Mange har måske hørt om svamp i skeden eller svamp i fødderne. Vi danskere er bekendte med, at man kan være uheldig med at få svamp forskellige steder på kroppen, som giver kløe og irritation. Men svamp i navlen er nok en af de mere ukendte typer af svamp, som få både taler om eller kender til. Det triste faktum er, at man kan få svamp nærmest alle steder på huden. Mens årsagerne meget ligner hinanden, så kommer lidelsen til udtryk på lidt forskellige vis og skaber forskellige gener alt efter, hvor den opstår. I denne artikel går vi i dybden med navlesvamp – både i forhold til symptomer, gener og behandling.
2-pak mod navlesvamp – Bodywash og intim fugtighedscreme mod navlesvamp
Pakken består af to produkter; Body Wash 500 ml. og Femi Daily 200 ml. For de personer, der leder efter plejeprodukter til daglig brug mod svampeinfektioner i navlen, kan dette produkt, som er 100% vegansk, være relevant.
Produkterne inkluderet i 2-i-1-pakkeholder huden frisk og sund ved at bevare og balancere den naturlige flora. De kan bruges til pleje af både rød og irriteret hud samt navlesvamp ved at modvirke de bakterier, der kan forårsage lugt. Dertil giver gelen og fugtighedscremen lindring ved eventuel rødme eller irritation.
Produkterneer desuden fri for parabener, hvilket gør dem oplagt til daglig brug, også på følsom hud. Parabener er kemikalier, der ofte bruges som konserveringsmidler i kosmetiske produkter og kan være skadelige for huden.
Body Scrub med Tea Tree Oil – bekæmp svamp i navlen
Døjer du med svamp i navlen? Så kan du bekæmpe dette problem ved at anvende denne eksfolierende body scrub af mærket Australian Bodycare.
Med denne body scrub har du mulighed for at skrubbe og pleje din hud på hele kroppen og derved navlen.
Dette produkt indeholder ingrediensen Tea Tree Oil, der er antiseptisk. Det bekæmper derved væksten af bakterier, som kan være skyld i både kløe, irritation og ikke mindst svamp som for eksempel i navlen.
Efter brug vil du opleve, at din hud føles frisk og blød.
Navlen – et sted, vi ikke giver så megen opmærksomhed
Navlen er måske en af de dele af vores krop og vores hud, som vi tillægger mindst opmærksomhed. Vi er sjældent i kontakt med vores navle, og den udfylder som sådan ikke nogen vital funktion i vores hverdag. Men får man først svamp i navlen, så er det mindst lige så generende som at få det ethvert andet sted. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om man begynder at udvikle udslæt og irritation der. Svamp opstår typisk i hudfolder, hvor der er megen fugt og lidt luft til stede. Derfor er det egentlig slet ikke spor overraskende, at der kan opstå problemer med svamp i navlen. Den ligger nemlig et af de steder på kroppen, hvor vores hud folder sig mest, fordi fedt typisk sætter sig på vores mave i form af deller.
Faktisk findes der ifølge nogle forskere op til 600 arter af bakterier i vores navle, som derfor lidt kan betegnes som en decideret bakteriebombe. Alle arterne er relativt ukendte, og det vil sige, at det miljø, der eksisterer i navlen, er lidt af et mysterium. Man ved ikke, hvad bakterierne lever af. Én ting vides dog med sikkerhed: Svampe elsker fugtige miljøer og masser af bakterier. Derfor er navlen det perfekte hjem for dem, fordi de har rigtig gode vækstvilkår her. Får man ikke vasket sin navle, eller er man ikke tilstrækkeligt opmærksom på problemet, så kan det nemt løbe løbsk.
Navlen er yderst eksponeret for svamp
Når man får svamp i navlen, så er der faktisk tale om, at en naturligt beboende gærsvamp blot får lov at udvikle sig alt for meget. Gør den det, så kan man få en reel infektion og en ubalance i miljøet omkring huden, som giver udslæt og lette smerter. Navlen er et af de mest isolerede steder på kroppen, hvoraf bakterier ofte får lov at være i fred. Mange er måske heller ikke altid så bevidste om, at det er vigtigt at få vasket navlen grundigt. Her er vi mere opmærksomme på vores underliv, armhuler eller fødder, som også er sårbare steder i forhold til at få svampeinfektion. Nogle har en stor udhuling i navlen, mens andres navle er mere eller mindre dækket foran af et lag af hud. Den første kategori vil være mere modtagelig overfor svampevækst, da navlen nærmest danner en lille fugtig hule for både svamp og bakterier, hvor de kan sameksistere uforstyrret.
Mange glemmer måske at tørre sig i navlen, efter at de har dyrket sport eller været i bad. På den måde får fugt lov til at opbygge sig, uden at man egentlig lægger mærke til det.
Hvordan ser svamp i navlen ud?
Når du får svamp i navlen, så vil det minde meget om en decideret allergisk reaktion eller almen eksem. Der kommer et rødt udslæt, som klør helt vildt. Navlen kan blive rigtig rød og meget øm, hvilket du nemt kan mærke, når du trykker på den. Fordi navlesvamp er en form for hudsvamp, så kan det også medføre, at huden begynder at skalle gradvist. Typisk vil du kunne se en slående kontrast mellem den skællende navle og den omkringliggende hud, som ikke er ramt af svampen.
Måske har du lagt mærke til, at din navle godt kan lugte ret meget. Det finder man ud af, hvis man tørrer den eller har rørt den med en finger, som man bagefter lugter til. Lugten kommer simpelthen af, at der er så mange bakterier til stede i navlen. Får du svamp i navlen, så vil lugten forværres og blive ret markant. Man vil da kunne lugte det, bare man er i nærheden af din navle. Selvsagt ret ubehageligt, hvis man har intimt samvær med en partner eller en bekendt, som vil hvile hovedet mod ens mave. Du kan også opleve en brændende fornemmelse i navlen, når du er plaget af svamp der. Over tid – og hvis lidelsen forbliver ubehandlet – vil der komme små blærer, som efterfølgende kan udvikle sig til sår.
Er nogle mennesker særligt udsatte i forhold til at få navlesvamp?
Ja, helt bestemt. Svamp i navlen kan selvfølgelig ramme alle i Danmark – mænd og kvinder i forskellige aldre. Men der er nogle grupper af mennesker, der er mere i risikozonen end andre. I dette afsnit vil vi gennemgå dem kort. Overordnet set, så taler man om, at de udsatte særligt er:
- folk, der dyrker meget sport
- overvægtige
- folk, der i gang med en kraftig behandling mod en anden sygdom
- personer med nedsat immunforsvar
- folk, der sveder meget.
Hører man til en af disse grupper, så kan det være en stor fordel, hvis man kender til symptomerne for neglesvamp og gør sin research ordentligt. Det kan spare en for mange gener, hvis man spotter svampen tidligt og kan opsøge lægehjælp så hurtigt som muligt. Eller endnu bedre – hvis man simpelthen ændrer på nogle af de vaner, som er med til at øge risikoen for at få navlesvamp.
Både overvægt og sport gør en person mere modtagelig
Det lyder måske lidt modsatrettet, men både sportsfolk og overvægtige hører til den gruppe, som typisk får svamp i navlen. Sportsfolk sveder meget, og derfor vil deres navler være fugtige over en længere periode. Samtidig går de ofte i bad og glemmer måske at få tørret sig ordentligt i navlen bagefter. Det gør det lettere for gærsvampen at formere sig og udvide sit territorie. Derudover giver det bedre levevilkår for de mange bakterier, der i forvejen lukrerer af navlens lidt sjove og dybe placering på kroppen.
Overvægtige har lettere ved at udvikle navlesvamp dels af den samme årsag. De sveder meget på grund af deres vægt, og der skal ikke så meget fysisk anstrengelse til, før deres krop vil udskille væske. Samtidig har de ofte flere folder på maven, der jo er fedt. De folder lægger sig ned over hinanden og gør, at der kommer mindre luft og ventilation på huden i hudfolderne. Er navlen tildækket af en delle det meste af tiden, så giver det både bakterier og svamp et uheldigt boost, som gør, at de kan formere sig helt vildt.
Hvis man er i behandling for et andet sygdomsforløb
Svamp vil til alle tider trives bedre, når din krops immunforsvar er nede. En del af immunforsvarets job er at beskytte huden mod skadelige bakterier og forskellige former for infektion. Det gælder blandt andet svampeinfektion. Når man lider af en anden sygdom, hvad end den er flygtig eller kronisk, så er ens immunsystem ekstra belastet. Man er mere træt i kroppen, og den vil have sværere ved at slå fra. Simpelthen fordi den bruger så mange ressourcer på at kæmpe for at holde kroppen stabil i forvejen. Derfor vil du have støre risiko for at udvikle svamp, som din krop ikke kan bekæmpe af sig selv.
Derudover kan noget medicin have en negativ effekt på den naturlige balance af mikroorganismer, der normalt eksisterer i din hud. Særligt antibiotika kan være problematisk. Antibiotika er ellers en meget konstruktiv kur, som mange danskere får udskrevet af deres læge, når de har virus eller infektion som for eksempel halsbetændelse. Problemet med en sådan kur er, at den sætter meget hårdt ind over for alle typer af bakterier – både de gode og de dårlige, for nu at sige det lidt firkantet. Det kan forstyrre din krops naturlige harmoni af bakterier og i sidste ende give de destruktive bakterier en trist fordel. En sund bakterieflora er nemlig nødvendig for, at en svamp ikke kan vokse og nedbryde hudens øverste lag. Det gælder generelt over hele din krop.
Gode råd til at forebygge svamp i navlen
Der er mange ting, som du selv kan gøre for at forebygge problemet. Nogle har vi været kort inde over, men i dette afsnit går vi i dybden med de bedste råd. Kan du nå at standse en svampeinfektion, inden den for alvor bryder ud, så er du nået langt. Første skridt er selvfølgelig at være opmærksom på navlen som et sensitivt og udsat sted. Har du læst artiklen hertil, kan du nu sætte et flueben ved den del. Et af dine helt store fokusområder herfra bør være, at du altid skal holde din navle ren og tør. Her kan det være godt at tørre den jævnligt, hvis du sveder meget under en træningssession – eller bare generelt. Husk at tøre efter med håndklæde i navlehullet efter bad.
Derudover kan du købe noget talkum og pudre navlen med det i løbet af dagen for at sikre dig, at den forbliver tør. Hvis du træner meget, så husk at skifte dit træningstøj ud med jævne mellemrum og få det vasket ofte. Brug en specialdesignet sæbe til navlen, som virkelig er god til at få kål på bakterier. Her kan du med fordel spørge din lokale apoteker om råd og vejledning til at finde et godt mærke af sæbe. Generelt bør du gå i løst tøj, som giver din krop mulighed for at ånde frit. Svamp opstår nemlig ofte, når huden har svært ved at ånde eller trække luft.
Hvornår skal du gå til lægen?
Heldigvis findes der en række lindrende og svampedræbende cremer, som du frit kan købe på apoteket til brug mod svamp i navlen. De kan fås i håndkøb ved disken, og i langt de fleste tilfælde bør det faktisk være nok til for alvor at komme svampen til livs. Cremerne smører du nænsomt på navlen og det smittede områder, hvorefter du venter på at se en effekt. Den effekt skal altså helst være synlig inden for de første to uger. Tetræolie har også en god virkning, fordi den både lindrer irriteret hud og bekæmper bakterier. Kokosolie er kendt i visse kredse for at have en lignende positiv effekt.
Sker det ikke, skal du gå til lægen. Det er vigtigt, at du gør det, da svamp ellers ikke bare er noget, der går væk af sig selv. Når først skaden er sket, så kræves der handling! Når du booker en tid til konsultation ved din læge, så vil han eller hun først og fremmest nærstudere din navle for symptomerne. Husk at oplyse lægen om det, hvis du tager en bestemt form for medicin og lider af visse kroniske sygdomme, som ikke allerede står i din lægejournal elektronisk. Lægen vil da foretage et hudskrab i navlen og identificere de forskellige bakterier via mikroskop. Herefter kan det være, at du skal på en tabletkur, som kan modvirke svampen indefra i stedet for blot udefra.
Svamp er en naturlig del af kroppens balance
Det er lidt pudsigt, men faktisk så er de gærsvampe, som giver os den form for gener, som vi betegner ”svamp”, en helt naturlig del af vores system. Normalt vil gærsvampen sameksistere med andre bakterier og mikroorganismer til at opretholde din hud på et sundt og stabilt niveau. Mange tror, at svamp kun er noget, der kommer, når der er tale om en infektion. Det er vigtigt at kende forskellen. Svamp bliver kun en lidelse, når gærsvampen får det lidt for godt og kan sprede sig mere, end hvad godt er.
Her har du også selv en stor indflydelse. Derfor er det en rigtig god ide at læse mere om svamp online på nettet i artikler som denne. Du vil hurtigt opdage, at det er mange af de samme årsager, der går igen, uanset om vi taler om svamp i skeden, lysken eller mellem tæerne. Alle steder er tricket at modvirke fugt og få renset kroppen grundigt. Får du først implementeret det som en god vane over hele kroppen, så kan du langt hurtigere komme problemer med svamp til livs overalt.