De fleste vil på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv have problemer med en tør og irriteret hovedbund. De naturlige olier i huden kan ændre sig, som vi ældes, og der kan også være udefrakommende faktorer, der har indflydelse på din hovedbund. På grund af det særlige forhold din hud i hovedbunden er under, kan du ikke nødvendigvis mærke sår i hovedbunden, før problemet er blevet slemt. Til gengæld er det nemt at mærke en irriteret hovedbund eller meget tør hovedbund, så disse tegn kan være de eneste tegn, du bemærker, på, at du er ved at få sår i hovedbunden.
Sår i hovedbunden – hvor kommer de fra?
Der er flere måder at få sår i hovedbunden på. Sår i hovedbunden kan rigtig nemt opstå på grund af simple årsager som myggestik, rifter eller uren hud, altså en bums, som du har kommet til at klø hul på. I disse tilfælde behøver du typisk ikke at foretage dig andet end at passe på såret eller sårene. Du ved trods alt, hvordan de opstod, og såfremt det var et uheld, er det typisk ikke et problem, man kan forebygge. Det er stadig vigtigt, at du holder øje med såret i disse tilfælde, da det er muligt for såret at blive betændt eller inficeret. Hold området, hvor såret er, så rent, tørt og beskyttet som muligt, og undgå at røre for meget ved det eller klø hul på sårskorpen.
I langt de fleste tilfælde er sår i hovedbunden ikke tegn på større problemer eller sygdomme, men blot en irritation i hovedbunden, som fører til åbne sår. For de fleste med længere eller tykkere hår kan der endda opstå sår, som man aldrig bemærker. Har man tendens til skæl og en generelt tør hovedbund, opstår sår også lettere.
Hudlidelser og sygdomme, som giver sår i hovedbunden
Der er flere sygdomme og lidelser, hvor sår i hovedbunden eller en irriteret hovedbund er symptomer. Oplever du tilbagevendende sår i hovedbunden, kan det være på grund af en af disse lidelser eller sygdomme. Et stort problem for børn og forældre er lus. Med lus vil du typisk allerede vide, hvorfor hovedbunden klør, da du kan se lusene i håret, og derfor vil et sår nu og da ikke vække bekymring. Hold håret rent, og få fjernet lusene hurtigst muligt, og så vil du højst sandsynligt også se en forbedring i din hovedbunds sundhed.
Der er også flere hudlidelser, der rammer hovedbunden hårdt, såsom skæl, svamp, psoriasis og skæleksem. Skæl kan opstå og forsvinde igen, men skæleksem er kronisk, og får du konstateret dette, er der visse ting, som vil gøre det nemmere at leve med den tørre hovedbund. Du kan også få sår i hovedbunden eller irriteret hovedbund af soleksem eller kontakteksem. Soleksem er ganske enkelt en overfølsomhed over for solens stråler, og kontakteksem er det, vi typisk tænker på, når vi hører ordet ”eksem”. Kontakteksem betyder, at du får en allergisk reaktion, når du er i fysisk kontakt med ting, som du ikke kan tåle. Typisk for hovedbunden betyder dette allergi overfor kemikalier i shampoo, hårfarvning og –afblegning, parfume og makeup.
Australian Bodycare Hovedbundspakken
✔️ Kan pleje og nære hovedbunden og skæg ved skæl
✔️ Kan berolige en irriteret og tør hovedbund
✔️ Kan modvirke bakterier
✔️ Kan være effektiv mod bumser i hovedbunden
✔️ Kan være effektiv som daglig pleje mod psoriasis og eksem
Andre årsager til sår i hovedbunden eller irriteret hovedbund
Som moderne mennesker udsættes vi for rigtig mange forskellige kemikalier i løbet af vores liv. Der findes mange hårprodukter, som er meget kradsbørstige ved hovedbunden (og hårstråene), og disse kan føre til irriteret hovedbund og sårdannelse. Ovennævnte kemikalier i hårprodukter behøver man ikke at være allergisk over for, for at der kan opstå allergiske reaktioner. Farver eller afbleger du håret ofte, kan du få en irriteret hovedbund, og i værste tilfælde kan der dannes sår i hovedbunden.
Oplever du tilbagevendende sår i hovedbunden eller svær irritation, når du farver eller afbleger håret, anbefales det, at du stopper med det givne produkt, giver din hovedbund en pause, og forsøger et andet produkt eller stopper helt. Ligeledes kan extensions i håret også føre til sår i hovedbunden, fordi håret sidder for stramt eller bliver nemt filtret.
Slutteligt kan stress også føre til kløen, som igen er årsag til sårdannelse, fordi man i de distraherende øjeblikke klør igen.
Sår i hovedbunden, som du bør søge hjælp til
Der er selvfølgelig visse instanser, hvor du skal være mere opmærksom og søge lægehjælp hurtigst muligt. Dette er især i forbindelse med pludseligt opståede symptomer i forbindelse med sår i hovedbunden. Oplever du utilpashed omkring såret, en pludselig feber eller at såret bliver hævet, rødt og begynder at gøre ondt, skal du hurtigst muligt tage kontakt til din læge eller lægevagten, da alle disse er tegn på blodforgiftning.
Blodforgiftning, også kaldet sepsis, opstår, efter der er kommet baktierer i blodet, som af den ene eller den anden grund ikke bliver bekæmpet af dit immunforsvar. Har du fået konstateret et svagere immunforsvar, er der derfor også større sandsynlighed for, at sår i hovedbunden fører til blodforgiftning. Blodforgiftning kan nå farlige niveauer inden for få timer, og dette er grunden til, at det anbefales, at du reagerer hurtigt.
Du bør også take aktion, hvis du har væskende eller åbne sår i hovedbunden. Foruden de almindelige symptomer af kløe og lokalt ubehag i det givne område på hovedbunden kan du også opleve en stærkere kløe, hævelse ved området, en generel utilpashed og måske endda feber. Selv med håret, der dækker, kan et åbent eller væskende sår se meget voldsomt ud, og det kan føre til ardannelse i hovedbunden, så her anbefales det også, at du søger hjælp fra lægen.
Har du i længere tid haft sår eller sårdannelse det samme sted på hovedbunden, og virker det som om, dette sår bare ikke vil hele, bør du tage kontakt til din læge, selv hvis såret eller sårene i din hovedbund ikke fylder meget eller er synderligt irriterende. Når sår ikke vil hele, kan det i sjældne tilfælde være tegn på hudkræft, men selv hvis det er noget knap så alvorligt, er det altid bedst at spørge lægen til råds, når man har et tilbagevendende problem.
Irriteret hovedbund – sådan håndterer du problemet
Det bedste du kan gøre, hvis du har tilbagevendende problemer med irriteret hovedbund eller sår i hovedbunden, er at finde årsagen. Har du eksempelvis psoriasis, skal du først og fremmest i behandling mod psoriasis. Har du stress, skal du håndtere dette eventuelt med terapi og sygemelding. Ved du ikke, hvor den irriterede hud stammer fra, skal du først og fremmest finde problemet.
Er problemet udefrakommende, handler det om at slippe af med, hvad end der er årsag til den tørre hovedbund. Din shampoo eller dine andre produkter til håret kan give svamp, kløe eller meget tør hovedbund. I disse tilfælde kan det altid betale sig at skifte til et mildere produkt. Der findes flere milde produkter til formålet, så du kan få vasket håret rigtigt. Hvis du gerne selv vil finde det helt rigtige produkt til formålet, kan du kigge på ingredienslisten på produkterne. Kig efter tea tree pol og aloe vera. Disse to er naturlige ingredienser, som afhjælper kløe og irriteret hovedbund.
Er uheldet ude, og har du allerede fået væskende og/eller store sår i hovedbunden, anbefales det, at du tager til lægen, hvor du for eksempel kan få udskrevet eller anbefalet antibakteriel medicin, som kan minimere risikoen for infektioner. Kan lægen se, at huden allerede er inficeret eller betændt, vil de højst sandsynligt give dig antibiotika, så infektionen ikke kan sprede sig. Også her anbefales det at skifte til mildere hårprodukter, så huden kan få en pause, mens den heler.
NaturligOlie Økologisk Hårserum
✔️ Kan mindske skæl og fedtet hår med op til 39% allerede efter 15 dage
✔️ Dokumenteret klinisk effekt
✔️ Kan forebygge hårtab og øge hårvæksten
✔️ 100% naturlig og vegansk, 93,3% økologisk indhold
✔️ 100% tilfredshedsgaranti – du får pengene tilbage lige meget hvor i købsprocessen, hvis du skulle blive utilfreds
Meget tør hovedbund – pas på din hovedbund fremadrettet
Har du tendens til meget tør hovedbund, vil det på længere sigt føre til flere sår og mere ubehag, så at få forbedret den tørre hovedbund er alfa og omega. Har du sart hud, skal du derfor minimere brug af parfumerede eller alkoholbaserede produkter. Der findes mange kemikalier i hårprodukter såsom shampoo og hårfarvning, som irriterer huden, og især sart hud kan hurtigt blive følsom og danne sår efter hårdere behandling. Er problemet minimalt, kan du altid symptombehandle. I disse tilfælde kan du bruge olier og aloe vera til at hjælpe din hovedbund på ret kurs igen efter hårfarvning eller –afblegning.
Farver du jævnligt hår, men har opdaget en tendens til sårdannelse i hovedbunden eller meget tør hovedbund efter hårfarvningen, kan det være en god idé at skifte til et andet mærke. Der findes også flere alternative hårfarvningsprodukter, som indeholder mere og flere naturlige ingredienser såsom henna. Reagerer du også på de produkter, anbefales det desværre at stoppe med hårfarvningen helt og aldeles. I disse tilfælde kan du dog krydse fingre for, at følsomheden over for produkterne og ingredienserne minimeres, som du ældes.
Som du bliver ældre, ændrer din krops kemi sig, og derfor kan du relativt pludseligt udvikle følsomhed for produkter, som du ellers førhen har brugt uden problemer. Alternativt kan du dog også langsomt opleve, at du bedre kan tåle disse produkter, hvis du er heldig. I de dårlige tilfælde er det dog bedst at skifte til nye produkter, da de gamle ganske enkelt ikke virker på samme måde længere. Oplever du ligegyldigt hvad meget tør hovedbund efter afbenyttelse af det givne hårprodukt, anbefales det desværre at stoppe med brugen af det fuldstændigt.