Svamp i lysken er generelt meget generende, fordi det klør og irriterer dagen lang. Det kan også give udslæt. Fordi lysken er den hud, der sidder lige under skridtet, så kan det være ret intimiderende at have ondt der. Måske man føler, at man skal klemme benene sammen eller klø sig dernede for at hæmme smerterne. Når man cykler, kan det føles voldsomt ubehageligt, ligesom det også kan være frustrerende, når man går og løber. I det hele taget skal man ved mistanke om svamp i lysken få opsøgt sin læge hurtigst muligt, så man kan slippe af med lidelsen.
Femi Daily – få en sund intimhygiejne
Med denne gel af mærket Australian Bodycare har du mulighed for at opnå en både god og sund intimhygiejne.
Gelen indeholder blandt andet Tea Tree Oil, der er antiseptisk. Den bekæmper dermed væksten af bakterier, der kan være skyld i både irritation, kløe, lugt og svamp. Man kan med fordel anvende denne gel, hvis man døjer med svamp i lysken.
Denne gel blødgør huden, så huden kan forblive fugtet i løbet af dagen. Gelen er skånsom, da huden i intimområdet er sensitiv, og den er derfor pH-reguleret, så den naturlige pH-balance i intimområdet opretholdes.
Femigel – bekæmper blandt andet irritation, kløe og svamp
Denne gel af mærket Australian Bodycare er en god kur imod kløe, tørhed, lugt, irritation samt svamp, der kan forekomme i intimområdet.
Du kan med fordel anvende denne gel, hvis du oplever svamp i lysken. Gelen indeholder naturlig Tea Tree Oil, som virker antibakterielt. Gelen modvirker dermed væksten af bakterier, der kan skabe lugt, irritation, kløe, tørhed og ikke mindst svamp.
Du kan med denne gel hurtigt lindre disse problemer i intimområdet, da gelen både er skånsom og mild samt meget effektiv. Du skal blot påføre gelen dagligt for at opnå resultater.
Intimsæbe til daglig intimhygiejne – sæbe, der modvirker svamp
Denne intimsæbe af mærket Australian Bodycare kan skabe god og sund intimhygiejne for dig. Oplever du for eksempel irritation, kløe, lugt og eller svamp i dit intimområde såsom i lysken, kan du med fordel vælge at anvende denne intimsæbe til at bekæmpe disse problemer.
Intimsæben indeholder blandt andet ingrediensen Tea Tree Oil, der er antiseptisk. Sæben modvirker dermed vækst af bakterier, der kan være skyld i svamp, kløe, lugt og irritation.
Da huden i intimområdet er sart, er denne intimsæbe også skånsom og mild for huden. Den er dog samtidig også effektiv.
Hvilken svamp er der tale om?
Når man får svamp i lysken, så er det som oftest arterne Epidermophyton floccosum og Tricophyton rubrum. De er i familie med de svampe, der hører til den såkaldte antropofile gruppe, som godt kan lide at have mennesker som deres (ufrivillige) vært. Tinea betegner også hudsvampen dermatofytter, som kan give svampeinfektion i huden forskellige steder på menneskets krop. Svamp i lysken vil skabe problemer på indersiden af lårene – og for mænds vedkommende nogle gange også på pungen. Rent slægtsmæssigt så lægger arten sig tæt op ad den type af svamp, som giver fodsvamp og hovedbundssvamp.
Den kliniske betegnelse for svamp i lysken er Tinea cruris eller Dermatophytosis inguinalis/inguinioscrotalis. Når man har lyskesvamp, så vil det vise sig ret tydeligt. Man vil hurtigt kunne spotte, at her er noget galt. Det samme vil lægen, og derfor er det heldigvis ikke så svær en diagnose at stille, hvis man opsøger professionel hjælp. På nettet kan du slå billeder op og se, hvordan svamp i lysken ser ud, hvis du har mistanke om, at det er det, du har fået. Svamp kan opstå alle steder på kroppen, men nogle er bare mere modtagelige end andre. Det gælder typisk de meget fugtige miljøer, hvor svampen får rigtig gode vækstvilkår. Mere om det senere i artiklen.
Hvad er lysken?
Det virker måske som et lidt forsimplet spørgsmål. Men faktum er, at mange faktisk ikke kender svaret! Eller måske er tvivl om, om det, de tror det er, nu også er det rigtige. Lyske betegner den del af kroppen, hvor overkroppen møder ens ben eller lår i en skrå linje. Det ligger omkring skridtet. Den skrå linje går fra hoften og ned til det sted, hvor bækkenknoglerne mødes. Vi mennesker har en lyske på hver side af vores skamben.
Skal man sige det helt firkantet, så er lysken det sted, hvor din mave ender og dine ben begynder. Selvsagt et ubehageligt og følsomt sted at blive ramt af gener – uanset hvilke, der er tale om. Får man ikke behandlet sin hudsvamp ved lysken i tide, så kan den faktisk formere sig og spredes til både kønsdele og balder. Derfor kan det slet ikke betale sig at vente med at få gjort noget ved problemet.
Hvilke symptomer giver svamp i lysken?
Det er ret bemærkelsesværdigt, når du har svamp i lysken. På en måde er det kun en fordel, så du kan reagere hurtigt. Særligt tre former for symptomer vil vise sig:
- Rødme på indersiden af lårene
- Sprækker i huden omkring lysken
- Kløe, irritation og en fornemmelse af at det brænder.
Hvis du er blevet angrebet af svamp i lysken, så vil din hud ved lårene snart begynde at rødme. Her er altså ikke tale om bare en let rødme, men derimod en stærk en af slagsen. Det er en form for udslæt, som danner en mere rød eller nærmest brun afmærkning, som adskiller sig fra din normale hudfarve. Du vil lægge mærke til, at din rødmen godt kan ligne eksem lidt, og at den spreder sig i små plamager.
Huden kan desuden blive utrolig tør, når du angribes af svamp, og derfor kan den begynde at sprække ved lysken. Det fører til, at den skaller, hvilken kun forværrer den i forvejen generende kløe og irritation. Nogle mennesker slås også med en brændende fornemmelse i det inficerede område, som særligt generer dem, når de går på toilettet.
Hvordan får du stillet diagnosen?
Først og fremmest skal du selvfølgelig skynde dig til egen læge, hvis du lægger mærke til nogle af de symptomer, som vi har beskrevet ovenfor. Når du kommer ind til konsultation, så vil lægen starte med visuelt at øjne symptomerne. Det giver et ret godt hint til, om du har svamp i lysken. Derfor kan lægen faktisk ofte bare stille diagnosen ud fra at se på dig. Han eller hun behøver ikke nødvendigvis at foretage nogen undersøgelser. Lægen bør dog for en sikkerheds skyld tage et svampeskrab, som sendes til mikroskopi eller dyrkning, hvor de kan gå i dybden med mikroorganismerne. Det kan dog tage helt op til et par uger at få resultaterne på sådanne undersøgelser.
Det er en god ide, især hvis symptomerne nu skulle være kommet på grund af en anden og mere alvorlig sygdom. Der er også nogle bakterietilstande eller eksemsformer, som kan gøre det ud for at være svamp i lysken. Lider du af andre sygdomme eller usædvanlige tilstande, så bør du informere din læge om det, hvis ikke vedkommende kender til dem i forvejen. Også selvom de glemmer at spørge dig direkte. Det kan have betydning for deres vurdering af dig, og derfor er det bedre at sige for meget end at sige for lidt og potentielt hæmme processen.
Hvad er årsagen til, at du får svamp i lysken?
Det er vigtigt at understrege til en start, at svampe lever naturligt overalt på vores krop. Problemet med svamp, som vi kalder det i lægetermer, opstår først, når de får lidt for gode vilkår til at vokse. Det vil sige, når svampen formerer sig og udgør en større del af et område på kroppen, end de normalt gør, når tingene er i balance. Svampe lever rigtig godt i fugtige miljøer, og de nærer sig ved døde hudceller. Derfor vil en ren og tør hud naturligt holde dem i skak. Er der derimod områder på kroppen, som generelt får for lidt fugt, og som er fugtige og beskidte, så kan der nemt opstå et problem med for megen svampevækst.
Når man har svamp, så går det ind og påvirker huden. Normalt fungerer den som et skjold, der beskytter os mod bakterier fra omverdenen. Men hvis svampene går ind og tager over i det øverste lag, som også kaldes hornlaget på huden, så kan de faktisk nedbryde det ret hurtigt. Det gør de ved at danne en stor mængde af skadelige enzymer. Får man det ikke behandlet, vil det kun blive værre. Fordi svampe trives i fugt, så er der nogle områder på kroppen, der naturligt er mere udsatte end andre. Det gælder blandt andet fødder, skede og lysken. I lysken er der nemlig mange sammenfoldninger af hud, som svampen elsker at bo og formere sig i.
God hygiejne kan modvirke svampens udbredelse
En af de gode og nemme ting, som du selv kan gøre for at forebygge svamp i lysken – og andre steder på kroppen – er at bibeholde en god hygiejne. Det er under alle omstændigheder en anbefalelsesværdig praksis, så du på sigt kan slippe for flest mulige gener i din hverdag. Som nævnt, så lukrerer svampe på døde hudceller og bakterier, så det handler bare om at komme af med dem. Det kan du gøre ved at vaske dig grundigt og jævnligt. Mange har måske en tendens til at springe badet over efter en sportstræning.
Men det går ikke, hvis du vil svampen til livs en gang for alle. Fordi du sveder, når du dyrker sport, så vil det bidrage til et endnu mere fugtigt miljø, hvis det får lov at sidde længe uden at blive skyllet af. Det danner et usundt miljø og gavner ikke andre end svampen i sidste ende. Derudover bør du også overveje, hvilken form for tøj, du går med. Prøv at bruge mere bomuld end syntetisk, da huden bedre kan ånde her. Luft din hud, når du kan, og lad være med at lukke den inde. Skift tøj dagligt, og vær især opmærksom på dit undertøj. Her er bomuld også en rigtig god ide. Sidst, men ikke mindst – så husk at tørre dig grundigt efter hvert bad.
Kan hænge sammen med svækket immunforsvar
Ligesom med så mange andre lidelser, så vil man også være meget mere modtagelig over for svamp i lysken, hvis man generelt kæmper med nedsat immunfunktion. Så vil huden nemlig ikke være i stand til at kæmpe igen på samme måde – man sveder måske også mere end normalt på grund af feber og megen liggetid etc. Har du et nedsat immunforsvar, så vil svampene desværre have bedre mulighed for at formere sig og sprede sig til andre dele af kroppen og forvolde gene. Der er rigtig mange sygdomme og tilstande, som kan sænke din krops evne til at forsvare sig selv imod udslæt og lidelser.
Det kan være meget alvorlige diagnoser såsom kræft eller aids, der virkelig går ind og påvirker kroppens sundhed på bred skala. Særligt aids er slem, fordi den netop er kendetegnet ved at angribe de hvide blodlegemer, som skal forsvare kroppen imod fremmede og skadelige organismer. Antibiotika og anden stærk medicin kan også have indvirkning på kroppens immunforsvar, så du vil uheldigt nok være mere modtagelig, hvis du får medicinsk behandling imod en anden sygdom. Det kan være godt at vide, så du er mere opmærksom på, om din medicin giver bivirkninger i form af svamp i lysken eller andre steder. Er du overvægtig eller meget stresset, så har det også en negativ effekt på immunforsvaret.
Kan det smitte?
Det korte svar er ja, men heldigvis er det ikke den mest smitsomme form for svamp, som der findes. Der skal særlige tilfælde til, og man skal være ret intim med et andet menneske, før dette ender i risikozonen. For eksempel er det ikke så smart at dele håndklæde, som man bruger til at tørre sig i lysken og skridtet med. Selvfølgelig kan det være god stil at låne sin fodbold- eller håndboldmakker et håndklæde, hvis vedkommende har glemt et til træning. Men hvis du har svamp i lysken eller bare det, der ligner, bør du virkelig undgå det for alle skyld. Det samme gælder, hvis du deler tøj eller underbukser med en person, og en af jer har svamp i lysken. Det er ikke det værd.
Svampen kan naturligt nok også overføres ved direkte kontakt mellem to mennesker. Her er det mest oplagte at tage fat på selvfølgelig sex, som er det mest intime, man kan være sammen. Det er derfor rigtig dumt at have samleje med en partner, som har svamp i lysken. Så er det bedre at opsøge behandling og udskyde seksuelt samvær, indtil den har gjort sit indtog og fjernet symptomer. Husk, at alle er mere modtagelige, hvis de har nedsat immunfunktion. Derfor vil svamp i lysken nemmere kunne smitte, hvis der er tale om en person med en anden sygdom, eller en som blot er meget stresset eller svækket af andre årsager.
Hvilke mennesker befinder sig i risikozonen?
Alle mennesker kan få svamp i lysken, men selvfølgelig vil nogle grupper være mere udsatte end andre. Det gælder for eksempel folk, som dyrker meget motion. Her er det sådan set lige meget, hvilken type af motion, der er tale om. Om det er løb, fodbold eller akrobatik er sagen uvedkommende. Pointen er, at man sveder meget, når man presser sin krop fysisk. Sveden vil føre til øget varme og fugt i lysken, som dermed bliver mere modtagelig overfor svampevækst. Folk, som er kraftigt overvægtige vil også have tendens til at svede mere samt større hudfolder, som sveden kan ”gemme sig i” længere. Derfor er de også i risikozonen.
Som vi nævnte ovenfor, så bliver folk med aids også oftere ramt af svamp i lysken. Det samme gør de, som lider af diagnosen atopisk eksem. Den nedbryder nemlig også nogle af de barrierer i huden, som ellers kæmper på vores vegne imod både virus og bakterier. Da stærk medicin også kan gå ind og have en negativ immuneffekt, som vi beskrev i afsnittet ovenfor, så vil folk, der allerede er i gang med behandlingsforløb mod en anden sygdom, også være mere modtagelige.
Hvordan behandles svamp i lysken?
Når du har været ved læge, og lægen har konstateret, at du har svamp i lysken, får du typisk en recept på nogle piller eller en lindrende creme. Det kan du hente på apoteket efter dit lægebesøg. Heldigvis er sygdommen ret let at få gjort kål på, og hvis man sørger for at følge de gode råd fremover, kan man også langt hen ad vejen forhindre, at den kommer igen senere. Cremen skal du smøre på det smittede område, indtil symptomerne er væk. Faktisk vil cremen for fire ud fem personers vedkommende hjælpe allerede efter en uge! Efter to uger kan du allerede være sluppet helt af med problemet.
I lidt sværere tilfælde tilbydes en tabletkur, og her er der tale om systemisk behandling. Som ved alle andre tabletter skal du spise en dosis dagligt. Husk altid at læse indlægssedlen, og vend eventuelle tvivlsspørgsmål eller allergier med din læge, før du går i gang med behandlingen. Det skulle nødigt være sådan, at kuren blot giver anledning til nye problemer i dit system. Værd at være opmærksom på, da der faktisk kan være en del bivirkninger ved tabletkuren. Særligt hvis man allerede er i en anden form for behandling.
Undgå stramtsiddende tøj
En anden ting, du selv kan gøre, er generelt at undgå at gå med for stramt tøj omkring lysken. Stramt tøj kan være med til at give os en flot figur, men det kommer desværre på bekostning af andre ting. Som for eksempel cirkulation af luft omkring huden – en cirkulation, der netop er med til at modvirke fugt på huden. Huden skal have lov at ånde frem for at holdes indelukket og varmt. Det gælder sådan set alle steder på kroppen. En af grundene til, at mange danskere døjer med fodsvamp i dag, er netop, at fødderne ikke får lov at få luft i stramme sko, som vi går rundt i dagen lang. Er din hud indelukket, så giver du svampene meget bedre mulighed for at formere sig og spredes.
Mænd har større risiko end kvinder
Når man kigger statistisk på antallet af ramte i Danmark, så har mænd større risiko for at få svamp i lysken end kvinder. Det kan hænge sammen med flere ting. Mænd har generelt tendens til at svede lidt mere, og fugtighed hænger jo som bekendt sammen med, at svampen kan formere sig. Derudover dyrker mænd generelt lidt mere motion og er måske også tilbøjelig til at gå en anelse mindre op i personlig hygiejne end kvinder. De ting i kombination øger risikoen for svamp i lysken.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på symptomerne og reagere hurtigt, uanset om du er mand eller kvinde. Svamp i lysken kan ramme folk i alle aldre, og på den måde kan man aldrig vide sig helt sikker.