Er du træt af dine karsprængninger, kan du heldigvis forholdsvis nemt slippe af med dem igen. Du kan enten få en professionel behandling på en klinik, eller prøve selv med specielle cremer til formålet.
For mange, særligt kvinder, er karsprængninger i ansigtet, på benene og på brystet et stort problem. De røde blodårer, der ligger lige under huden er ikke farlige og gør sjældent ondt, men er ikke særlig pæne at se på. Derfor er det naturligt, at du gerne vil af med dem.
Der findes flere forskellige metoder til at fjerne karsprængninger. Hvilken, der er den rette for dig, kommer blandt andet an på, om det er en behandling, du vil kunne udføre derhjemme, og hvor på kroppen karsprængningerne sidder.
Sideindhold
Hvad er karsprængninger?
Karsprængninger er små blodårer, der ligger lige under huden. Blodårerne har ikke nogen funktion lige under huden, men kan komme til at ligge der af forskellige årsager. Karsprængninger er særligt et problem for kvinder, cirka tre ud af fire, der søger behandling for karsprængninger er kvinder.
Derudover er de også i langt højere grad et problem for skandinaver end for andre. Omkring 60 % af alle skandinaver får karsprængninger. Antallet stiger med alderen.
Karsprængningerne er ikke farlige, og på langt de fleste gør de ikke ondt. De udgør derfor kun et kosmetisk problem.
Hvorfor får jeg karsprængninger?
Karsprængninger kan opstå af en lang række forskellige årsager. Først og fremmest kan det være påvirkning af vejret, solen og aldring, der kan være skyld i dine karsprængninger i ansigtet. Grunden til, at du får flere karsprængninger med alderen er, at dine blodkar bliver mere stive og dermed også mere skrøbelige.
Mange kvinder oplever dog også at få karsprængninger på benene i forbindelse med graviditet. Det skyldes, at du under graviditeten har et højere niveau af progesteron i kroppen. Det øger blodkarrenes eftergivenhed.
Lider du af åreknuder, kan du også være uheldig at få karsprængninger. Både når du har åreknuderne, og når du har fået dem fjernet. Grunden til, at du også kan få karsprængninger, når åreknuderne er blevet fjernet er, at der bliver lukket af for nogle blodårer for at fjerne åreknuderne. Når blodet møder en blindgyde, vil det prøve at finde en anden vej, og det kan være som karsprængninger lige under huden.
Sygdommen rosacea kan være skyld i karsprængninger
Lider du af sygdommen rosacea, begynder din krop af sig selv at udvikle flere blodkar. Det bliver til først en rødmen og derefter vil du ofte, særligt på kinderne og hagen, have tydelige blodårer, der ligger lige under huden.
Normalt gør det ikke ondt at have karsprængninger, men er udelukkende et kosmetisk problem. Lider du af rosacea, kan dine karsprængninger dog godt gøre ondt. Derfor kan du også blive henvist til en privatpraktiserende hudlæge af din egen læge. Hvis der er tale om rent kosmetiske grunde til, at du vil have fjernet dine karsprængninger, skal du selv betale.
Vil du have gjort noget ved de synlige symptomer på rosacea, kan du hos specialklinikken Cerix få dem fjernet ved hjælp af IPL-laserbehandling.
Her kan du læse mere om laserbehandlingen af rosacea.
Her kan du se priserne for laserbehandlingen.
Man ved ikke, hvorfor rosacea opstår. Sygdommen rammer typisk folk, når de er mellem 30 og 50 år gamle, og den ser ud til at være arvelig.
Hvor får jeg karsprængninger?
Du kan få karsprængninger en lang række forskellige steder på kroppen. Hvor de optræder henne, kommer først og fremmest an på, hvorfor du har fået dem.
Karsprængninger i ansigt
Karsprængninger i ansigtet på grund af aldring og sol ses særligt på kinderne og i næsefløjene. Hvis du har karsprængninger, fordi du har rosacea, har du dem særligt på hagen og kinderne.
Karsprængninger i ansigtet fjernes ved hjælp af IPL-laserbehandling. Du kan læse mere om laserbehandlingen senere i indlægget. Herunder kan du se et før/efter resultat af behandling.
Prisen for laserbehandling af karsprængninger i ansigtet afhænger naturligvis af omfanget af sprængninger, men mange finder prisen overraskende lav. Prisen for en behandling af hele ansigtet koster 2000 kr. I nogle tilfælde er en enkelt behandling dog ikke nok.
Karsprængninger på ben
Har du karsprængninger på benene, vil det ofte være, fordi du er eller har været gravid, eller fordi du har eller har haft åreknuder. Hvis du ikke ved, om du har åreknuder, er det vigtigt, at du får undersøgt det, når du får karsprængninger på benene. Får du ikke behandlet dine åreknuder, vil dine karsprængninger blive ved med at komme igen.
Karsprængning i benene behandles ikke med laser, men i stedet med sklerosering. Du kan læse mere om sklerosering senere i indlægget. Prisen starter fra ca. 1800 kr.
Karsprængninger på brystet
Karsprængninger på brystet er selvfølgelig heller ikke pænt. Særligt som kvinde kan det være et problem, hvis du gerne vil gå i nedringede kjoler og bluser. Karsprængninger på brystet skyldes som regel aldring og meget sol.
Her kan karsprængningerne fjernes med laserbehandling, som er ganske smertefrit og efterlader flotte resultater. Prisen er ca. 2000 kr. for behandlingen. Læs mere om laserbehandling af brystet her.
Sådan forebygger du karsprængninger
Når du vil forebygge, at du får karsprængninger, er det først og fremmest vigtigt, at du passer godt på din hud. Det gør du ved at beskytte den mod solen. Du bør derfor altid have solcreme på om sommeren, og når du er ude at rejse i lande, hvor solen skinner mere end i Danmark.
Lider du af rosacea, kan det derudover også hjælpe, hvis du holder dig fra stærk og krydret mad, meget varm mad, meget varme drikke og alkohol.
Når du er gravid eller har åreknuder, er der desværre ikke rigtig noget, som du kan gøre for at forebygge, at du får karsprængninger.
Behandling af karsprængninger
Der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan få behandlet dine karsprængninger. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvorfor de er opstået. Ved flere af behandlingerne vil de kar, der giver karsprængninger blive fjernet. Det er der ikke noget farligt i, da de ikke tjener nogen funktion.
Hvis du vil have fjernet dine karsprængninger af kosmetiske grunde, skal du selv betale for det. Hvis du har karsprængninger, fordi du lider af rosacea, kan du få en henvisning til en hudlæge af din praktiserende læge.
Karsprængningerne fjernes med laser
En af de mest brugte metoder til at behandle karsprængninger er, at du bliver behandlet med en laser. Det kaldes også en IPL-behandling. IPL står for Intenst Pulseret Lys. Laseren bliver i meget kort tid holdt mod karsprængningerne i dit ansigt. Der får den blodkarrene til at tørre ud, så de ikke længere er synlige.
Det er vigtigt, at du er så lys som muligt, når du får behandling, så virker den nemlig mest effektivt. Du bør derfor ikke have været ude i solen op til behandlingen, og du bør ikke bruge spraytan eller solbruner umiddelbart før, du skal behandles. Når du har fået behandlingen, bør du også vente med det i en måned.
Denne form for behandling skal udføres hos en kosmetisk speciallægeklinik med uddannet personale. En anbefalelsesværdig klinik er Cerix, som har klinikker i København, Hellerup, Odense og Aalborg. De tilbyder en gratis konsultation, hvor man vurderer hvilken behandling der passer bedst og man kan få svar på alle sine spørgsmål.
Efter behandlingen vil du ofte være rød og hævet i området i et par dage. Er det omkring øjnene, kan det være i 4-5 dage. Nogle oplever at få blå eller brune mærker, der er længere tid om at gå væk. Du skal som regel have 1-3 behandlinger på fire uger for at få den fulde effekt.
Sklerosering lukker blodkarrene på benene
Lider du af karsprængninger på benene, vil du ofte få den behandling, der hedder sklerosering. I det tilfælde bliver der sprøjtet tykt sukkervand ind i blodårerne. Det ætser blodårerne indefra, så de lukker sig.
Grunden til, at sklerosering er bedre på benene end laser, er, at der ofte er tale om langt mere forgrenede blodårer på benene. Med sklerosering er det nemmere at nå ud i selv de fjerneste afkroge af de blodårer.
Behandlingen kan godt svie lidt, når den står på. Nogle har brug for at ligge med en forbinding om benet i nogle timer, mens andre bare kan få et plaster på. Nogle får slet ikke et sår, efter de er blevet stukket, andre oplever at få et lille sår efterfølgende.
Ligesom med laserbehandlingen er Cerix-klinikkerne meget anbefalesesværdige til denne form for behandling, da de har specialiseret sig i fjernelse af karsprængninger. De tilbyder desuden en gratis forundersøgelse, hvilket meget få klinikker gør.
Her kan du læse mere om Cerix’s sklerosering-behandling og evt. booke en forundersøgelse.
Det er normalt, at området er rødt og hævet, efter du har fået behandlingen. Du skal regne med, at der går mellem to og tre måneder, før du kan få et overblik over det endelige resultat.
Creme kan hjælpe på karsprængninger
Har du ikke lyst til at gå helt så drastisk til værks, kan du starte med at påføre en creme på dine karsprængninger. Det skal være en creme med alun-mineral-kompleks, der får blodårerne til at trække sig sammen. I nogle tilfælde kan det være nok til, at dine karsprængninger forsvinder.
Det bedste er, at du påfører cremen to gange om dagen. Den ene gang må gerne være lige efter, at du har været i bad. Du skal passe på med at smøre cremen på, hvis du har åbne sår, og du skal vaske hænder, når du har smurt den på.
Der findes altså flere måder, hvorpå du kan fjerne karsprængninger. Dermed kan du altså nemt vælge den metode, der passer til dit temperament og til de karsprængninger, du har.
- Førende inden for karsprængninger
- Anvender de nyeste metoder
- Mere end 25 års erfaring
CeriX
- Anmelderrost specialklinik
- Landsdækkende konsultationer
- Certificeret klinik
FAQ
Hvad er karsprængninger?
Karsprængninger er små blodårer, der ligger lige under huden. Blodårerne har ikke nogen funktion lige under huden, men kan komme til at ligge der af forskellige årsager. Karsprængninger er særligt et problem for kvinder, cirka tre ud af fire, der søger behandling for karsprængninger er kvinder. Derudover er de også i langt højere grad et problem for skandinaver end for andre. Omkring 60 % af alle skandinaver får karsprængninger. Antallet stiger med alderen. Karsprængningerne er ikke farlige, og på langt de fleste gør de ikke ondt. De udgør derfor kun et kosmetisk problem.
Hvorfor får jeg karsprængninger?
Karsprængninger kan opstå af en lang række forskellige årsager. Først og fremmest kan det være påvirkning af vejret, solen og aldring, der kan være skyld i dine karsprængninger i ansigtet. Grunden til, at du får flere karsprængninger med alderen er, at dine blodkar bliver mere stive og dermed også mere skrøbelige. Mange kvinder oplever dog også at få karsprængninger på benene i forbindelse med graviditet. Det skyldes, at du under graviditeten har et højere niveau af progesteron i kroppen. Det øger blodkarrenes eftergivenhed. Lider du af åreknuder, kan du også være uheldig at få karsprængninger. Både når du har åreknuderne, og når du har fået dem fjernet. Grunden til, at du også kan få karsprængninger, når åreknuderne er blevet fjernet er, at der bliver lukket af for nogle blodårer for at fjerne åreknuderne. Når blodet møder en blindgyde, vil det prøve at finde en anden vej, og det kan være som karsprængninger lige under huden
Sådan forebygger du karsprængninger?
Når du vil forebygge, at du får karsprængninger, er det først og fremmest vigtigt, at du passer godt på din hud. Det gør du ved at beskytte den mod solen. Du bør derfor altid have solcreme på om sommeren, og når du er ude at rejse i lande, hvor solen skinner mere end i Danmark. Lider du af rosacea, kan det derudover også hjælpe, hvis du holder dig fra stærk og krydret mad, meget varm mad, meget varme drikke og alkohol. Når du er gravid eller har åreknuder, er der desværre ikke rigtig noget, som du kan gøre for at forebygge, at du får karsprængninger.