Svamp i huden eller hudsvamp kaldes også skælsyge. Den rammer forskellige typer af mennesker i alle aldre, og den er mest hyppig på bryst og ryg. Blandt de milde symptomer er blandt andet kløe og irritation, og derudover vil huden blive misfarvet og begynde at skælle. Svamp i huden kommer af en naturlig gærsvamp, men det er en yderst generende ting at slås med. Heldigvis er der en række gode råd til, hvordan du slipper af med svamp i huden, når du opdager, at det er der.
Overordnet set, så findes der utrolig mange former for svamp i huden. Vi mennesker kan få svamp mange steder på kroppen – lige fra på penis over lysken til fødderne. Alt afhængig af, hvor det er, og hvilken type af svamp der er tale om, vil det vise sig som forskellige symptomer. Her koncentrerer vi os om svamp i huden, der fremkaldes af gærsvampen Pityrosporum ovale. Hele din krop – lige fra fødder til ansigt – kan blive ramt af svamp.
Hair Clean – en shampoo mod svamp i huden
Oplever du at have svamp eller såkaldt skælsyge i huden? Så vil denne hårshampoo af mærket Australian Bodycare kunne afhjælpe dig med dette.
Hårshampooen efterlader dit hår rent og friskt efter brug, så det føles velplejet. Shampooen kan benyttes af alle uanset hvilken type af hår, man har.
Denne hårshampoo indeholder blandt andet Tea Tree Oil, der virker antibakterielt. Det bekæmper dermed bakterier, der er årsag til en irriteret og tør hovedbund samt svamp i huden. Man kan dermed med fordel anvende denne shampoo, hvis man oplever svamp i huden.
Australian Bodycare Scalp cure Serum – kan anvendes mod svamp i huden
Denne hovedbundskur af mærket Australian Bodycare er effektiv men samtidig mild. Den kan anvendes til at bekæmpe blandt andet svamp i huden også kaldet skælsyge.
Hovedbundskuren er klinisk dokumenteret, og den indeholder blandt andet ingrediensen ved navn Tea Tree Oil. Denne ingrediens virker antibakterielt, så den bekæmper derfor bakterier, der netop kan være skyld i for eksempel svamp i huden.
Hovedbundskuren er også plejende for både håret og hovedbunden, da den tilføjer fugt.
Denne hovedbundskur af mærket Australian Bodycare kan anvendes af alle – voksne såvel som børn.
En gærsvamp, der først og fremmest findes i hårbunden
Pityrosporum ovale er en form for gærsvamp, der lever helt naturligt i vores krop. Den er en del af de mikroorganismer, som sameksisterer og gør, at vores hud opretholder et sundt og afbalanceret miljø. Problemerne opstår først, når denne type af svamp får så gode vækstvilkår, at den vokser disproportionalt meget i forhold til de andre bakterier og organismer omkring den. Så kan den nemlig begynde at skade huden i stedet for at gøre gavn. Gærsvampen findes først og fremmest i vores hovedbund. Men som vi vokser op, så vil den være over hele vores krop, hvor den typisk vil leve et stille og roligt liv uden at forvolde gener.
Mens svampen ofte findes i begrænsede og små doser ved normal hud, så kan man pludselig få hvide eller brune pletter. Man taler også om Candida-svampen, som også kan give svamp i huden og skældannelse med røde pletter. Svamp i huden er generelt ikke farligt, men det kan sprede sig ret hurtigt, hvis ikke det bliver behandlet. Derudover giver det irritation i hverdagen og nedsætter ens livskvalitet væsentligt. Derfor er det bedst at komme det til livs så hurtigt som muligt.
Hvilke symptomer kan du se ved svamp i huden?
Det varierer som sagt, alt efter hvilket område af kroppen der er under angreb. Typisk vil det komme i form af pletter, som begynder at skælle, når din hud bliver irriteret og ryger af. Pletterne kan have en tendens til at flyde sammen og danne større plamager, der er meget synlige. Sæsonen har også indvirkning på, hvor tydeligt man kan se sårene fra hudsvampen. Om sommeren kan solbadning delvist skjule symptomerne, fordi det giver huden farve og dermed udjævner forskellen mellem det smittede og det ikke-smittede område. Man taler om, at lidelsen kan give både fysiske og psykiske gener i dagligdagen. Nogle synes måske, at det er pinligt og lidt ydmygende at gå rundt med synlig eksem og en hud, der skaller.
Lidelsen er selvfølgelig fysisk, men den kan også godt tage en social karakter, hvor patienten bliver påpasselig med at vise sin hud frem i det offentlige rum. Når man er angrebet af svamp i huden, så vil man desuden have en trang til at klø sig hele tiden. Det kan også give en brændende fornemmelse, og man kan ufrivilligt komme til at lave sår, når man klør sig i den meget sårbare og skrøbelige hud. De fleste ved jo godt, at jo mere man klør sig, desto mere klør det blot. Derfor er det bedre at få sat en behandling i gang og få dæmpet symptomerne så hurtigt som muligt.
Kan give skæl i hårbunden hos både babyer og voksne
De fleste har måske prøvet, at hvis de klør sig i hovedbunden, så kan der drysse hvide flager ud. Det er skæl, fordi hovedbunden er tør og måske ramt af svamp i huden. Mange voksne køber af den grund en speciallavet shampoo og balsam, som giver hovedbunden mere pleje og fugt, end normale hårprodukter gør. Svamp i huden er relateret til det fænomen. Hos små babyer kalder man de samme symptomer for ”arp”, og det er meget normalt, at de får synlige plamager på hovedet. Det vil vise sig som gullige og hvide flager, der kan pilles af og efterlader sår. Lidelsen er ikke farlig og skal dog gerne gå i sig selv efter de første par måneder af barnets levetid.
Svamp i huden og hårskæl eller arp er ikke det samme – de er blot linkede til hinanden, ifølge Netdoktor.dk. Som nævnt så vil svamp i huden hyppigst vise sig på henholdsvis ryg og bryst, hvor det typisk vil blomstre op i sommermånederne herhjemme. Det varme klima gør, at hudsvampen har mere gunstige vilkår for at leve. Det er også derfor, at det forebyggende arbejde for de flestes vedkommende bliver sat i gang i april, så man er ude i god tid. Nogle mennesker er mere i risikozonen for at blive plaget af svamp i huden end andre. I det følgende afsnit zoomer vi lidt ind på, hvad det er for nogle grupper.
Hvorfor inficeres din hud med svamp?
Svamp opstår altid, når der forekommer en ubalance i hudens sammensætning af bakterier og andre mikroorganismer. Det kan være, at der pludselig er et mere fugtigt miljø end normalt. Eller at immunforsvaret er nede, og bakterierne derfor har mere frit spil. Det kan også have at gøre med en ændring i pH-værdien eller et angreb udefra mod de sunde bakterier. Generelt er personer, der lider af en meget kraftig produktion af sved eller har en forøget talgproduktion, mere udsatte end gennemsnittet. Det kan for eksempel være teenagere, der udviser disse træk på grund af deres øgede hormonproduktion.
Svampe har alle dage trivedes godt i fugtige miljøer og steder, hvor der ikke er rent. Derfor kan dårlig hygiejne generelt også medvirke til, at din krop nemmere kan blive angrebet af svamp. På samme måde som en svamp vil blomstre op i subtropiske områder, hvor der er varmt og fugtigt, så vil denne svamp i huden også have tendens til at vokse sig større og stærkere i sommerhalvåret. I vinterhalvåret har den det omvendt sværere. Det generende her er, at man jo gerne vil gå i let tøj, kjoler eller shorts og vise sin krop frem om sommeren. Om ikke andet så bare for at få noget sol.
Hvad kan du gøre for at forebygge svamp i huden
Der er heldigvis en række gode vaner, som du kan implementere i din dagligdag for at komme svampen i forkøbet. Online kan du købe cremer såsom tetræolie, der fungerer godt til at dræbe bakterier og gøre din hud stærkere og mere modstandsdygtig. Det kan aldrig skade at få fat i sådan en. Dernæst bør du optimere din hygiejne og sikre dig, at du altid får tørret dig godt og grundigt efter et bad, så du ikke lader fugt sidde tilbage. Her skal du altså også ind imellem alle de hudfolder, du har på kroppen – det vil sige blandt andet mellem dellerne på maven og mellem de enkelte tæer. Det gælder sådan set også, hvis du er typen, der sveder meget i forskellige slags situationer.
Pas på med at bruge alt for fede cremer på huden, og vælg nogle, som ikke har så stærk parfume, og som er lavet på mere økologiske ingredienser. Løstsiddende tøj er også altid anbefalelsesværdigt, fordi det gør, at din hud nemmere kan ånde og nyde godt af en kontinuerlig iltcirkulation. Skift gerne fra syntetisk stof til mere hudvenligt stof som bomuld. Det gælder både, når du køber undertøj og almindeligt tøj ind. Syntetiske materialer har det med at lukke huden inde og holde på varme samt fugt i længere tid. Derudover skal du tænke dig om, når du har kontakt med dyr, som måske kan være smittede med en svampeinfektion. Det kan nemlig sprede sig til din hud, før du ved af det!
Hvordan får du en diagnose?
Først og fremmest skal du ringe og booke en tid ved din egen praktiserende læge, når du ser symptomer på huden, der giver dig mistanke om, at det kan være svamp. Lægen vil øjne dine symptomer, men det er også vigtigt, at han eller hun foretager nogle indledende undersøgelser, før der drages forhastede konklusioner. Det har at gøre med, at mange andre sygdomme kan give symptomer, der ligner dem, man får ved svamp i huden. Ligger der en anden og mere alvorlig diagnose bag, så skal den selvfølgelig frem i lyset frem for at blive afvejet som svamp.
Har lægen mistanke om svampeinfektion, så vil der blive foretaget et svampeskrab i det ramte område på din krop. Den prøve sendes til dyrkning og undersøgelse via et mikroskop på et tilstødende laboratorium. Vær bevidst om, at den proces godt kan tage noget tid – alt fra nogle dage og op til flere uger. Desuden vil svampetypen Pityrosporum ovale lyse enten gulliggrønt eller rødbrunt, når det kommer under en ultraviolet lyskilde. Det er heldigvis meget afslørende for din tilstand.
Hvilken behandling kan du få tilbudt, når først diagnosen er på plads?
Har du for eksempel problemer i hovedbunden, så kan du få en speciel svampedræbende shampoo, som du skyller med under bruseren, når du går i bad. Husk at gnide den godt ind i hårbunden, så den kan virke optimalt. Hvis der er tale om udbrud på huden, kan du eventuelt få en recept på en creme, som du skal smøre på dagligt. Den henter du på apoteket efter konsultationen. Er du i tvivl om, hvordan den skal anvendes, kan du gøre to ting. Læse indlægssedlen eller spørge apotekerassistenten ad. De plejer at være meget søde til at hjælpe med alle slags spørgsmål.
Ved svære tilfælde af svamp i huden kan det være, at lægen ender med at foreslå en decideret tabletkur. Her er tale om kapsler, som du skal tage skemalagt over en længere periode. Der vil typisk skulle følges op med anden forebyggende behandling også. Når først du er i gang med behandling, så vil du opdage, at symptomerne går i sig selv ret hurtigt. Har du fået store, hvide pletter, så vil der dog gå lidt tid, før din hud har dannet nyt væv og erstattet dem med et friskt hudlag. Det er meget irriterende, men noget, som man desværre må leve med.
Kommer hurtigt igen
Hvad der måske kan være lidt hårdt for nogle at høre er, at tilstanden nemt kan komme igen. Det skyldes, at svampen jo er en naturlig del af vores hud og bakterieflora, så den vil altid være der og kunne vokse meget, hvis den får muligheden for det. Risikoen for at blive gensmittet vil derfor være til stede. Derfor behandles man også i ret lang tid for svamp i huden. Faktisk dagligt i to uger og derefter to gange ugentligt, så man forebygger fremadrettet.