Ved første øjekast kan det umiddelbart være svært at se, hvad forskellen på en MR-scanning eller en CT-scanning er. Begge undersøgelsesformer bliver ofte brugt til at danne billeder af både krop og organer. Så hvorfor er der to forskellige metoder, og er der noget, man som kommende patient skal være opmærksom på? Hvad enten der er dig selv eller en, du holder af, der skal undersøges, er det ikke altid let at navigere i de mange behandlingsformer, der findes. Selvfølgelig er det altid godt at følge den behandling, man bliver henvist til eller får anbefalet af en læge og andre fagpersoner. Men hvad hvis du gerne selv vil blive lidt klogere på det hele – og uden lægens klassiske fagsprog, der ofte kan være svært at tyde? Det kan være svært både at skulle overskue den kommende behandling, og hvad den kan betyde for en selv, eller ens nærmeste, og ikke mindst hvorfor man skal have foretaget en scanning.
I den følgende artikel kortlægger vi, hvad forskellen er på en MR-scanning og en CT-scanning. For selvom begge undersøgelsesformer eksempelvis kan bruges til at skabe detaljerede billeder af hjernen, er der både fordele og ulemper ved begge metoder.
Værd at vide om MR-scanning
MR står for magnetisk resonans og anvendes generelt til at skabe detaljerede billeder af kroppens indre væv og organer uden at bruge røntgenstråler. Det kan for eksempel være en scanning af dit knæ eller din albue – men metoden bruges også til at vise en patients hjerte. Sidst, men ikke mindst er en MR-scanning ideel til at vise billeder af hjernen og benyttes ofte i forbindelse med behandling eller undersøgelse af en hjerneblødning eller en svulst i hjernen.
En MR-scanning varer i gennemsnit mellem 30-60 minutter. Alt afhængigt af hvilken del af kroppen, der skal scannes, kan man både blive ført ind i én stor MR-scanner med plads til hele kroppen, men der er også udviklet langt mindre MR-scannere, hvis det eksempelvis er et knæ eller en arm, der skal undersøges. Som patient får man også udleveret et par hovedtelefoner med musik i, da en MR-scanner larmer meget. Det hjælper både patienten med at ignorere støjen fra MR-scanneren, men hjælper også med at slappe bedre af. Det er nemlig vigtigt, at man ligger så stille som muligt, da selv den mindste bevægelse kan skabe forstyrrelser i den endelige billedkvalitet. Hvis du på forhånd ved, at du har svært ved at ligge stille, måske på grund af smerter eller på grund af klaustrofobi, er det altid godt at snakke med din læge inden. Sammen kan I vurdere, hvordan du bedst forholder dig under selve undersøgelsen.
En MR-scanning er overordnet set en god og sikker undersøgelse, men som ved alt andet er der både fordele og ulemper at tage højde for.
Book en scanning i dag, og bliv ringet op hurtigst muligt for nærmere information omkring din aftale.
Sæt fokus på dit helbred med en omfattende MR-helkropsundersøgelse
Fordele ved MR-scanning
- Er generelt en sikker undersøgelsesform uden bivirkninger
- Giver samme eller bedre billeder end CT-scanning
- Benytter ikke skadelig stråling.
Ulemper ved MR-scanning
- Kan være farligt at benytte, hvis patienten har magnetisk metal i kroppen, der kan flytte sig eller bliver varmet op under scanningen
- Begrænset plads – kan føles klaustrofobisk
- Kræver, at patienten ligger helt stille.
Værd at vide om CT-scanning
CT står for computer tomografi og bruges til at skabe et snitbillede af den kropsdel, der undersøges. Oprindeligt blev CT-scanningen opfundet for at kunne undersøge hjerneblødninger og svulster i hjernen, men i dag er CT-scanningen langt mere avanceret, og metoden bruges også til at undersøge skader på eksempelvis kroppens knogler, muskler, sener, nerver eller blodkar. Snitbilledet, der bliver skabt via en CT-scanning, er ofte nyttigt i forbindelse med knoglebrud, da en kirurg via 3D rekonstruktioner kan få et helt billede af, hvordan knoglebruddet er placeret, og hvordan knoglen bedst bliver sat sammen igen.
En CT-scanning varer generelt 10-30 minutter. Skal du have foretaget en CT-scanning, vil du blive lagt op på et leje. Det er kun den kropsdel, der skal undersøges, der kommer ind under selve CT-scanneren, resten af kroppen vil ikke være overdækket. Hvilket er meget modsat MR-scanneren, hvor hele din krop kan blive ført ind i én stor MR-scanner. Under selve scanningen vil du opleve, at CT-scanneren kører rundt om den del af kroppen, der undersøges. Nogle gange skal du også have et såkaldt kontrastmiddel, for at billedet bliver mere tydeligt. Er dette tilfældet, vil du enten blive bedt om at drikke en væske, der indeholder et kontrastmiddel, eller få kontrastmidlet indsprøjtet direkte i din blodåre. Væsken er ikke forbundet med nogen bivirkninger, men nogle patienter fortæller, at det enten smager dårligt – eller at de får en smag af jern i munden, når kontrastmidlet bliver sprøjtet ind i deres blodårer.
Da en CT-scanning benytter sig af røntgenstråling til at danne billederne, er det en metode, man altid prøver at bruge mindst mulig – og hvis du er gravid, eller har mistanke om at være det, er det vigtigt, at du informerer din læge om det på forhånd, så en anden undersøgelsesform kan planlægges.
Fordele ved CT-scanning
- Kortere behandlingstid
- Bedre plads til patienten
- God til akutte skader – eksempelvis brud på en knogle.
Ulemper ved CT-scanning
- En CT-scanner bruger røntgenstråling til at skabe billederne. Stråling skal generelt begrænses så meget som muligt.
- Hvis du skal have sprøjtet kontrastmiddel i dine blodårer, kan du opleve en smule smerte og ubehag ved stikket.
- Kan ikke udføres, hvis patienten er gravid.
- Kan i sjældne tilfælde udløse en allergisk reaktion.
Det bedste valg for mig?
Det kan være svært at gennemskue, om man helst vil have en MR-scanning eller en CT-scanning. Under alle omstændigheder er det altid bedst at følge de råd og den vejledning, din egen læge stiller og giver dig. Selvfølgelig er det altid godt at være forberedt og læse om den undersøgelsesform, man skal i gang med – men husk altid at have en sund nysgerrighed frem for en bedrevidende skepsis. Lægen og andet fagpersonale har stået i situationen om at vælge mellem de to scanningsformer før og er derfor klædt godt på til at tage valget.
Her er et par generelle spørgsmål, du kan stille dig selv, hvis du er i tvivl om, hvilken scanning der er bedst for dig:
- Er du gravid? Hvis du er gravid, kan du ikke få foretaget en CT-scanning.
- Har du problemer med klaustrofobi?
- Vil du kunne ligge helt stille i lang tid ad gangen?
- Har du magnetisk metal i kroppen fra tidligere operationer eller skader?
Book en scanning i dag, og bliv ringet op hurtigst muligt for nærmere information omkring din aftale.
Sæt fokus på dit helbred med en omfattende MR-helkropsundersøgelse
Opsamling
Nu er du forhåbentlig blevet en smule klogere på den kroniske hudsygdom Psoriasis. Er du selv ramt, føler du dig forhåbentlig også bedre rustet på til at tage kampen op mod en fremtid med hudlidelsen.
For at opsummere, er det vigtigt at du selvstændigt tager hånd om sygdommen, og ikke bare overlader det hele til medicin og hormonforstyrrende cremer. Det er sjældent sundt at symptombehandle, og især ikke med denne hudsygdom, som du i princippet kommer til at symptombehandle resten af livet, hvis ikke du tager fat om roden af problemet. Receptmedicin er tiltænkt dem, der er så slemt ramt, at de ikke kan leve en normal hverdag uden.
Har man lyst til at læse mere om psoriasis, eller søger man et fællesskab med andre psoriasispatienter, anbefaler vi at man besøger Psoriasisforeningen på www.psoriasis.dk.