Psoriasis er en kronisk hudsygdom, der forekommer som betændelseslignende reaktioner på huden. Disse hudforandringer skyldes, at hudcellerne, kaldet keratinocytterne, vokser for hurtigt. Det resulterer i, at cellerne samler sig i tykke klumper uden på huden, hvilket giver det karakteristiske højrøde udslæt med hvide skæl.
Når det kommer til behandling af psoriasis, kan man desværre ikke kurere lidelsen. Sygdommen kan dog gå i dvalelignende tilstande, hvor der ikke forekommer udbrud i perioder på flere måneder og nogle gange år. Samtidig er der behandlingsmåder, hvorigennem man kan dæmpe sygdommens udbrud og sørge for, at psoriasissen ikke forværres. Her på siden gør vi dig klogere på, hvilke behandlingsformer der eksisterer, samt hvad de indebærer.
Australian Bodycare Scalp Cure Serum – en grundig hovedbundskur
Denne hovedbundskur fra Australian Bodycare kan med fordel anvendes som behandling, hvis du døjer med psoriasis.
Hovedbundskuren modvirker både skæl, tør og irriteret hovedbund samt kløe. Den indeholder antiseptiske Tea Tree Oil, der hæmmer væksten af bakterier, der er årsag til både klø, skæl og irritation i hovedbunden.
Denne hovedbundskur kan anvendes af både voksne og børn. Den vil tilføje fugt til hovedbunden, da den indeholder Macedemia Nut Oil.
Hvis man vil anvende dette produkt som behandling, skal man benytte hovedbundskuren i op til 3 til 4 uger 2 til 3 gange om ugen.
Typer af psoriasis
Der findes forskellige typer af psoriasis, hvor man skelner mellem fem hovedgrupper. Nogle patienter har kun én psoriasislidelse, mens andre har en kombination af grupperne. Psoriasis vulgaris er her den mest almindelig form, som oftest starter med at være små pletter, der gradvist vokser i størrelsen og spreder sig til store dele af kroppen. Invers psoriasis er en anden variant, hvor udbruddene forekommer i varme og fugtige hudfolder såsom ved lysken, under armene og i huden omkring kønsdelene.
Neglepsoriasis kan påvirke både finger- og tånegle, hvor den mest normale forandring er små fordybninger i neglen, kaldet fingerbølprik. Det kan også vise sig som lagdeling af neglene, hvor de bliver tykke og ujævne. Nogle gange bliver neglen ligefrem løs. Hårbundspsoriasis optræder hos hver anden psoriasispatient og sætter sig i hårbunden – hyppigst i nakken, bag ørerne eller i panden. Den sidste variation, Pustuløs psoriasis, viser sig i form af væske- og pusfyldte blære i huden. Blærerne kan sætte sig specifikt på hænder og fødder, men findes også i en generaliseret form, som rammere mere af kroppen.
Sværhedsgrader og behandlingstrappen
Ud over de fem hovedgrupper inddeles Psoriasis klinisk i tre sværhedsgrader, hvilket er mild, moderat eller svær. Graden måles ud fra en PASI-score, hvilket involverer, hvor stor en del af ens krop der er angrebet af sygdommen. I forhold til hvilken psoriasis-behandling man tilbydes, afhænger det af sygdommens sværhedsgrad samt typen af psoriasis. Behandlingen forløber med udgangspunkt i en firtrinmodel; 1) lokalbehandling, 2) lysbehandling, 3) systemisk behandling og 4) biologisk behandling.
Normalt starter man på det nederste trin med lokalbehandling og bevæger sig op i trinene i dialog med lægen, indtil man har fundet den type psoriasis-behandling, der passer bedst til at lindre ens sygdom. Firtrinmodellen kaldes oftest for behandlingstrappen.
Lokalbehandling
I langt de fleste tilfælde kan man behandle psoriasis ved at smøre de ramte hudområder med forskellige aktive stoffer, der fås som creme, salve og gele. Hvilken form, man anvender, afhænger af, hvorhenne på kroppen den skal påsmøres. Creme og gele er f.eks. velegnede til at blive anvendt i ansigtet, mens salver ofte har en blødgørende virkning, som gør dem gode til psoriasis med tykke skæl. Hvis du lider af psoriasis i hårbunden, kan du anvende shampoo med bl.a. tjære, som kan dæmpe kløen og skællene.
I tilfælde med neglepsoriasis fås der medikamenter som opløsning, hvor denne kan sprøjtes ind i neglevoldene. Man kan også få receptlige hormoncremer indeholdende binyrebarkhormon, som hjælper kroppen med at modarbejde betændelsestilstande. Kort sat, der findes en lang række af præparater. Fælles for lokalbehandlingerne er, at det ofte kan foregå som hjemmebehandling, hvor man selv står for påsmøringen. Hvor længe påsmøringsperioden foregår afhænger af sygdommens sværhedsgrad.
Lysbehandling
Sollys har vist sig at have en positiv effekt på de fleste psoriasispatienter. Derfor tilbydes der ligeledes lysbehandlinger hovedsageligt til patienter med moderat til svær psoriasis. Behandlingen anvender en kombination af langbølgede UVA-lys og kortbølgede UVB-lys og foregår enten hos en lokale hudlæge eller på en hudafdeling.
Patienter med særdeles svær psoriasis kan, som alternativ til indlæggelse på hospitalet, udvælges til klimabehandling. Her sendes patienten til et behandlingsophold f.eks. i Israel, Kroatien, Læsø eller Island for at blive kureret ved hjælp af naturens mineraler og naturlige sollys. Det foregår gennem solbadning og saltvandsbadning, men er som sagt tilegnet virkelig slemme psoriasis-tilfælde.
Systemisk psoriasis-behandling
Systemisk behandling anvendes kun til patienter med invaliderende eller svær psoriasis, hvor andre behandlingsformer simpelthen ikke har fungeret. Modsat lokalbehandling, hvor kun de ramte hudområder smøres, påvirker systemisk behandling hele kroppen indefra. Det foregår oftest i form af kapsler, tabletter eller indsprøjtning og er en behandling, der kræver regelmæssig kontrol hos lægen for at være sikker på behandlingen forløber 100 % efter lægens anvisninger.
Biologisk psoriasis-behandling
Biologiske lægemidler er en nyere behandlingsstrategi inden for psoriasis. Det involverer gensplejsede proteiner, hvilket minder om proteiner, som kroppen selv producerer. Behandlingen gives som injektionskur til patienten og fungerer ved at blokere de signaler, som er aktiveret under udviklingen af psoriasis. Indtil videre har behandlingen haft lovende resultater og er et vigtigt skridt på vejen inden for effektiv psoriasis-behandling.
Andre behandlingstiltag af psoriasis
Eftersom man ikke kan fjerne psoriasis helt, er målet for enhver psoriasis-behandling at holde sygdommen under kontrol og lindre generne, så det ikke går ud over patientens livskvalitet. Hvis behandlingen ikke synes at have effekt, må man aldrig stoppe, da et behandlingsstop kan medføre en rebound-effekt, hvor sygdommen igen blusser op. Generelt kræver behandling af psoriasis tålmodighed, mens der ligeledes er nogle små tiltag, som kan have en positiv effekt.Udover at sørge for at anvende dine givne lægepræparater kan det nemlig betale sig at mindske indtagelse af alkohol, tobaksprodukter samt animalske fedtstoffer. En varieret kost og sunde kostvaner, hvor man får godt med D-vitamin og Omega-3, kan hos psoriasispatienter hjælpe med at dæmpe sværhedsgraden af deres hudsygdom.