En graviditet bringer ofte en masse positive følelser med sig. Men alt er ikke fryd og gammen i den søde ventetid – graviditeten er også fyldt med bekymringer og frygt. Kan graviditeten og barnet tage skade af en MR-scanning? Og er risikoen ved ikke at få udført en MR-scanning (hvis du har brug for det) større end risikoen, der kunne være for dit ufødte barn ved en scanning?
Gravide kvinder må tage deres forholdsregler, og det betyder også, at man ikke kan leve sit liv helt ligesom før. Dette gælder ikke mindst, når der er tale om stråling og røntgen. Alt dette kan du blive meget klogere på i denne artikel, hvor vi kommer ind på, hvordan du skal forholde dig til MR-scanning i forbindelse med graviditet.
Hvad er en MR-scanning?
MR er en forkortelse for Magnetisk Resonans, og det er en teknik, der anvender radiobølger og et stærkt magnetfelt. Som det er tilfældet ved andre former for scanninger, for eksempel CT-scanninger og røntgen, bruges der altså ikke stråling ved en MR-scanning.
En MR-scanning bruges især til at få et detaljeret billede af hjernen. Derfor er scanningen god til at påvise alt fra betændelse, blodpropper og hjernesvulster til kræftknuder i hjernen. Dette betyder også, at gravide kan være nødsagede til at blive scannet af helbredsmæssige årsager.
Har du eksempelvis snakket med din læge om mulig sygdom, der kan påvises af en MR-scanning, er det vigtigt at få det undersøgt. En henvisning til scanningen foregår ved, at du sammen med din læge udfylder et kontrolskema. Hvis du er gravid og skal have en scanning, skal du dog følge nogle væsentlige forholdsregler.
Book en scanning i dag, og bliv ringet op hurtigst muligt for nærmere information omkring din aftale.
Sæt fokus på dit helbred med en omfattende MR-helkropsundersøgelse
Er en MR-scanning farlig for en graviditet?
Nej, som udgangspunkt er en MR-scanning ikke farlig for gravide. Normalt anbefales det dog, at gravide ikke bliver scannet – især ikke i de første tre måneder af graviditeten. For eksempel foretager Herlev Hospital, Hvidovre Hospital og Næstved Sygehus ikke en MR-scanning af gravide i første trimester – eller også foretager de slet ikke en scanning af gravide. Dette kan være forskelligt fra hospital til hospital, så tag endelig en snak om det med din læge.
Så hvis du sidder ved lægen og skal henvises til en MR-scanning, skal I altså sammen undersøge mulighederne for, at scanningen kan blive udskudt, eller at du kan blive undersøgt ved hjælp af en anden undersøgelsesform.
Det skal dog nævnes, at der ikke er nogen faktiske beviser for, at scanningen kan skade fosteret. På grund af uvisheden bliver der altså kun scannet gravide, hvis det er absolut nødvendigt. Af samme årsager vil man forsøge at undgå, at gravide får kontraststof til scanningen. Man kan nemlig heller ikke bevise, hvorvidt stoffet er skadeligt for fosteret eller ej.
Du skal ikke være bekymret for at blive henvist til en MR-scanning af din læge. Blot fortæl vedkommende, at du er gravid, og så tager I den sammen derfra.
Tvivl om graviditet inden scanning
Det er ikke altid til at vide, om man er gravid, inden man får foretaget en MR-scanning som kvinde. Derfor gennemgår du et kontrolskema sammen med din læge inden scanningen, som også kommer omkring, hvorvidt du er gravid eller ej.
Hvis du skulle blive i tvivl om, hvorvidt du er blevet gravid efter kontrolskemaet og før en scanning, anbefales det, at du tager en graviditetstest. På den måde er du sikker på, at der ikke opstår nogen tvivl om graviditet inden scanningen. Har du allerede fået en tid til undersøgelse, inden du har opdaget en eventuel graviditet, udsættes scanningen, indtil du har fået en negativ graviditetstest – eller har født dit barn.
Kan man blive MR-scannet, mens man ammer?
Du kan blive scannet umiddelbart lige efter dit barns fødsel. Så hvis scanningen ikke er noget, der haster, kan du vente til efter graviditeten uden problemer.
MR-scanningen har ikke nogen negative betydninger for din amning. Det påvirker ikke mælken, mælkeproduktionen eller dit ammende barn. Dog er der en ting, du skal være opmærksom på. Hvis du får kontraststof sprøjtet ind i en blodåre, mens du ammer, skal du malke ud i et døgn og derefter skille dig af med mælken.
Kontraststof bruges ofte til røntgenundersøgelser og scanninger, da det gør forskellen på organer, blodkar og væv mere tydelig på billederne, scanneren tager. Det er altså svært at undgå kontraststof, hvorfor du kan forberede din amning ved at malke ud flere dage i forvejen, så dit barn kan få den føde, det har brug for.
Book en scanning i dag, og bliv ringet op hurtigst muligt for nærmere information omkring din aftale.
Sæt fokus på dit helbred med en omfattende MR-helkropsundersøgelse
Hvad skal man være opmærksom på under en MR-scanning?
Det er ikke kun, når du er gravid, at du skal tage dine forholdsregler, når der er tale om en MR-scanning. Det er nemlig ikke alle, der kan få en MR-scanning. Har du for eksempel en pacemaker, kan du som udgangspunkt ikke blive scannet, da den blandt andet består af metal. I dette tilfælde må man drøfte sine muligheder med egen læge.
Derudover er der andre metalgenstande, der skal fjernes inden en scanning. Dette gælder både, hvis du har høreapparat, piercinger samt smykker, briller og makeup på. Metallet forstyrrer billederne, der tages, og kan altså være farlige at medbringe i scanneren.
Hvis du lider af klaustrofobi, skal du også være opmærksom på, at det kan være udfordrende at være i scanneren. Scanneren er smalt udformet og har en åbning i begge ender. Så hvis du skulle have den mindste bekymring i den henseende, anbefales det, at du får noget beroligende medicin af din læge inden scanningen.
Opsummering – må du få foretaget en MR-scanning?
Der findes et væld af forskellige regler for, hvornår man må få en scanning – eksempelvis som gravid. Men hvordan var det nu, de alle lød? Her får du en opsummering af artiklens forholdsregler. Du kan for eksempel få en MR-scanning, hvis du:
- ikke er gravid
- ikke har en pacemaker
- fjerner alle piercinger, smykker, makeup, tandproteser, briller og høreapparat inden scanningen
- ikke ammer dit barn et døgn efter scanningen.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må få en MR-scanning, så tag kontakt til din læge og bliv klogere. Der kan være andre væsentlige grunde til, hvorfor du skal være særligt opmærksom ved en MR-scanning.