Hudorme er de sorte små prikker, der tilstopper porerne og giver uren hud. Trods navnet er der ikke tale om orme, men små ophobninger af talg. Der findes både sorte og hvide, og der er forskellige måder at blive dem kvit på.
Du kan få talgophobninger af flere årsager – nogle kan du selv gøre noget ved, andre kan du ikke. Men opgiv ikke kampen, der er håb…
Tag kampen op mod de små ophobninger af talg i ansigtet eller på kroppen. Få bugt med de eksisterende og forebyg at nye opstår. Afprøv hvilken af de forskellige metoder, der fungerer bedst for dig og din hud, og forstå hvorfor du får dem, mens andre ikke gør.
Hudorme opstår ikke alene som følge af dårlig hygiejne, eller fordi du spiser en masse chokolade – hormonel ubalance er den primære årsag.
Sideindhold
Hvad er hudorme?
Talg er en form for fedt, der findes i vores porer i huden. Når talgproduktionen bliver for høj, kan talgknopper ophobe sig og tilstoppe porerne. Dette kaldes for hudorme. Et andet navn for dem er komedomer.
Både det danske navn og det engelske, blackheads, er i virkeligheden misvisende navne – hudorme er hverken orme eller andet levende med ’hoved’.
Hvis du klemmer talg ud, kan der måske opstå associationer til det danske og det engelske navn. Ophobede talg, der presses ud, vil komme ud som af en tube. Dette kan måske for nogen ligne en orm. For de sorte hudormes vedkommende, er det kun starten af det ophobede talg, der er sort, og det kan derfor ligne at ’ormen’ har et sort ’hoved’.
Hvilke typer hudorme findes der?
Overordnet set findes der 2 typer hudorme: Sorte og hvide. De to typer består af det samme – ophobede talg i hudens porer – men hvor den ene er åben og synlig for øjet, er den anden lukket og ses kun som en lille hvid prik.
Sorte hudorme
er umiddelbart synlige for det blotte øje og er oftest det, du forbinder med hudorme. Sorte hudorme kalder man for åbne hudorme – det vil sige, at poren i huden med det ophobede talg er sort og åben.
Det sorte skyldes, at talgen er i kontakt med luften og dermed forurenes og misfarves.
Hvide hudorme
er små hvide prikker i huden. De opstår på samme måde som sorte hudorme via ophobet talg i porerne.
Modsat sorte hudorme er de ikke åbne – det vil sige, huden dækker over det ophobede talg, og de er kun synlige som små ophobninger i huden og en lille hvid prik. Et andet navn for de hvide hudorme er milier – eller på engelsk whiteheads.
Hvorfor får man hudorme?
Du får hudorme, fordi din krop overproducerer talg, der ender med at tilstoppe porer i din hud. Overproduktion af talg er som regel hormonelt bestemt. Hvis der er en ubalance i dine hormoner, kan det udmønte sig i overproduktion af talg.
En hormonel ubalance kan være mange forskellige ting, men hudorme som resultat af en hormonel ubalance er normalt ufarlige og ikke noget, du behøver at gå til læge med.
Typiske perioder med hormonel ubalance og dermed øget risiko for hudorme er:
- Teenagetiden – som teenager ændrer kroppen sig meget både fysisk og hormonelt, og det kan i perioder medfører ubalance i huden, herunder hudorme.
- Gravid – når du er gravid, er hele kroppen i gang med at tilpasse dig graviditeten og det lille barn, og de velkendte ’graviditetshormoner’ kan for nogle også betyde en uren hud og hudorme.
- Overgangsalderen – ligesom i teenager-årene ændrer kemien i kroppen sig drastisk, når du kommer i overgangsalderen. Det medfører flere forskellige gener og for nogle større gener end for andre. Én af generne kan være en ubalance i talgproduktionen og som følge heraf hudorme.
Selv om du skulle opleve at få hudorme uden for de typiske perioder, eller som mand, behøver det ikke betyde, at du har alvorlige hormonelle ubalancer i dit system.
Arvelighed kan også være en faktor, der afgør, om du får hudorme. Har en eller begge af dine forældre lidt eller lider af hudorme, er der en stor sandsynlighed for, at du også kommer til det.
Samlet sæt fra Danish Skin Care – effektiv mod hudorme
Det samlede sæt fra Danish Skin Care hjælper dig med at bekæmpe alt fra rynker til hudorme. Sættet er opdelt i 5 produkter, der hver bidrager til den fuldende løsning.
Forbrugere på TrustPilot har blandt andet givet dem 4,9 ud af 5 mulige stjerner baseret på over 2800 anmeldelser.
Se pris og forhandler på produkterne herunder:
Forhandler | Pris |
Annoncer |
---|---|---|
978,00 kr. | Læs mere |
Hvor på kroppen kan man få hudorme?
Du kan i princippet få hudorme overalt på kroppen, undtagen på håndflader eller under fødderne.
De fleste oplever at få dem i ansigtet, særligt omkring T-zonen. T-zonen er området omkring hagen, næsen og panden. Årsagen til at særligt det område i ansigtet ofte rammes af ophobninger af talg, skyldes, at det er mere fedtet og generelt har en større talgproduktion.
Andre steder på kroppen, hvor du typisk kan opleve af få hudorme, er ryg og bryst. Mange oplever det som ’uren’ hud på de områder på lige vilkår med uren hud i ansigtet. Du kan forebygge og behandle hudorme på de områder på kroppen på samme måde som i ansigtet.
I forbindelse med hårfjerning andre steder på kroppen, eksempelvis på arme eller ben, kan du desuden opleve at få hudorme. Dette gælder særligt ved metoder, der hiver hårene ud – som voks, epilator eller laser.
Hvordan fjerner / behandler man hudorme?
Ideerne til hvordan du fjerner eller behandler hudorme er talrige – her er tre effektive metoder:
- Pres dem ud – velegnet til få hudorme.
- Black mask/ peel off mask – velegnet til mange hudorme.
- Hudorme støvsuger – velegnet til tætsiddende hudorme.
Når du vælger én eller flere af de nævnte metoder, skal du være opmærksom på hvilken type hudorm, du behandler – sort eller hvid – hvor mange, du behandler, og hvordan din hud reagerer på behandlingen. Der er fordele ved alle tre metoder – afprøv og vælg den metode, der passer bedst til dig og din hud.
Pres dem ud med en hudormefjerner
Ved få eller spredte hudorme vælger mange den klassiske måde at fjerne dem på: Ved at presse dem ud. Når du presser hudorme ud, må du ikke bruge dine fingre. Fingre kan presse hårdt, og du risikerer at irritere eller ødelægge huden omkring hudormen.
At bruge fingrene er desuden ikke hygiejnisk, idet du kan tilføre bakterier eller andet snavs til de tilstoppede porer og dermed gøre det hele værre.
I stedet for at benytte fingrene bør du bruge en hudorme-fjerner, der skånsomt og effektivt fjerner både sorte og hvide hudorme uden risiko for at tilføre bakterier og snavs, og uden at irritere eller ødelægge den omkringliggende hud.
Hudorme-fjerneren består af en stang med en løkke i hver ende – en stor til hvide hudorme og en lille til de sorte. Du presser blot omkring hudormen, indtil den er ude.
Sådan anvendes hudormefjerneren:
- Rens grundigt din hud i lunkent eller varmt vand.
- Vask dine hænder – også selvom det ikke er dem du presser med.
- Placer løkken rundt om den hudorm, som du vil fjerne, og pres forsigtigt, til hudormen slipper.
- Vask efterfølgende med ansigtsrens / face wash.
- Slut af med at bruge en creme velgenet til uren hud.
Husk at vaske hudormefjerneren efter brug.
Black mask / Peel off mask
En maske til at fjerne hudorme med er en effektiv behandling mod flere hudorme i ansigtet. Med en skånsom peel-off maske, får du alt i én behandling:
- Fjernelse af hudorme og urenheder
- Rensning af porerne i dybden
- Forebyggelse med planteekstrakt
Du påfører en black mask på dit renvaskede ansigt – særligt i T-zonen. Her lader du masken sidde i det anbefalede antal minutter, typisk en halv time, hvorefter du nemt og uden en masse vandplaskeri kan pille masken af.
Idet du piller masken af, trækkes hudorme og andre urenheder skånsomt ud af huden. De nu tomme porer renses i samme ombæring og ophobning af nyt talg forebygges med beroligende planteekstrakt. Resultater ved brug af black mask er varierende fra person til person.
Jorgobé Peel Off Mask
En anbefalelsesværdig black mask er denne fra Jorgobé, som er dansk produceret og uden parabener, silikone og kunstige farvestoffer.
- Fjerner hudorme, urenheder og døde hudceller.
- Baseret på kaolinler, egetræskul og naturlige planteekstrakter.
- Dansk produceret.
- Unisex.
- Velegnet til alle hudtyper.
Hudorme støvsuger
Ved tætsiddende hudorme kan du som et automatiseret alternativ til en hudormefjerner, vælge at bruge en såkaldt hudorme-støvsuger. En hudorme-støvsuger suger det ophobede talg ud af porerne i stedet for at presse.
En hudormefjerner maskine som denne er mere skånsom, fordi du ikke risikerer at irritere eller beskadige huden omkring hudormen. Desuden er hudorme sugeren også hurtigere, fordi du blot holder støvsugeren over området og lader den suge.
Fordelen ved en hudorme-støvsuger er, at har du mange små tætsiddende hudorme i et område – eksempelvis på næsen – kan støvsugeren tage flere hudorme ad gangen. Vacuum-mekanikken, der udfører arbejdet for dig, kan indstilles i tre suge-styrker, så du ikke får sugemærker på områder med tynd eller sart hud.
Det hurtige redskab kan anbefales til dig, der får tilbagevendende hudorme på grund af alder, arv eller andre hormonelle årsager.
Hvordan forebygger man hudorme?
Hvis du gerne vil have en renere hud og undgå, at dine hudorme udvikler sig til bumser, så gør en indsats for at forebygge dem. Du kan forebygge hudorme på flere måder afhængigt af, hvad årsagen til dine hudorme er. Genetisk bestemt overproduktion af talg kan du ikke gøre så meget ved – du kan dog følge de almene råd til forebyggelse, så du ikke øger risikoen for hudorme.
Generelt bliver tre trin altid anbefalet, når det handler om pleje af din hud udefra:
- Vask din hud hver dag – brug vand, afrensning, olie eller hvad du plejer til at vaske make-up og andet snavs fra dagen af med. Vask både morgen og aften.
- Rens huden efter vask – brug en skintonic eller andet dybderensende, efter du har vasket huden, så du får renset huden og porerne fri for evt. bakterier.
- Fugt huden afsluttende – fugt er altafgørende for at holde huden sund og elastisk. En sund hud er mindre modtagelig overfor snavs og bakterier og det mindsker risikoen for, at talg ophober sig til hudorme i huden.
Vil man i gang med en mere seriøs hudpleje i ansigtet, kan det anbefales at investere i en komplet ansigtspleje-pakke. Der findes flere forskellige tilbud, hvori man får alt man skal bruge for at oppe sin indsats imod uren hud og hudorme.
En anbefalelsesværdig “ansigtspakke”, er den komplette pakke fra Australian Bodycare. Produkterne herfra er baseret på det naturlige tea tree oil, som er antiseptisk og har bakteriehæmmende egenskaber.
Pakken indeholder en ansigtcreme, ansigtsrens, face tonic, ansigtsmaske og en spot stick.
- Sensitiv – passer til alle hudtyper.
- Der tilbydes tilfredshedsgaranti (Er man utilfreds får man alle penge retur).
- Effektiv mod urenhud, bumser, hudorme
- Dermatologisk testet.
En rensende og fugtgivende maske en gang om ugen hjælper desuden med at få renset mere i dybden. Forebyggelse af hudorme indefra kan ske gennem en sund kost og evt. kosttilskud, der afbalancerer din hormonbalance.
Hvis du har brug for stærkere forebyggende midler mod hudproblemer bør du opsøge din læge og evt. blive sendt videre til en hudspecialist.