Døjer du med en irriterende, kløende hovedbund? Kløe i hovedbunden er noget, som mange mennesker kender til og døjer med, og det kan være meget generende. Der kan være mange grunde til, at din hovedbund klør, og der findes også utallige måder at slippe af med kløen igen. Nedenfor kommer vi derfor ind på, hvorfor kløen i hovedbunden kan opstå, og hvad du kan gøre for at behandle og forebygge det på bedste vis. Vi gennemgår flere forskellige hyppige og knap så hyppige årsager til kløen, og hvilke ting du selv kan gøre for at hjælpe dig af med din kløe.
Kløe i hovedbunden kan være meget generende i hverdagen. Hvis det er noget, du har haft i længere tid, kan det ovenikøbet skabe sår i din hovedbund, hvis du klør for meget. Ikke desto mindre er det noget, vi næsten alle oplever i kortere eller længere perioder af vores liv. Hos nogle er det mere irriterende end hos andre. Kløen kan nemlig gå fra blot at være en lille snært af kløe til at være altoverskyggende, så du ikke kan tænke på andet end den. Og det er især i det tilfælde, at du skal have gjort noget ved den.
Det er vigtigt at slå fast, at kløe i hovedbunden ikke er en sygdom i sig selv, men et symptom på noget andet. Derfor er det helt essentielt at finde ud af, hvad årsagen præcis er. Så kan både kløen og den bagvedliggende årsag behandles. Kendes årsagen, er det også lettere at forebygge.
Hvorfor opstår kløe i hovedbunden?
Der kan være rigtig mange grunde til, at din hovedbund klør. Det er desuden også sjældent, at kløen opstår på grund af en enkelt ting. Det er ofte en kombination af flere forskellige ting. Her er dog de mest kendte årsager til en kløende hovedbund:
- Tør hovedbund
- Skæl i hovedbunden
- Skæleksem
- Psoriasis i hovedbunden
- Stress
- Kontakteksem/allergi.
Før vi går igennem de forskellige årsager til den kløende hovedbund, er det vigtigt lige at vide, hvordan hovedbunden fungerer. Hovedbunden består af overhud, læderhud og underhud. I læderhuden findes både hårsækkene og talgkirtlerne. Hårsækkene er der, hvor håret bliver dannet og er hæftet fast. Talgkirtlerne producerer fedt til hovedbunden og er en afgørende faktor i hovedbundens tilstand. Hvis talgkirtlerne ikke producerer nok fedt, bliver hovedbunden tør og kløende. Ligeledes fører en overproduktion af talg måske til skæl eller fedtet hovedbund. Der er derfor flere ting, der kan påvirkes i hovedbunden, og disse ting kan både komme indefra og fra noget eksternt udefra.
Tør hud i hovedbunden
I de mest hyppige tilfælde med en irriteret og kløende hovedbund, er det, fordi hovedbunden er tør. Den tørre hovedbund opstår, fordi talgkirtlerne i huden ikke producerer nok fedtstoffer, og derfor bliver hovedbunden tør, kløende og får en meget irriteret hud. Hvis du tror, at tør hud er grunden til din kløe, har du sandsynligvis symptomer såsom løse hudflager, kløen og i værste tilfælde revner i huden.
Den tørre hud kommer ofte på grund af en ekstern kilde. Det kan for eksempel være på grund af kulde, og derfor er det vigtigt at bruge en hue om vinteren for at beskytte hovedbunden mod kulden. Den tørre, kolde luft kan nemlig gøre, at din hovedbund begynder at klø. En anden ekstern kilde kan være det indeklima, du befinder dig i, og som kan virke udtørrende på huden. Sidst, men ikke mindst, er mange af dine beautyrutiner også skyld i den tørre hovedbund. Det kan eksempelvis være føntørring med varm luft og diverse hår- og stylingprodukter.
Man skal være opmærksom på, at skæl og tør hovedbund ikke er det samme. Det er der nemlig mange, der tror, og de to ting kan da også virke meget ens. Men hvis du har en kløende hovedbund og hvide flager, er det ikke nødvendigvis skæl, men derimod tør hovedbund. Derfor skal hovedbunden også behandles som det. Hvis man i stedet behandler tør hovedbund, som om det var skæl, vil tilstanden forværres endnu mere. Rigtig mange mennesker oplever skæl i løbet af deres liv, men kløen opstår sjældent på grund af skæl. Skæl kan dog godt give rødme og kløe, men det er ikke særlig tit, at det er grunden til kløen.
Forskel på skæl og en tør hovedbund
En god måde at kende forskel på skæl og tør hovedbund er, at skæl ofte er mere fedtet på grund af overproduktionen af talg, mens tør hovedbund skyldes en underproduktion af talg. Så hold øje med forholdet mellem kløende hovedbund og fedtet hår. Du kan også kende forskel ved at kigge på flagerne, hvor de ved den tørre hovedbund vil ligne hvide snefnug, mens skæl er kendetegnet ved at drysse i større og mere gullige flager.
Der findes desuden to typer skæl. Den ene er små, hvide, tørre hudflager og den anden er fedtede, grågule belægninger i hovedbunden. Begge typer skæl stammer fra afstødte hudceller i hovedbunden. Skæl skyldes blandt andet en svamp, der hedder pityrosporum ovale, og den kan være svær at komme af med igen. Ved skæl skal du derfor være opmærksom på følgende symptomer: Du har kraftig skældannelse, som du ikke selv kan komme af med, du har rødme og eksem i hårbunden samt stærk kløe, eller du har fedtede fastsiddende belægninger i hovedbunden og skællende pletter på knæ og albuer.
Allergi over for shampoo og stylingprodukter
En anden hyppig grund til den kløende hovedbund kan være allergi. Det kan forekomme, hvis du er overfølsom over for visse stoffer. Det kan være stoffer, der findes i de produkter, du anvender til at vaske eller style dit hår. Det kommer derfor i forlængelse af de ting, der blev nævnt omkring den tørre hovedbund og den tørre hud. Allergien kan derfor også vise sig som røde udslæt eller problemer såsom tør hovedbund og/eller kløende hovedbund. Det er derfor vigtigt, at du nøje overvejer, hvilke produkter du bruger til stylingen af dit hår. Prøv derfor din shampoo af, og se, om det påvirker din hovedbund, inden du bruger løs.
Hårtab i forbindelse med kløende hovedbund
I de mere sjældne tilfælde kan man også opleve hårtab i forbindelse med en kløende hovedbund. Her kan årsagen være forskellige ting som eksempelvis en betændelse omkring hårsækkene, en svampeinfektion, skæleksem eller psoriasis. Psoriasis bliver beskrevet nærmere nedenfor. Der er også visse typer medicin, der kan påvirke både kløe i hovedbunden og hårtab.
En anden årsag til kløe i hovedbunden og hårtab kan være, at du har mishandlet dit hår med for skrappe shampooer, hårfarvning, afblegning, hårtørrer osv. Det kan medføre, at hovedbunden bliver irriteret og begynder at klø, og i værste fald kan du opleve pletvis hårtab. Din beautyrutine kan altså have en virkelig stor indflydelse på irritation i hovedbunden, og det er noget, som du skal være opmærksom på, hvis du har problemer med kløen. Hvis du oplever hårtab i forbindelse med dine symptomer på kløende hovedbund, så skal du dog ikke være alt for nervøs, for håret vokser oftest tilbage, efter det er blevet behandlet.
Stress kan være en vigtig faktor til kløe
Stress er også en hyppig årsag til irriteret hovedbund. Når hovedbunden udsættes for bestemte faktorer, herunder for eksempel stress, udvikler den en akut sensitivitet. Hovedbunden føles derfor både tør og kløende. Herudover vil den nok også føles øm, når du rører ved hovedbunden. Grunden til ømheden og kløen kommer, fordi hovedbundens fysiologiske flora ændrer sig, og der sker en formering af mikroorganismer. Det gør, at hudcellerne på ydersiden af hovedbunden udvikler sig meget hurtigere end normalt, og derfor dannes der skæl. Kløe i hovedbunden kan altså være et tegn på stress, fordi kroppens immunforsvar nedsættes ved stress. Ligesom vi så ovenfor, kan der også ske hårtab ved stress. Det er især tydeligt ved længerevarende stressede perioder.
Mere alvorlige årsager til kløe: psoriasis og neurodermatit
Der findes også mere alvorlige årsager til kløe. Psoriasis er en sygdom, der netop kan give kløen i hovedbunden. Selvom den er alvorlig, er den også meget almindelig. Det er en hudsygdom, som rammer et sted mellem to og tre procent af den danske befolkning. Ved psoriasis har de hvide blodlegemer et øget signal om at bevæge sig ud mod huden. Det gør, at hudcellerne deler sig mere end normalt. Psoriasis er arvelig og er en kronisk sygdom, hvor symptomerne ofte kommer i perioder.
Det kan være til stor irritation og medføre en meget kraftig kløe. Men hvis du har psoriasis, er du nok ikke i tvivl, for her er det ikke kun kløen, men også store røde plamager med skællignende, hvide flager. Der findes dog mange forskellige former for psoriasis, og derfor er der også stor forskel på, hvor slemt det er. En vil måske slet ikke være generet af det, mens en anden er meget generet af det. Nogle har det over hele kroppen, men et af de hyppigste områder for psoriasis er i hovedbunden. Hvis man har psoriasis, vil man få en henvisning til en hudlæge, som starter en behandling, som vil variere, alt efter hvilken grad af sygdommen man har. Der er dog også ting, man selv kan gøre for at mindske antallet af udbrud. Udbruddene bliver nemlig ofte værre, når man bruger nogle bestemte typer medicin, ryger eller drikker for meget alkohol. Udbruddene kan også blive værre, når man bliver for stresset. Her er stress altså igen en vigtig faktor.
En sidste ting, der kan være årsag til kløen, kan være, hvis du både oplever kløe i hovedbunden og nakken. Så kan det skyldes, at du lider af den mere sjældne sygdom neurodermatit. Neurodermatit er en kronisk kløende tilstand, der opstår i hårbunden og typisk sidder i nakkehårene. Det er især hos kvinder, at den sidder i nakken. Ved mænd er det derimod ofte omkring underbenene.
Denne lidelse opstår oftest af vanekløen, og du bør derfor tvinge dig selv til at holde op med at klø. Det er derfor ikke en hudsygdom i sig selv, der starter kløen, men det er en ond cirkel, der bliver ved, når du bliver ved med at klø. Ofte klør man sig selv ubevidst og mange gange. Som nævnt tidligere kan voldsom kløen skabe sår i hovedbunden. Disse sår kan tiltrække bakterier og infektioner, så det er vigtigt at få det behandlet, inden det kommer så vidt. Derfor er selve behandlingen i dette tilfælde også at stoppe med at klø, så man ikke gør kløsårene endnu værre.
Behandling – hvad kan du selv gøre?
Der er flere forskellige ting, du selv kan gøre, i behandlingen af den kløende hovedbund. Ligesom ved den førnævnte psoriasis kan du selv gøre det bedre ved at tænke mere over, hvad du gør ved din krop – fysisk og psykisk. Der er selvfølgelig stor forskel på, hvad du kan gøre ud over at søge læge, alt efter hvad der er årsagen til din kløe. Men her kommer de nemmeste og mest ligetil ting, du selv kan gøre, som behandling af din kløende hovedbund:
- Først og fremmest skal du stoppe med at klø, så der ikke opstår inflammation.
- Skift shampoo til en mild shampoo, der også kan forebygge.
- Vask håret sjældnere, og husk altid at skylle håret ordentligt efter vask.
- Brug fugtgivende cremer og hårkure til hovedbunden.
- Spis varieret.
- Undgå stress.
Skift shampoo, og vask håret sjældnere
Hvis du har fundet ud af, at kløen opstår på grund af sensitiv hud, er der flere simple ting, du kan lave om på. En måde at behandle kløen på, hvis synderen er en tør hovedbund, kan være blot at skifte shampoo. Nogle gange kan et simpelt shampooskift til en mere neutral og mild shampoo være nok til at fjerne kløen i hovedbunden. Desuden bør man undgå hårprodukter, som indeholder store mængder alkohol, parabener og andre unaturlige kemikalier.
Ligeledes er det vigtigt ikke at vaske dit hår alt for tit. Flere personer vasker deres hår hver eneste dag, hvilket absolut ikke er sundt for håret. Man anbefaler i stedet, at du kun vasker dit hår én til to gange om ugen. Det kan lyde af lidt, men det handler blot om tilvænning. Hvis du vasker dit hår oftere end én til to gange om ugen, vasker du nemlig dit naturlige fedtlag væk fra hovedbunden, og det vil skabe en endnu mere tør hovedbund.
Eddike som kur mod kløende hovedbund
Der er flere ting derhjemme, som du kan bruge til at fjerne kløe i hovedbunden. Eddike er blandt andet et af disse husråd. Du kan putte eddike i håret, efter du har været i bad. Det er der flere, der har haft succes med, og så er det samtidig en langt billigere metode end de mange forskellige specialshampooer, der findes. Eddike kan være med til at behandle en kløende hovedbund ved at fjerne gamle rester fra hårsækkene.
Der er flere måder, hvorpå du kan bruge eddiken. Du kan for eksempel blande to spiseskefulde af eddike sammen med en kop vand. Derefter skal du blande det sammen og putte det i en sprayflaske eller en gammel shampooflaske. Så kan du bruge det inde i badet, inden du vasker hår. Du kan også putte eddiken i håret, efter at du har været i bad, for at lade det sidde i håret i et par minutter, så det kan nå at virke en smule, inden du vasker det ud igen.
Det er dog vigtigt, at du er forsigtig, når du bruger eddiken, så du undgår at få det i øjnene. Eddike kan nemlig være ret stærkt – især hvis du har en meget sensitiv hud. Hvis irritationen bliver værre, skal du stoppe med at bruge det.
Kost kan have indflydelse på din hovedbund
Kost har meget at sige i forhold til en sund og velafbalanceret hud – det gælder også din hovedbund. Talgkirtlerne i huden har brug for de rette næringsstoffer for at kunne producere den rette mængde talg. Som nævnt tidligere opstår den kløende og irriterede hovedbund, fordi talgkirtlerne ikke får de essentielle næringsstoffer. En god og varieret kost er derfor også vigtig, når det gælder en sund hovedbund.
Husk at forebygge mod kløen i hovedbunden
Det gælder dog ikke kun om at behandle kløen, men også at forebygge den, så den ikke kommer igen en anden gang. Og det kan der være mange metoder til at gøre. Her til sidst har vi derfor samlet de gode tips til, hvordan du kan forebygge kløe i hovedbunden:
- Undgå at føntørre dit hår for meget ved høj varme, idet det kan irritere huden og resultere i hovedbundskløe.
- Undgå længere perioder med stress, da det er en stor faktor i forhold til sensitiv hud, irritationer og kløende hovedbund.
- Vask ikke dit hår oftere end højst nødvendigt, og vask det gerne med koldere vand og en mild shampoo.
- Undgå at klø dig selv i hovedbunden – ellers risikerer du at få endnu flere irritationer på grund af inflammation.
Nu skulle du gerne have fået et godt overblik over din kløende hovedbund – hvilke årsager der er til den, og hvordan du kan behandle og forebygge kløen. Så hold øje med symptomerne, og forebyg så meget du kan, inden kløen bliver så slem, at det ikke er til at holde ud. Og husk altid at søge læge, hvis det bliver meget slemt og ingen af de ovenstående råd hjælper på din kløe.