Stort set alle bliver smittet med virussen forkølelsessår (Herpes), der giver små sår rundt om munden og i nogle tilfælde også omkring kønsorganerne.
Det er meget forskelligt, hvor mange udbrud du får i løbet af livet. Du kan selv forebygge udbrud ved at leve sundt, så du har et stærkt immunforsvar.
Forkølelsessår er en irriterende lidelse, der skaber små sår rundt om munden eller på kønsorganerne. Det kommer an på, hvilken type du er smittet med. Sårene er irriterende og smertefulde, og de kan smitte andre og til andre dele af din krop. Derfor skal du være forsigtig med at røre ved såret og sørge for at vaske hænder grundigt, hvis du har et.
Størstedelen af den danske befolkning har haft forkølelsessår mindst en gang i deres liv. Undersøgelser viser nemlig, at 90 % har antistoffer i blodet mod forkølelsessår.
Det er dog meget forskelligt, hvor mange udbrud det fører til. Nogle får kun det ene udbrud, mens andre får mange og gentagne udbrud i løbet af livet. Er du en af dem, der ofte bliver ramt, kan du glæde dig over, at udbruddene typisk aftager med alderen.
Hvad er forkølelsessår?
Forkølelsessår er en meget almindelig virus og kaldet herpes, der skaber små sår på læberne. Sårene starter typisk som en prikkende eller stikkende fornemmelse i huden omkring munden. Derefter kommer der et sår, der væsker, indtil der kommer en skorpe på.
Efter otte til 10 dage falder skorpen af, og såret begynder at hele. Du får som regel ikke et ar på grund af forkølelsessår.
Sårene dukker typisk op i forbindelse med, at din krop er stresset eller presset. Det kan for eksempel være i forbindelse med, at du er forkølet. Deraf navnet.
Der er dog også mange andre situationer, der kan frembringe forkølelsessår. Det kan være, hvis du er gravid, har menstruation, har været udsat for meget sollys, er stresset, eller dit immunforsvar er svækket på grund af sygdom.
De fleste bliver smittet med forkølelsessår, når de er børn. Nogle får kun lette eller ingen symptomer. Andre børn bliver syge og får feber. Dit barn kan godt komme i institution med forkølelsessår, men bør selvfølgelig ikke komme i institution med feber.
HSV-1 og HSV-2
Forkølelsessår på læberne skyldes typisk virussen HSV-1. Omkring 90 % af befolkningen har antistoffer mod virussen, hvilket betyder, at de på et tidspunkt har været ramt af den. Mange får dog kun et eller få angreb. Omkring 40 % får et til to angreb om året, og omkring 20 % får flere angreb hvert år.
Udover HSV-1 findes der også virussen HSV-2. Den rammer primært kønsorganerne. Omkring 10 % får dog forkølelsessår omkring læberne på grund af HSV-2.
Den foretrækker slimhinderne omkring kønsorganerne, og du vil derfor typisk ikke få lige så mange angreb, hvis det er den, du er smittet med.
Hvordan får man forkølelsessår?
Du bliver smittet med forkølelsessår af en anden, og det er derfor ikke en arvelig sygdom. Smitten kan både være direkte ved, at du kysser med vedkommende, eller at den anden har rørt ved sit forkølelsessår og derefter rører ved dig eller en genstand, som du derefter rører ved.
Virussen har bare brug for en lille rift eller sår for at komme ind i kroppen, men da det kan være et minimalt sår, er det ikke sikkert, at du selv kan se det.
Forkølelsessår på kønsdelene kan både smitte ved oralsex og samleje. Igen skal der være en lille rift, for at smitten kan komme ind. Ofte vil du dog ikke kunne se riften. HSV-1 trives ikke så godt på kønsorganerne, mens HSV-2 ikke trives så godt i området omkring munden. Derfor vil du få færre angreb, hvis virussen sidder i det ”forkerte” område.
Når du er blevet smittet, går der omkring to til tre uger, før du får et sår. Derfor kan det godt være svært for dig at vide, præcis hvornår det er sket.
Hvor længe smitter forkølelsessår?
Forkølelsessår smitter lige så længe, som sårene væsker. Virussen er i væsken, der kommer ud af sårene. Derfor er det vigtigt, at du undgår at komme i kontakt med den.
Du skal derfor vaske hænder grundigt, bør ikke bruge de samme håndklæder som andre, og du skal sørge for ikke at pille i såret, og at det ikke kommer i kontakt med andre.
Forkølelsessår kan godt sætte sig på andre steder på kroppen, selvom det er sjældent. Har du små rifter på fingrene, kan du derfor godt være uheldig at få et forkølelsessår der.
I omkring 5 % af tiden, hvor du ikke har et forkølelsessår, kan du stadig smitte andre. Du kan derfor aldrig være helt sikker på, hvornår du ikke smitter.
Hvordan rammer forkølelsessår børn?
De fleste bliver smittede med forkølelsessår, når de er mellem 1 og 5 år gamle. Hos nogle børn vil det stort set være umuligt at se det. For andre børn bliver de syge og får feber. En gruppe får et almindeligt forkølelsessår lige som en voksen.
Du skal behandle selve såret på samme måde som en voksen, nemlig med en creme, som du smører på. Hvis dit barn får mange udbrud kort efter hinanden, bør du tage ham eller hende til lægen, da det kan være et tegn på, at der er noget galt med immunforsvaret.
Hos nogle børn kan forkølelsessår føre til, at de får mundhulebetændelse. I det tilfælde bør du også tage dit barn med til lægen, da det er vigtigt at få klarlagt, hvad der ligger til grund for betændelsen og behandle den.
Når dit barn får forkølelsessår, bør du selvfølgelig tale med barnet om, hvordan han eller hun kan undgå at smitte andre. Det kan variere alt efter, hvor gammelt dit barn er.
Du bør også tale med personalet i barnets institution. Barnet må nemlig gerne komme i vuggestue og børnehave, når der kun er tale om et forkølelsessår og ikke også om feber og anden form for sygdom.
Forebyggelse af forkølelsessår
Når du vil undgå at få forkølelsessår, skal du sørge for ikke at komme i kontakt med andres sår. Det er både ved direkte berøring, kys og sex. Der vil dog være perioder, hvor personer med forkølelsessår smitter, selvom de ikke har et sår.
Er du allerede blevet smittet med forkølelsessår, kan du forebygge at få dem ved at leve sundt. Det vil sige spise sundt, dyrke motion og sørge for at sove nok. Det er med til at styrke dit immunforsvar, hvilket igen er med til at mindske udbruddene af forkølelsessår.
Derudover bør du også beskytte dine læber, når du er i skarpt sollys. Solskoldning af læberne er nemlig også med til at fremprovokere udbrud af forkølelsessår. Læberne reagerer ikke lige så voldsomt på kulden, men kulden øger sandsynligheden for sygdomme som forkølelse.
Behandling af forkølelsessår
Typisk skal du bare købe noget creme til at smøre på forkølelsessåret. Det lindrer smerterne ved såret og hjælper det til at hele hurtigere. Du kan købe cremen i håndkøb på apoteket, og de kan vejlede dig i, hvordan du skal bruge den.
I langt de fleste tilfælde er det altså ikke noget, som du behøver at gå til lægen med. Der er dog nogle situationer, hvor det er en god ide for dig, at du går til lægen. Det er, hvis:
- Du har børneeksem, som forkølelsessåret har spredt sig til.
- Pudset i forkølelsessåret er gult. Det kan være et tegn på infektion.
- Sygdommen spreder sig til øjnene. Det kan føre til nedsat syn.
- Du har mange og hyppige anfald. Det kan være tegn på lungebetændelse eller HIV.
I de tilfælde vil din læge undersøge dig for at finde ud af, om du har brug for en anden behandling. Lider du af mange udbrud, uden at der er noget galt med dit immunforsvar, findes der receptpligtige piller som kan forebygge angreb.
Alternativ behandlingsmetode af forkølelsessår
En anden behandlingsmetode er et forholdsvis nyt produkt fra Virulite, som eftersigende skulle være i stand til at behandle og forebygge forkølelsessår ved hjælp af et terapeutisk lys, som har en særlig bølgelængde på 1072 nm.
Det er en patenteret lysteknologi, som virker ved at styrke immunforsvaret lokalt. Behandlingen skulle være hurtigere, mere diskret og helt ufarlig. Det nævnes dog at resultater kan varierer fra person til person.
I Danmark står forhandleren ehudpleje.dk forhandlingen af Virulite, og her kan man læse meget mere om behandlingsmetoden. Ser man på deres trustpilotprofil, se det umiddelbart ud til at produktet virker for rigtig mange af deres kunder.
Produktet er relativt dyrt og kan købes for 995 kr. De tilbyder dog 180 dages tilfredshedsgaranti, hvilket betyder at man får det fulde beløb refundere, hvis man oplever den ønskede effekt. Læs mere om Virulite her.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Din læge vil som regel se på såret og høre på, hvad du har at sige, og basere diagnosen ud fra det. Ofte kræver det ikke en masse undersøgelser, for at vedkommende kan blive klar over, hvad der er tale om.
I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at tage et skrab af såret og en blodprøve og analysere begge dele.
Hvad er fremtidsudsigterne med forkølelsessår?
Det er meget forskelligt, hvor meget du kommer til at være generet af at have forkølelsessår. Nogle vil kun have et enkelt udbrud, når de er børn, andre får mange udbrud livet igennem.
Det er umuligt at sige, da det er så forskelligt fra person til person, hvordan vi bliver ramt af det.
Hvis du bliver smittet med forkølelsessår, er det derfor ikke nødvendigvis noget, der bliver ved med at komme tilbage livet igennem. Gør det det, bør du være særligt opmærksom på at leve sundt og eventuelt at forebygge med tabletter, hvis du bliver ramt meget ofte. Det er dog noget, som du bør tale med din læge om.
Et forkølelsessår behøver altså ikke at være noget, som du bliver plaget af resten af livet. Ved at sørge for at have et stærkt immunforsvar kan du i alle tilfælde mindske antallet af udbrud.