Vil du gerne hurtigt af med dine pigmentpletter? Her kan du læse om en række af de forskellige behandlinger, der findes af pigmentpletter. Dermed kan du slippe af med dem, lige meget hvorfor de er opstået.
Pigmentpletter er mørke eller lyse pletter på din hud. Mange er meget generende af, hvordan deres pigmentpletter får dem til at se ud, ikke mindst fordi du hurtigt bliver opfattet som ældre, end du er, når du har pigmentpletter.
Heldigvis er det muligt for dig både at forebygge, at du får pigmentpletter, og at få behandlet, når du så har fået dem. Dermed kan du forholdsvis nemt slippe af med de irriterende pletter igen.
Sideindhold
- Hvad er pigmentpletter?
- Årsager til pigmentpletter/pigmentfejl
- Forebyggelse af pigmentpletter
- Fjernelse af pigmentpletter – behandling
- Pigmentpletter i ansigt
- Pigmentpletter på brystet
- Pigmentpletter på hænderne
- FAQ
- 🤔 Hvad er pigmentpletter?
- 🧐 Hvordan slipper jeg af med pigmenteringer på huden?
- 🔥 Hvilken farve har hudens naturlige pigment?
- 🤓 Hvilken betydning har D-vitamin for hudens pigment?
Hvad er pigmentpletter?
Pigmentpletter er forandringer i melaninen i din hud, der gør den enten mørkere eller lysere. Du får det særligt i ansigtet, på hænderne, armene og på brystet. Man regner med, at cirka hver fjerde får pigmentpletter på et tidspunkt i livet.
Det er selvfølgelig meget forskelligt, hvordan du har det med dine pigmentpletter. For nogle er de en daglig irritation, for andre betyder det mindre, at de er der. Undersøgelser viser dog, at andre typisk opfatter dig som værende 10-15 år ældre, hvis du har pigmentpletter.
Årsager til pigmentpletter/pigmentfejl
Der kan være mange forskellige årsager til, at du får pigmentpletter. Nogle af de hyppigste årsager er stress, for høj eksponering af solens UV-stråler, irritation i huden på grund af akne, barbering – særligt under armene, medicin eller anden påvirkning fra kemi og hormonelle forandringer.
De hormonelle forandringer kan skyldes en række forskellige faktorer. Det kan være på grund af graviditet, brug af P-piller og overgangsalder. Cirka en ud af syv gravide får pigmentpletter, og en ud af tre p-pillebrugere gør. Dog er det blevet meget bedre for P-pillebrugerne, da er ikke længere er lige så meget østrogen i p-pillerne som tidligere.
Har du pigmentpletter på grund af hormonelle forandringer, kaldes det melasma, og de skal derfor behandles på en anden måde end andre former for pigmentpletter.
Forebyggelse af pigmentpletter
Når du vil undgå at få pigmentpletter, er det vigtigt, at du sørger for at bruge solcreme. Helst en faktor 30, så du har en god beskyttelse mod solens UVA og UVB stråler. Det er nemlig dem, der skaber pletterne i din hud.
Lige meget om du får pigmentpletter på grund af påvirkning fra solens stråler eller af en anden grund, bør du beskytte dig med solcreme. Solen vil nemlig altid kunne forværre dine pigmentpletter, lige meget hvorfor de er opstået.
Derudover er der undersøgelser, der tyder på, at hvis du mangler D-vitamin, og/eller du spiser for meget sukker, kan det også påvirke, om du får pigmentpletter. Forskerne er kun lige ved at finde ud af både, hvilken rolle D-vitamin spiller i vores kroppe, og hvor store problemer det egentlig forårsager, at vi spiser sukker.
Fjernelse af pigmentpletter – behandling
Er du blevet ramt af pigmentpletter, findes der heldigvis flere forskellige måder, som du kan få dem fjernet på. Dermed kan du få en flot og ensfarvet hud igen – lige meget hvorfor dine pigmentpletter er opstået.
Der findes 2 primære metoder til at fjerne pigmentfejl, som giver overraskende flotte resultater. Læs om dem herunder og se eksempler på før/efter resultater.
Behandling af pigmentfejl i huden med laser
En mulighed er, at du får behandlet dine pigmentpletter i huden med IPL-laser. Det er særligt effektivt til pigmentpletter, der er opstået på grund af solskader, stress og lignende årsager. Det virker derimod mindre godt til melasma-pletter, der er opstået på grund af hormonelle forandringer.
Behandlingen er meget enkel og skal udføres på en klinik. Den foregår ved, at der bliver rettet en laser mod de pletter, som du gerne vil have fjernet. Laseren får melaninen i din hud til at reagere, så den med tiden vil få samme farve som resten af din hud.
I ugerne efter behandlingen vil du dog først opleve, at pigmentpletterne bliver mørkere, inden de skaller af og efterlader huden i samme farve som resten af huden.
For at laserbehandlingen virker mest effektivt, er det vigtigt, at du ikke er solbrun, har taget solarie, brugt selvbruner eller spraytan op til behandlingen. Du bør også undgå sollys, solarie, selvbruner og spraytan i en måned efter behandlingen. Derfor er det bedst, at du får behandlingen om vinteren.
Overvejer du at få fjernet dine pigmentpletter ved hjælp af laser, er klinikkæden Cerix.dk meget anbefalelsesværdig. De har specialiseret sig i at behandle pigmentfejl og tilbyder en gratisforundersøgelse, hvor du kan få svar på dine spørgsmål og se om behandlingen passer til din hud.
Her kan du læse om mere om denne behandlingen hos Cerix og eventuelt bestille en gratis forunderøgelse – www.cerix.dk/behandlinger/pigmentfjernelse/behandling/
Alle udover kvinder, der er gravide og ammer, kan blive behandlet med laser mod pigmentfejl.
Medicinsk peeling mod pigmentpletter
Lider du af pigmentpletter på grund af hormonelle forandringer, altså melasma, er det mere effektivt for dig, at du får en behandling med medicinsk peeling. Det foregår også på en klinik. Der bliver der smurt en maske på det område, hvor du har pigmentpletter. Masken skal sidde på i 8-12 timer for at være virksom.
Noget tid efter skal du derhjemme påføre en ny maske på det behandlede område. Den nye maske er dels med til at reducere farven i dine pigmentpletter, dels er den med til at forhindre, at du får nye pletter.
Der går cirka 7-10 dage, før du kan se, hvor meget behandlingen har hjulpet dig. Har du meget fedtet hud, vil du også opleve, at talgproduktionen i huden bliver mindre. 95 % oplever forbedringer efter sådan en behandling.
Fordelen ved denne behandling i forhold til den anden behandling er, at du kan få den udført hele året, da der ikke er et krav om, at din hud ikke må få sollys efterfølgende.
Dette er en behandlingen, som laves på en klinik, hvor vi igen kan anbefale klinikkæden Cerix.dk, som har klinikker i København, Hellerup, Odense og Aalborg. Hos dem kan du få en gratis forundersøgelse, som giver indsigt i om en medicinsk peeling er den rette behandling for dig.
Her kan du læse om mere om medicinsk peeling mod pigmentfejl hos Cerix og eventuelt bestille en gratis forunderøgelse – www.cerix.dk/behandlinger/pigmentfjernelse/melasma/
Pigmentfjernelse pris
Prisen for fjernelse af pigmentpletter vha. medicinsk peeling er omkring 4000 kr. Dette er den dyreste behandling mod pigmentfejl, kan man nøjes med laserbehandling vil der være penge at spare. Prisen for laserbehandling af pigmentfejl starter fra ca. 900 kr.
Se hele listen over pigmentfjernelses-priser her
Hvilken metoder der passer bedst til dig, vil man finde ud af i samarbejde med en speciallæge ved konsultationen, som er ganske gratis.
Creme mod pigmentpletter
Har du lyst til at ordne behandlingen af pigmentpletter derhjemme, kan du i stedet bruge en creme. Der findes forskellige typer af cremer til at fjerne pigmentpletter med. De fleste virker på den måde, at de mindsker produktionen af melanin i din hud. Melaninen er det, der gør huden mørk og dermed også det, der skaber pletterne.
Når du har fået pigmentplettener, bør du selvfølgelig også altid huske at bruge en solcreme med mindst faktor 30 og gerne faktor 50. Når du gør det, dæmmer du i hvert fald op for, at pletterne kan blive mørkere.
En anbefalelsesværdig creme er en specialcreme fra Dermalogica ved navn PowerBright TRx Pure. Den mindsker pigmentpletter og forebygger ved at være beskyttende mod solens UVA- og UVB stråler. Den er set til 459 kr. hos Nicehair.dk.
Dæk pigmentpletterne med make-up
Hvis du ikke helt vil af med pigmentpletterne, men du bare gerne vil slippe af med dem nogle gange, kan du i stedet bruge make-up til at fjerne dem. Det kan være svært at gøre, så det ser naturligt ud, og hvis du er meget utilfreds med dine pigmentpletter, vil det derfor næppe være den rette løsning.
Ved at bruge en god concealer eller foundation kan du dog nå langt i forhold til at dække de mest synlige pigmentpletter i for eksempel ansigtet og på hænderne og brystet.
Husråd mod pigmentpletter
En anden måde at klare behandlingen af pigmentpletter derhjemme er, at du prøver nogle af de mange husråd af mod pletterne, der findes. Først og fremmest er der mange, der har gode erfaringer med at smøre æblecidereddike eller salicylsyre på deres pigmentpletter.
Derudover er der også nogle, der har prøvet, at de får færre pigmentpletter efter en udrensning af leveren. Tidligere kaldtes pigmentpletter jo netop for leverpletter, og der kan måske være noget om, at de to er forbundne. Hvis du alligevel vil kaste dig ud i en udrensning, kan det altså ikke skade, at du holder øje med, om dine pigmentpletter også forsvinder.
Der findes altså mange forskellige måder, hvorpå du kan behandle dine pigmentpletter. Dermed vil det være nemt for dig at finde en metode, der passer for dig, og som får dine pigmentpletter til at forsvinde.
Pigmentpletter i ansigt
Har du pigmentfejl i ansigtet, som du gerne vil have rettet op på, så er behandlingen med IPL-laser den mest anvendte metode. Det skyldes at årsagen til disse pigmentforandringer i de fleste tilfælde stammer solens stråler, hvilket naturligvis er svært at undgå i ansigtet.
I de tilfælde hvor pletterne stammer fra melasma (hormonforstyrrelser) anvender man i stedet medicinsk peeling.
Som nævnt er behandlingen skånsom, hurtigt overstået og relativt billig sammenlignet med mange andre skønhedsindgreb.
Prisen for behandling af hele ansigtet er ca. 2000 kr. for laser-behandling og 3500 kr. for medicinsk peeling. Forundersøgelsen er gratis og kan bookes her.
Pigmentpletter på brystet
Vil du have gjort noget ved dine pigmentfejl på brystet, så er det ligesom med ansigtet, den skånsomme IPL-laser behandling som bør anvendes. Det skyldes igen at det øvre bryst er meget udsat for solens stråler.
Prisen for at få behandlet hele brystet ligger på omkring 2000 kr. hos en af Cerix klinikkerne.
Pigmentpletter på hænderne
Meget pigmenterede hænder er et ganske almindeligt tegn på alderdom, som også kan reduceres og næsten helt fjernes ved hjælp af IPL-laseren. Hænderne er formentlig den kropsdel som får mest sol og mindst solcreme, så her vil der naturligvis opstå pigmentfejl hos mange mennesker.
Prisen for behandling af pigmentfejl på hænderne er ca. 1600 kr. hos en Cerix-klinik. Læs mere om behandling af hænderne her.
FAQ
🤔 Hvad er pigmentpletter?
Pigmentpletter er lyse eller mørke pletter på huden. Pletterne er som udgangspunkt ufarlige, og de opstår gradvist i takt med alderen. De primære årsager til dannelse af pigmentpletter på huden er påvirkning fra UV-stråling, stress og usund livsstil med tobaksrygning. Via laserbehandling er det muligt at reducere eller fjerne pigmentpletter.
🧐 Hvordan slipper jeg af med pigmenteringer på huden?
Du har forskellige muligheder, når du vil slippe af med kosmetisk, generende pigmentpletter på huden. Du kan enten vælge en laserbehandling eller medicinsk peeling. Hvilken behandlingsløsning du skal vælge, afhænger primært af, hvor omfattende pigmenteringen af din hud er. Begge typer af behandlinger foregår på hudklinikker.
🔥 Hvilken farve har hudens naturlige pigment?
Det er forskelligt, hvor stor en mængde pigment vi hver især har i vores hud. Det er generne, der afgør hudens naturlige pigmentfarve. Des mere pigment der er i huden, des mørkere vil den være. Aldring, rygning og UV-stråler kan skabe pigmentforandringer lokalt på huden både på kroppen og ansigtet.
🤓 Hvilken betydning har D-vitamin for hudens pigment?
Mennesker med mørk hud producerer mindre D-vitamin sammenholdt med personer med lysere hudfarver. Mørkhudede mennesker har samme anlæg for at producere D-vitamin, men produktionen foregår langsomt. Dette skyldes, at pigmentet “melanin” fungerer som et slags solfilter. Derfor kan mennesker med mørk hud bedre tåle soleksponering.