Svamp i munden – eller i mundhulen – er yderst ubehageligt. Det sker, når bakteriesammensætningen ændrer sig, og der derfor kommer en svampeinfektion. Den vil vise sig som synlig belægning på tungen samt ganen og kinderne. Bliver svampen ikke behandlet, så kan den sprede sig og føre til rødme og sår i store dele af munden. Har du fået svamp i munden, så bør du få det behandlet med det samme. Det vil give store smerter og gener i din hverdag, som tager fokus fra vigtige ting såsom arbejde, familie og venner. For ikke at tale om når du spiser, hvor du vil kunne mærke infektionen.
Ifølge en undersøgelse lavet i vores naboland Sverige, så er det godt 0,5 % af befolkningen, der døjer med mundsvamp. Der kan være forskellige årsager og symptomer knyttet til lidelsen, som vi vil gennemgå i denne artikel. På den måde kan du udvide dit kendskab til svamp i munden og blive mere effektiv til hurtigt at spotte det ved dig selv og andre. Lægehjælp og behandling er nødvendigt, så man kan komme den irriterende svamp til livs.
Australian Bodycare Mouth Gel – Gel til mundpleje
100% naturlig og sund mundhygiejne
Klorhexidin dental gel 1% – modvirker svamp i munden
Oplever du at have svamp i munden? Så kan du med fordel vælge at anvende denne gel i munden for at bekæmpe dette problem.
Denne gel er desinficerende og anvendes i mundhulen. Den bekæmper bakterierne, som er årsag til svamp i munden.
Gelen skal blot sidde i 5 minutter hver gang, hvor munden skylles med vand efterfølgende.
Gelen kan farve tungen eller tænderne lidt brun, men farvningen er ikke farlig, og det vil gå væk igen efter en tandrensning eller behandlingens ophør.
Der er 50 mL gel i dette produkt.
Hvilken bakterietype er der tale om?
Den bakterie, som giver mundsvamp, er for det meste typen Candida Albicans. Det er en gærsvamp, som tilhører familien af andre ”Candida-svampe”. Lidelsen kaldes også svamp i mundhulen af læger og professionelle. Det er vigtigt at sige, at ligesom mange andre lidelser med svamp forekommer Candida-svampen naturligt i munden på op til halvdelen af alle voksne mennesker. Det er sådan set ikke noget problem, så længe den ikke pludselig får for gunstige vækstvilkår. I afsnittet nedenfor går vi i dybden med, hvad disse vækstvilkår kan være. Hvis der er tale om små børn, som får sygdommen, så kategoriseres det som ”trøske” af fagfolk. Symptomerne er dog meget det samme.
Hos voksne kan man kalde svamp i munden alt fra ”mundsvamp” over ”candida-svamp” til ”svamp i mundhulen”. De er alle synonymer for den samme lidelse i lægefaglige termer. Som sagt er svampen relativt naturlig i munden, men det er først, når den vokser sig disproportionalt stor og begynder at føre til gener, at vi kalder det for ”svamp”. På den måde adskiller det sig ikke fra for eksempel svamp i skeden. Normalt vil vores egen krop sørge for at opretholde en balance af bakterier, så det ikke sker. Men kommer man i undtagelsestilstand af den ene eller den anden årsag, så er det, at problemerne begynder.
Hvad sker der, når man får mundsvamp?
Mundsvamp eller svamp i mundhulen opstår netop, når der er rod med den naturlige balance, eller når vores immunforsvar svækkes. Forestil dig, at munden er et miljø, der består af mange forskellige mikroorganismer, svampe og bakterier, der sameksisterer nogenlunde harmonisk. Hvis der kommer en ændring i kemien i munden, så får de pludselig nogle andre levevilkår. Her kan Candida-svampen pludselig få en stor fordel, mens andre mikroorganismer skal kæmpe mere for at leve der. Gradvist kan Candida-svampen begynde at overtage områder og formere sig helt vildt. Det er derfor, at man kan se tydelige tegn på spredning på for eksempel tungen eller det inderste af kinderne.
Når der opstår lokal irritation, eller immunparaderne i munden er nede, så har svampen også mere gunstige vækstvilkår end ellers. Mens du måske ikke har smerter ved sårene, så vil du hurtigt kunne se, at der dukker hvide eller gullige plamager op i mundhulen. De vil være lidt hævede, hvis du mærker på dem. Generelt vil du nok opleve en brændende fornemmelse i munden, og der kan også komme små sår, der svier og generer. Hvis sygdommen går ubehageligt hen, så vil du blive mere og mere øm, hvilket du kan mærke, når du skal børste dine tænder om morgenen eller aftenen.
Hvad trigger svampens vækstvilkår og forårsager mundsvamp?
Det kan være mange forskellige ting, der går ind og påvirker den kemiske sammensætning af organismer i mundhulen. Inde på borgersiden Sundhed.dk lister de en række hyppige årsager. Nogle er livsstilsrelaterede, mens andre handler om behandling eller anden sygdom. For små børns vedkommende opstår trøske typisk, fordi deres immunforsvar simpelthen ikke er færdigudviklet og stærkt nok endnu. Derudover kan en del af den medicin, som lægen udskriver til os på grund af andre lidelser, faktisk have den bivirkning, at de gør munden mere modtagelig over for svamp. Her taler vi om blandt andet antibiotika, som man får udskrevet, hvis man har en bakterieinfektion som for eksempel halsbetændelse, der ikke går væk af sig selv. Det kunne også være en spray med stoffet binyrebarkhormon, som sætter meget hårdt ind over for betændelser.
En anden og hyppig årsag til mundsvamp er nedsat spytproduktion. Faktisk producerer vi mennesker mellem en halv til en hel liter spyt i døgnet. Det har mange vigtige funktioner for at opretholde et sundt miljø i munden. Spyttet dræber skadelige bakterier, og det beskytter vores mundslimhinde mod alt fra infektioner til almindeligt slid. Derudover så smører det vores mund, så vi ikke har problemer, når vi skal tygge eller synke mad. Den hyppigste årsag til, at ens naturlige produktion af spyt nedsættes markant, er netop påvirkning fra stærk medicin. Et overslag lyder, at omkring 1.500 typer af medicin kan have mundtørhed som bivirkning.
Livsstilsrelaterede årsager, som giver risiko for mundsvamp
Ligesom ved så mange andre former for svamp og sygdomme generelt, så er rygning også en synder her. Ryger man – og ryger man fast – så har man væsentligt større risiko for at udvikle mundsvamp. Rygning går ind og påvirker blodcirkulationen generelt og kan også have noget med mundtørhed at gøre. Derfor skal en patient med mundsvamp stoppe med at ryge eller i hvert fald nedsætte sin daglige dosis kraftigt. Der er selvsagt mange helbredsmæssige fordele ved at kvitte rygningen helt, så det er altid anbefalelsesværdigt.
Desuden spiller både dit niveau af stress og din kost en væsentlig rolle. Får du ikke de rigtige vitaminer gennem en sund og næringsrig kost, så vil du hurtigere ende i farezonen i forhold til at udvikle mundsvamp. Overvej eventuelt at tage noget kosttilskud ved siden af, hvis du har svært ved at komme omkring alle vitaminerne i din dagligdag. Omvendt vil sukker og søde sager forværre din munds immunforsvar. Ved lidelser som svamp, der netop har at gøre med dårligt immunforsvar og forstyrret balance, er det også vigtigt, at du undgår stress og får hvilet kroppen. Søvn bør være et primært fokus her, så du bør prøve ikke at gå på kompromis med de syv til otte timers søvn hver nat. Brug mørklægningsgardiner, luft ud og skab et ideelt soveklima, så du kan optimere kvaliteten af din søvn også.
Hvordan får du diagnosen ”mundsvamp”?
Når man begynder at se de gullige og hvide pletter sprede sig, så er det på tide at gå til læge. Det er vigtigt, at du opsøger den rigtige behandling, da du ikke bare kan forvente, at problemet går ”i sig selv”. Der findes ikke som udgangspunkt nogen effektive svampemidler mod svamp i munden, som du kan få i håndkøb på de danske apoteker. Til gengæld vil lægen relativt hurtigt kunne spotte, om du lider af problemet eller ej. Ved en konsultation vil lægen umiddelbart kunne stille diagnosen ud fra, hvilke symptomer der er synlige i din mund. Derudover kan han eller hun vælge at gennemføre en podning og en dyrkning af en prøve fra din mundslimhinde.
Der kan også være tale om undersøgelse med mikroskop, som kan zoome helt tæt på de gode og skadelige mikroorganismer i din prøve. Sidst, men ikke mindst kan der tages en vævsprøve, som kan vise, hvorvidt der er for mange gærsvampe i din mund. Prognosen er heldigvis ret god, såfremt lidelsen opdages og behandles i tide. Det bør nævnes, at mundsvamp ofte kan være linket til andre og mere alvorlige sygdomstyper som kræft. Derfor vil lægen gå ind at monitorere dig i forhold til, om mundsvamp kan være en følgesygdom, som måske indikerer at dine symptomer andetsteds er forværrede. Skyldes mundsvamp en anden sygdom, vil du naturligvis skulle behandles sideløbende for begge dele. Har du en diagnose i forvejen, så er det vigtigt, at du oplyser din læge om det, når du går til konsultation. Det kan spare jer begge tid og kræfter og gøre, at I kommer til sagens kerne og får løst problemet hurtigere.
Hvordan behandles mundsvamp?
Hvis der er tale om en anden sygdom, som har forårsaget dine mundsvampssymptomer, så skal den selvfølgelig behandles. Det vil sige, at hvis du har mundsvamp på grund af en defekt tandprotese eller sukkersyge, så er det her, man vil sætte ind først. Er du storryger eller fører en usædvanligt usund livsstil, når det kommer til kost, så skal der selvsagt også korrigeres der. Men selvfølgelig vil man også sætte ind overfor den spredning af gærsvamp, der allerede er synlig i din mund. Det kan overordnet set gøres på to måder: med tabletter eller en lindrende gel eller tekstur.
Antisvampemidler anvendes lokalt i munden, og der findes medicin i form af gel eller creme, som skal puttes på det besmittede område i mundhulen. Det bør være nok med anvendelse af svampemidler, indtil lidelsen går i sig selv. I særligt svære tilfælde må der dog tages skrappere midler i brug. Det kan være behandling med tabletter eller kapsler, som man skal tage mellem en og seks uger, indtil infektionen har lagt sig. I meget svære tilfælde kan man også blive tilbudt indsprøjtninger af sin læge.
Mundhygiejne er alfa og omega
Det er vigtigt at bibeholde en god mundhygiejne for at opretholde den sunde og naturlige balance i mundhulen. Når man børster tænder, er det jo som bekendt for at slippe af med skadelige bakterier, som kan formere sig, hvis de får næring i form af madrester. Du kan optimere din tandhygiejne ved at børste tænder grundigt med en elektrisk tandbørste og bruge tandtråd. Du kan faktisk i dag få meget fint tandtråd, der kan komme ind selv ved de bagerste tænder, hvor der ellers ikke er megen plads. Mundskyl er også en populær måde at få renset ud for bakterier i munden.
Det store problem er, at munden bliver meget følsom, når du har svamp i munden. Det kan gøre ondt, når du forsøger at børste tænder. Derfor vælger nogle at slække på tandbørstningen for at skåne sig selv for smerter. Problemet er bare, at dårlig hygiejne kun vil forværre tilstanden. På den måde udskyder og forværrer man sådan set bare problemet. Når du har mundsvamp, så kan det anbefales at bruge en god og blød tandbørste samt at skylle munden i brintoverilteopløsning. Det kan købes på apoteket og blandes op i et glas vand. Hvis du bruger gebis, protese eller bøjle i munden, så er det vigtigt, at du får det rengjort godt og grundigt. Tag det ud om natten, så munden kan få luft.
Lidt groft sagt, så ses svampeinfektion typisk ved folk, som har mundtørhed eller dårlig mundhygiejne.
Lad ikke svampeinfektionen gå ubehandlet hen!
Det allervigtigste er, at du ikke negligerer problemet med mundsvamp, men at du opsøger en læge og får gjort noget ved det. Det kan sådan set både være en almindelig læge eller en tandlæge. De fleste vil dog gå til lægen, da tandlæge kun er noget, man får gjort en eller to gange om året for de flestes vedkommende. Får du ikke mundsvamp behandlet, så kan det sprede sig helt vildt til blandt andet svælget og luftveje. I værste fald kan det sprede sig til hele kroppen, hvis det står på længe. Lader man svampeinfektionen vokse uhindret, så kan det faktisk medføre så mange ekstra affaldsstoffer, at det ultimativt kan forårsage kræft.
Hvad enten du skal ændre dine vaner, behandles sideløbende for en anden sygdom, have tablet-behandling eller smøre gel på for at komme svampen til livs, så er det bare om at komme i gang. Jo længere du udskyder, jo værre bliver det blot. Husk, at svampen trives, når der er sukker til stede, og derfor bør du mindske dit indtag af slik og godter. Du kan blandt andet bruge Klorhexidin-gel til at behandle munden med, da den meget effektivt bekæmper bakterier ved nærmest at sterilisere munden. Du kan spotte mundsvamp ved enten de hvide belægninger, som også kaldes for pseudo membranøse. Det er dem, der kan skrabes af og give en blødende slimhinde. De røde pletter eller mærker kaldes for atrofiske, og de vil typisk svie og være meget ømme.
Undgå mundtørhed ved at tage forbehold
Som nævnt, så er mundtørhed og reduceret produktion af spyt en af de største årsager til, at folk i Danmark får mundsvamp i dag. Simpelthen fordi en tør mund er mere blottet for bakterier og infektion. Det er særligt sygdomme og behandling med medicin, der giver mundtørhed. Det kan være en bred palette af medicin som blodtrykssænkende midler, allergipiller, astmamedicin eller behandling mod diverse psykiske sygdomme. Alt sammen fuldstændig legitimt, da man jo også skal den anden sygdom – udover mundsvamp – til livs. Men når du går til læge med mundsvamp, så kan I sammen vurdere, om der måske findes alternativ medicin, der ikke fører lige så meget til mundtørhed som den, du tager nu.
Der er dog også et par ting, som du selv kan gøre for at modvirke mundtørhed. Du kan for eksempel stimulere din produktion af spyt, hvis den halter lidt bagefter. Sukkerfrie sugetabletter og tyggegummi uden alt for meget sukker og tilsætningsstoffer er et godt bud her. Tjek efter, om de indeholder fluor, da det vil optimere stimuleringen af din spytproduktion. Tænk over, at du får børstet og renset dine tænder umiddelbart efter morgen- og aftensmåltid, så rester ikke får lov at sidde særligt længe. Drik rigeligt med vand i løbet af natten, da det sørger for at hydrere din krop og mund. Du kan eventuelt gøre det til en vane altid at have et glas koldt vand stående på natbordet, inden du skal sove.
I dag kan du også få specielle sprays, som er designede til at fungere som en slags erstatning eller kunstigt spyt. Dem finder du på apotekerne rundt om i landet. Sidst, men ikke mindst kan du tage en grundig snak med din tandlæge om både mundhygiejne og stimulering af spyt. Begge dele vil nemlig garantere dig mere mod mundsvamp i fremtiden.
Køb eventuelt en gel designet til mundhulen
Har du fået en slem omgang mundsvamp, så bør du få specialbehandling fra lægens side. Men det er vigtigt at nævne, at der også findes geler med tetræolie, som er kendt fra naturens side for at være godt mod irritation og kløe. Du kan overveje at anskaffe dig sådan en, hvis du gerne vil pleje din mund lidt ekstra. Online kan du købe den hjem fra forskellige forhandlere. Gelen kan være god til forebyggelse på den lange bane. Blandt dens gode egenskaber er, at den holder munden ren og modvirker dårlig ånde, som bekendt også kommer af bakterier eller ubalance. En sådan gel kan holde munden sund og frisk samt bakterier fra døren.
Gelen kan også modvirke sprækker, som dannes i mundvigene på grund af tørhed. Har du blot forstadier til mundsvamp eller måske slet ikke udviklet det endnu, så kan du komme langt med sådan en creme. Det er altid en fordel, hvis du kan bekæmpe lidelser og sygdomme med milde og naturlige præparater i stedet for stærk medicin, som potentielt har bivirkninger andre steder på kroppen. Det er også netop derfor, at en omtanke og omsorg for mundhygiejne løbende anbefales så kraftigt.
Kan mundsvamp smitte?
Svamp er jo kendt for at kunne smitte fra person til person. Smittefaren afhænger dog helt og holdent af, hvilken type svamp der er tale om, og hvorhenne det er på kroppen. Det vil glæde mange at høre, at mundsvamp faktisk ikke rigtig smitter. Heller ikke selvom man kysser intenst eller drikker af det samme glas. Det kan være utrolig dejligt, at man ikke skal stoppe med at være intim med sin partner fysisk, bare fordi man lider af mundsvamp. Som hovedregel gælder det, at man skal have et ret nedsat immunforsvar og være modtagelig over for smitte, for at mundsvamp kan overføres. Har din partner dog kæmpet meget med svamp i munden i fortiden, så er det værd at tænke sig om og gå i gang med behandling hurtigt, og så ellers holde lidt igen med kysseriet.
Sjældent sker det dog, at folk bliver smittet med mundsvamp, fordi de har været i nærkontakt med andre. Lidelsen skyldes en ændring i din egen bakteriebalance i munden, som skyldes din egen krop og ikke reaktioner på ting udefra. Det hele handler om svampens vækstbetingelser og om at hæmme dem, hvis den får for frit spil. Desuden sker det sjældent, at fuldstændig sunde og raske voksne mennesker får mundsvamp. For god ordens skyld bør det nævnes, at en række andre sygdomme kan give lignende symptomer i munden. Derfor bør du altid som hovedregel gå til lægen, når du spotter de før beskrevne pletter i din mund, på indersiden af kinderne og på tungen.
Trøske – en lidelse, der rammer helt små børn
Vi har beskæftiget os mest med mundsvamp hos voksne i denne artikel og kun kort nævnt, at det hedder trøske, når det rammer små børn. Børn har et immunsystem, som ikke er færdigudviklet, og derfor er de mere modtagelige overfor sygdomme som mundsvamp. Her er lidelsen mere almindelig – især de første spæde måneder efter, at barnet er blevet født. Du kan behandle dit barn med danskvand, men hvis ikke symptomerne går i sig selv, så skal du gå til lægen, som kan udskrive et svampedræbende middel til babyen. Ved trøske er der tale om den samme svamp, nemlig Candida Albicans. Op mod halvdelen af alle de børn, der har svamp i munden, vil ikke opleve yderligere problemer på grund af det. Det er kun nogle gange, at det udvikler sig til en reel lidelse og til trøske.
Mundsvamp er slet ikke som sådan en farlig sygdom. Det kan dog gøre, at børnene har svært ved at spise eller sutte. Af og til kan de hvide pletter forveksles med mælkepletter på tungen.