eller på tungen, så kan de dog godt smitte deres mor, når der ammes, og de sutter på brystvorterne. Babyer kan også blive smittet ved fødslen, hvis deres mor skulle være uheldig at have svamp i skeden.
Hvordan vil lægen stille en diagnose?
Når du har bestilt tid til konsultation, så vil lægen eller tandlægen først tage et grundigt kig på symptomerne på din tunge. Han eller hun vil her indledningsvist vurdere, om der kan være tale om svamp på tungen. Derefter tager de typisk et skrab på din tunge, så de kan få en prøve af sammensætningen af mikroorganismer såsom bakterier (gode og dårlige) samt svampesporerne. Det kan de sende til undersøgelse på et laboratorium, hvor man bruger et mikroskop til at zoome helt ind på organismerne. Nogle gange vil du også blive bedt om at aflægge en blodprøve, når du er ved lægen.
Alt afhængigt af, om du også har andre symptomer end blot svamp på tungen, så kan du også blive underlagt andre former for undersøgelser. Måske lægen vil tage din temperatur, måle dit blodtryk eller noget helt tredje. Det sker, fordi svamp på tungen også kan være et symptom på en mere alvorlig lidelse. Derfor skal lægen sikre sig, at der ikke blot iværksættes en behandling af symptomet på en anden sygdom, men at svamp på tungen faktisk er din primære lidelse. Der kan desværre godt gå noget tid, før svaret fra laboratoriet kommer tilbage. Lægen kan tit udskrive et middel hurtigere eller om ikke andet give dig gode råd med hjem.
Hvilke former for behandling for lidelsen er der?
Når først du har fået konstateret svamp på tungen, så kan behandlingsforløbet gå i gang. Heldigvis kan du som regel hurtigt se positive resultater af behandlingen, som også kan være meget simpel. Lægen vil normalt give dig en recept på noget svampedræbende medicin, som du kan hente på apoteket. Det kan være en mikstur, som du skal drikke, eller en gel som du skal smøre på tungen dagligt. Denne behandlingsform er relativt mild og enkel at komme omkring. Derudover kan det være godt at skylle munden med klorhexidin, som man også kan købe på apoteket. Det er et meget effektivt middel at skylle munden med, fordi det dræber langt de fleste bakterier. Svampe elsker et miljø, hvor der er mange bakterier. Der findes som sådan ikke nogen deciderede håndkøbsmidler mod svamp på tungen, så netop derfor er lægebesøget så vigtigt.
Du kan også få recept på en salve, creme eller sugetabletter, som kan afhjælpe lidelsen på ret kort tid. Daktarin er et af de lægelige midler, som anvendes mod svamp på tungen og i munden. Det fungerer ved at nedbryde svampens cellevægge, hvorefter svampen langsomt dør. Vær dog opmærksom på, at det kan forstærke blodtyndende medicin. Nystimex er et andet eksempel på et effektivt svampedræbende middel. Bare vær opmærksom på, at du ikke bør bruge mundskyl samtidig med, at du er på Nystimex. Selvfølgelig ved lægen disse ting, men det er vigtigt nok at melde ud, hvis du er på en anden form for medicinkur. Eller hvis du har haft negative reaktioner på visse typer af medicin i din fortid.
Husmorråd til egen behandling derhjemme
Der er selvsagt et par ting, som du selv kan tage i brug derhjemme for at forhindre, at svamp på tungen bliver et problem. Allerførst bør det siges, at en god mundhygiejne er alfa og omega, så bakterierne ikke får det alt for godt. Husk at børste tænder grundigt og bruge tandtråd to gange dagligt. Du kan med fordel anvende en god mundskyl fra apoteket, som renser efter i dybden. Det kan også forbedre din ånde som en positiv lille sideeffekt! Myten om, at hvis man skyller munden med danskvand, så kan det dulme svampeudbrud, er en anelse tvivlsom. Faktisk har den ikke nogen lægelig evidens bag sig, og danskvand kan være ret hårdt for tænderne. Derfor bør du tænke dig godt om, inden du går i gang med at skylle helt vildt.
Et lidt mere konstruktivt råd er til gengæld at huske at børste tungen, når du udfører din daglige tandbørstningsrutine. Mange fokuserer måske kun på tænderne og glemmer tungen. Men faktum er, at der også samler sig bakterier og skidt på tungen, så det kan sagtens betale sig at give den en omgang med. Brug her en blød tandbørste, som du eventuelt køber ved din tandlæge. Den vil være lidt mere skånsom, og på den måde sikrer du dig, at du ikke ufrivilligt kommer til at lave rifter på tungen. Skyl munden med vand, efter at du har indtaget medicin eller stærke sukkersager såsom slik eller sodavand (hvilket du selvfølgelig bør prøve at undgå). Vand neutraliserer pH-værdien og skyller de værste bakterier ud af systemet.
Er du på antibiotika, så er du særligt udsat
Nogle mennesker vil være mere i risikozonen for at udvikle svamp på tungen end andre. Det gælder for eksempel dem, som er på en penicillinkur eller tager antibiotika som led i et andet behandlingsforløb. Antibiotika er noget, som man tager på recept, når man har svære infektioner som halsbetændelse eller måske kyssesyge. Mens det har en rigtig stærk ønsket effekt til at dræbe bakterierne og gør dig rask langt hurtigere, så kan det desværre gå ind at forstyrre den naturlige bakteriebalance i kroppen. Det er netop, når den bliver forstyrret, at vi er mere udsatte for at udvikle svamp på tungen. Det samme gælder, hvis du bruger en inhalationsspray, hvor stoffet binyrebarkhormon er i. Det er et ret skrapt stof. Her gælder tippet om at skylle munden med vand i høj grad, da det kan neutralisere effekten fra den stærke spray lidt.
Har du sukkersyge, så skal du også tænke dig om en ekstra gang. Hvis dit spyt er meget sukkerholdigt, som jo sker, hvis ikke kroppen selv kan nedregulere sukkermængden, så kan det også gå ind at forstyrre den naturlige balance. Samtidig kan diabetespatienter være tvungne til at indtage store mængder af mad med sukker såsom juice eller druesukker i løbet af dagen. Det kan også give grobund for øget svampevækst i munden. Sørg for at skylle munden efter indtag af sukker – det er generelt en sund og god huskeregel.
Piercinger kan skabe problemer
En anden gruppe, som har større tendens til at få problemer med svamp på tungen, er dem, der har piercinger i tungen eller i munden. Når du får sat en piercing ind i tungen, så skaber det et naturligt sår. Det kan der gå infektion i, hvis du ikke passer på, og en infektion vil altid forstyrre den naturlige bakteriebalance. Desværre kan valget om at få en piercing øge din risiko for at udvikle svamp på tungen på lang sigt også, og derfor bør du virkelig tænke dig om, inden du gør det. Som minimum bør du kende risikoen og træffe et informeret valg, hvor du er bevidst om de forebyggende mekanismer.
Hvis din svamp på tungen skyldes en piercing, så er det ikke altid nok bare at behandle svampeinfektionen. Det kan blive ved med at komme igen, så længe du beholder din piercing. Hvis det er tilfældet, så bør du være åben over for en konstruktiv snak med din læge, som måske vil anbefale, at du får piercingen fjernet. Det giver ikke rigtigt mening at blive ved med at behandle svampen, hvis man ikke fjerner årsagen til problemet.
Overbelastning og rygning
Det kommer nok næppe som nogen stor overraskelse, at rygning ikke er særlig godt for dit miljø i munden eller svampevækst på tungen. Fysiologisk set så har rygning kun negative konsekvenser for din krop. Hvis du ryger, så vil du hele tiden være ekstra udsat og svækket i din mund, som lider under det daglige røgindtag. Er du blot festryger, er det klart, at påvirkningen er mindre, men den er dog stadig negativ. Generelt er dårlige livsstilsvaner og dårlige kostvaner som forøget sukkerindtag ikke særlig godt, hvis du vil svamp på tungen eller svamp i mundhulen til livs. Desværre hænger de typisk sammen med en bagvedliggende tilstand, som kan være endnu sværere at gøre noget ved. Ikke desto mindre er det vigtigt, at man gør det.
Her taler vi om stress, som desværre er gået hen og blevet en folkesygdom i sig selv over de sidste år. Stress lægger et konstant pres på alle dele af kroppen, som unægtelig vil gå ud over immunforsvaret som helhed. Du vil være i farezonen for at udvikle forskellige livsstilssygdomme, hvis du er stresset, og de vil så igen gøre dig mere modtagelig over for potentielle svampeinfektioner. Det bliver hurtigt til en ond spiral.
Nedsat immunforsvar generelt
Når vores immunforsvar er nede overordnet set, så vil vores hud og krop have sværere ved at bekæmpe infektionstyper som svamp. Lider du af en mere kronisk sygdom, eller tager du stærk medicin, så kan det have stor indvirkning på dit immunsystem. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal stoppe din behandling. Det er vigtigt at komme din sygdom til livs – også selvom det kan øge risikoen for, at du får svamp på tungen. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at du er mere sårbar, når dit immunforsvar er nede. Derfor bør du implementere de råd, som vi nævnte ovenfor, så du gør dit forebyggende hjemmearbejde godt.
Tager du til læge med svamp på tungen, så bør du fortælle om eventuel anden sygdom og det behandlingsforløb, du er i. På den måde kan lægen undgå at udskrive præparater til dig, som kan gå ind at konflikte med den medicinske kur, du er på i forvejen. Det er selvfølgelig hårdt at få en anden lidelse, når man i forvejen kæmper med en sygdom. Men så længe du kender symptomerne på svamp på tungen, så bør du kunne opdage det i god tid og få det stoppet, inden det spreder sig alt for meget.
Få det fikset – det er en stor gene i hverdagen
Som vi nævnte til en start, så er svamp på tungen en relativt ufarlig diagnose. Dermed ikke sagt, at den ikke kan hæmme din livskvalitet meget på daglig basis. Generelt er smerter i munden bare svære at ignorere. Hvis det begynder at gøre ondt, når du spiser, vil du få svært ved at nyde din mad. For kulinariske sjæle vil det være direkte tortur. Derudover vil du risikere at gå med en brændende fornemmelse i munden hele dagen samt kløe og irritation. Det kan være svært at ignorere, og du kan måske blive mere distræt, end hvad godt er.
Når du kysser, kan det også være ekstra smertefuldt, hvis du har svamp på tungen. Særligt hvis der er kommet sår og rifter derinde. At kysse kan være noget af det dejligste i verden, og derfor vil man helst ikke have det associeret med noget skidt. Bedre at få taget hånd om problemet i god tid og få bestilt tid ved lægen. Så undgår du, at svamp på tungen bliver en hæmmende ting i dit liv – hvad enten det er for en længere eller en kortere periode.