Der findes mange udgaver af brystkirurgiske indgreb, hvoraf nogle er mere udbredte end andre. Mens brystforstørrelse eller brystreduktion er iblandt de mest forekommende, er en brystrekonstruktion én af de mere sjældne former for indgreb.
Efter et kræftforløb hvor det ene bryst er blevet fjernet, vælger mange kvinder at få foretaget en rekonstruktion, hvor der bruges et silikoneimplantat (eller brystprotese som det også betegnes) til erstatning for det fjernede bryst.
Denne operation kan både have fysiske, psykiske og praktiske fordele for kvinderne, som nu slipper for at bære en udvendig brystprotese i fremtiden. De får deres selvværd tilbage, da operationen med implantatet sigter at genskabe brystet, som det så ud før.
Rekonstruktionsteknikkerne er blevet forfinet igennem de seneste år, og derfor vælger et stigende antal danske kvinder at få foretaget indgrebet.
Det estimeres, at 4.000 kvinder hvert år bliver ramt af brystkræft. I mange tilfælde er det af forebyggende eller behandlende årsager nødvendigt, at det ene eller begge bryster fjernes.
Er du blevet ramt af brystkræft, eller er du blevet succesfuldt behandlet for kræftsygdommen, hvor der er blevet fjernet ét eller begge bryster, vil det være naturligt at gå med overvejelser om en brystrekonstruktion.
Herunder kan du finde svar på alle de spørgsmål, som relaterer sig til det kirurgiske indgreb. Du bliver informeret om både forløb, brystreduktion priser og behandlingsmuligheder.
Kilde: https://netdoktor.dk/fakta/sygdomme/rekonstruktion-af-brystet-ved-kraeft.htm
Hvor kan jeg få foretaget en brystrekonstruktion?
I Danmark kan du få udført brystkirurgiske indgreb på privathospitaler- og klinikker, hvor du møder specialuddannede læger og professionelle samt erfarne sygeplejersker.
En operation omkring brystrekonstruktion strækker sig over længere tid, og det allerførste step i forløbet er, at du er grundig og velovervejet i forhold til at vælge dig det privathospital, som skal udføre dit indgreb.
Du kan bruges følgende elementer, når du vil afgøre, hvilken plastkirurgisk klinik du ønsker at benytte:
- Specialisering
- Erfaring og ekspertise
- Kundeudtalelser
- Omfang af patientinformation
- Behandlingskvalitet
Der er flere forhold, som du skal være opmærksom på, når du vælger det sted, der skal udføre din brystrekonstruktion. Først og fremmest skal du vælge klinik eller hospital, som har den rette specialisering. Lægerne på stedet skal have en speciallægeanerkendelse i plastkirurgi for at må udføre de operative indgreb. Oplysninger om personalet og dets uddannelsesniveau vil altid fremgå af privathospitalernes hjemmesider.
På hjemmesiderne kan du få brugbar og nyttig information om behandlingsmulighederne på stedet. Her skitseres det, hvilke plastkirurgiske indgreb, der tilbydes.
Anvendelse af medicinsk udstyr, type af implantater samt kundetilfredshed er alle parametre, som influerer på kvaliteten på stedet.
- Førende inden for brystforstørrelse
- Anvender de nyeste metoder
- Mere end 25 års erfaring
CeriX
- Anmelderrost specialklinik
- Landsdækkende konsultationer
- Certificeret restylane klinik
Hvad er formålet med en brystrekonstruktion?
Ved hjælp af plastkirurgi er det muligt at genskabe brystet efter endt kræftbehandling.
Målet for en operation med brystrekonstruktion er, at det opererede bryst minder om det raske bryst. Der er således ikke tale om et kosmetisk indgreb, der har til formål at forstørre volumen på brysterne eller på anden vis ændre på formen på brysterne. Formålet er at genskabe kroppens naturlige bryster, og derfor vil der som udgangspunkt blive anvende implantater, som i størrelse og facon minder om det bryst du har, eller sådan som dine bryster så ud før.
Der er således både fysisk og psykiske formål forbundet med indgrebet:
- Du får genskabt det bryst, som er blevet fjernet i forbindelse med kræft
- Du slipper for at skulle bruge udvendig brystprotese i fremtiden
- Brystet bliver genskabt i tro mod dine ønsker
Markedet for silikoneimplantater er stort, og sammen med lægen på dit valgte privathospital vil du gennemgå og udvælge det implantat, som skal erstatte dit fjernede bryst.
For mange kvinder kan de psykiske formål have størst værdi. Det kan påvirke selvopfattelse og selvværd, når det ene eller begge bryster er blevet fjernet. Det kan hæmme dig i intime og sociale sammenhænge, ligesom du kan have svært ved at acceptere dit spejlbillede.
Kirurgerne samt det sundhedsfaglige personale på privathospitalerne er erfarne og uddannede i forhold til at give dig det mest trygge behandlingsforløb, som tilrettelægges i forhold til dine ønsker.
Kilde: https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/hovedorto/plast-brand/undersoegelse-og-behandling/andre-brystoperationer/Sider/brystrekonstruktion.aspx
Hvem kan blive godkendt til en brystrekonstruktion?
Der findes forskellige typer af brystkirurgiske indgreb, som udføres på privathospitaler. Der kan være tale om kosmetiske indgreb og brystoperationer, hvor volumen enten forøges eller mindskes (hhv. brystforstørrelse og brystreduktion).
Kvinder kan have forskellige årsager og grunde til at ønske en brystoperation. En patient vil altid blive indkaldt til en indledende samtale med én af de specialuddannede kirurger på privathospitalet, før vedkommende kan blive godkendt til et operativt brystindgreb.
Godkendelse hviler på en individuel samtale og en undersøgelse, hvor patientens ønsker afstemmes med privathospitalets behandlingsmuligheder.
Når det kommer til brystrekonstruktion, hvor formålet er at genskabe et fjernet bryst, vil det i langt hovedparten af tilfældene dreje sig om kvinder, som har fået fjernet ét eller begge bryster i forbindelse med kræftbehandling.
Derfor vil det primært være sygdomsfrie kvinder, som godkendes til en brystrekonstruktion.
Der findes ingen alderskrav til patienter, som ønsker en operation til rekonstruktion af bryst. Du vil blive undersøgt og godkendt i forhold til vurdering af din sundhedsmæssige tilstand.
Du skal være færdigbehandlet for din brystkræft og være ude af strålebehandling.
Der findes 2 forskellige behandlingsmuligheder til rekonstruktion af et fjernet bryst.
Værd at vide om de 2 behandlingsmuligheder for brystrekonstruktion
Står du overfor at få fjernet det ene bryst i forbindelse med kræftbehandling, eller har du fået dokumenteret en øget risiko for udvikling af brystkræft, kan det være værdifuldt for dig at kende til de 2 forskellige behandlingsmetoder omkring brystrekonstruktion. Disse bliver herunder redegjort for jf. Netdoktor.dk og denne videnskabelige artikel, som er bragt i Ugeskriftet.dk.
Disse er:
- Operation med implantat i forbindelse med fjernelse af bryst (primært rekonstruktion)
- Operation med implantat efter endt kræftbehandling (sekundær rekonstruktion)
Som udgangspunkt kan en rekonstruktion af brystet foretages på et hvilket som helst tidspunkt. Nogle kvinder vælger at få opereret implantat ind i forbindelse med, at det naturlige bryst fjernes.
Skal kvinden efterfølgende i strålebehandling, er primær rekonstruktion ikke anbefalet, da strålerne kan påvirke udseendet på implantatet og brystet.
Den sekundære rekonstruktion er de tilfælde, hvor brystoperationen med implantat udføres på et senere tidspunkt, end da kroppens eget bryst blev fjernet. Når der er tale om sekundær rekonstruktion anbefales det, at operationen finder sted minimum 6 måneder efter, at brystet blev fjernet. Dette er for at sikre, at arrene fra den første operation er helet optimalt samt, at bivirkning fra kemo- eller strålebehandling er aftaget, så patienten ikke udsættes for unødvendigt fysisk ubehag efter operationen.
Den ekstra ventetid kan være betydningsfuld for mange kvinder, da det giver dem tid til at overveje, om de ønsker en brystrekonstruktion, eller om de kan leve med udvendig brystprotese.
En sekundær brystrekonstruktion kan udføres, når kvinden ønsker det, og når de 6 måneder er gået.
Du vil altid få professionel vejledning, når du henvender dig til en privatklinik eller et privathospital, så du sikrer dig at få den rette behandling.
Roskilde Privathospital er førende inden for brystforstørrelse, brystløft, fedtsugning og rynkebehandling. Deres værdigrundlag er kvalitet, etik, engagement og omhu.
Sådan foregår behandlings- og operationsforløbet
Uanset om du vælger en primær eller sekundær rekonstruktion, vil dit behandlingsforløb være delt op i samme faser og trin, der starter med en uforpligtende samtale og slutter med opfølgning og kontrol efter din operation (Kilde: AUH)
- Den indledende, uforpligtende samtale
Når du har booket tid hos dit valgte privathospital, vil du altid starte med at blive indkaldt til den første samtale, hvor du møder én af kirurgerne på stedet.
Denne samtale har til formål at afstemme dine ønsker og forventninger med stedets behandlingsmuligheder.
Du får anledning til at stille uddybende spørgsmål om operationen, de praktiske og økonomiske forhold, ligesom du får indblik i, hvilken type af brystoperation der vil være den rette for dig.
- Undersøgelse, sundhedstjek og måling
Det næste led i dit operationsforløb er en undersøgelse, hvor huden omkring dit bryst vurderes, og dine ar tjekkes. Denne undersøgelse har til formål at give kirurgen indblik i, hvordan den forestående brystrekonstruktion kan udføres mest hensigtsmæssigt.
I denne forbindelse vil du sammen med lægen eller kirurgen vælge det implantat, som skal bruges til operationen.
- Samtykke og operationskontrakt
Resultaterne og beslutningerne fra den forudgående undersøgelse bruges til at udforme den kontrakt, som du skal skrive under på, før en operation kan iværksættes. Du har ret til 1 uges betænkningstid, fra du modtager kontrakten, til du skal have skrevet den under.
Du har krav på at få både mundtlig og skriftlig rådgivning om din kommende operation.
- Operationen
En brystoperation varer typisk mellem 4-6 timer for ét bryst og 7-9 timer for 2 bryster. Operationen vil blive udført, mens du er i fuld narkose. Før operationen er du blevet bekendtgjort med, hvor snittene lægges omkring dit bryst, og du er blevet informeret om, hvordan selve operationen forløber.
På operationsdagen vil du blive klargjort af privathospitalets personale, der blandt andet tegner på dig på området, hvor det nye implantat skal placeres.
Hvad er priserne for brystrekonstruktion?
Mens du i de fleste tilfælde selv skal afholde alle udgifter i forbindelse med brystforstørrende operationer, vil du i mange tilfælde kunne få økonomisk tilskud til brystproteser ved hel eller delvis fjernelse af egent bryst.
Du skal ansøge din kommune om tilskud.
Prisen for en brystoperation fastlægges i forhold til hver enkelt patient og dennes behov og ønsker samt valg af implantat. Størrelsen på implantater påvirker prisen, og en operation med 2 implantater vil derfor være dyrere end en brystrekonstruktion med ét silikoneimplantat.
Du betaler både for indlæggelse, implantat, undersøgelse, udstyr og kirurgens arbejdstid i den samlede operationspris.
Du vil blive bekendt med den totale pris i forbindelse med, at du modtager din kontrakt fra privathospitalet. Mange klinikker for plastkirurgi tilbyder finansieringsløsninger.
Det er ikke kun selve rekonstruktionen og operationen, du skal tage højde for, at når du vil have indblik i prisen for at få genskabt et bryst.
Der skal også medregnes følgeudgifter, når implantatet skal udskiftes. I dag anvendes der implantater af høj kvalitet, der har en forventet levetid på minimum 10 år (de kan typisk holde i flere år end 10). Dog skal du være opmærksom på, at der kan være brug for udskiftning af implantat, hvis du får udført din brystrekonstruktion som yngre.
Kilde: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/rettigheder/oekonomisk-hjaelp/tilskud-til-brystproteser/
Hvad er bivirkningerne ved at få rekonstrueret brystet med implantat?
Der vil altid være risici eller bivirkninger forbundet med et kirurgisk indgreb. Det gælder uanset, hvor på kroppen en operation bliver udført.
Som patient skal du være bekendt med de følgevirkninger, der kan opstå efter en brystrekonstruktion.
Disse kan ifølge Netdoktor.dk være:
- Ømhed og hævelse
- Nedsat følsomhed i brystvorterne
- Blødning og infektion
- Nedsat ammeevne
- Resultat og egen forventning
Det er naturligt og normalt at opleve hævelse og være øm i brystregionen efter din operation. De fleste patienter kan vende tilbage til deres normale arbejde efter 6 uger, og i denne tid er det vigtigt, at du giver kroppen lov til at få ro og hvile, så den stille og roligt kan komme sig, og arrene kan dannes.
Mange patienter oplever nedsat følsomhed i brystvorterne i op til 3 måneder efter det brystkirurgiske indgreb. Derudover kan der opleves nedsat følsomhed i det opererede bryst i det første år. Gradvist vil følsomheden vende tilbage i løbet af 1 år.
I den første tid efter indgrebet vil der være øget risiko for infektion i operationssårene. Denne risiko er størst, mens operationssåret endnu ikke er helet. Feber, smerter og rødme er symptomer på infektion, og det anbefales, at du kontakter dit privathospital, hvis du oplever én eller flere infektionssymptomer.
Når det kommer til de brystforstørrende operationer, kan der være nedsat ammeevne, da indgrebet påvirker nerverne i brystregionerne.
Udover de fysiologiske bivirkninger kan der også opstå mentale følgereaktioner på din brystrekonstruktion i form af, at resultatet af operationen ikke blev, som du havde forventet.
For at undgå denne følgereaktion er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilke naturlige resultater en brystoperation er i stand til at skabe.
Det vil aldrig være muligt 100% af genskabe dit naturlige bryst. Lægges dit implantat over den store brystmuskel, vil det kunne mærkes udenpå.
Book en gratis tid til forundersøgelse, og bliv ringet op inden for 2 hverdage.
Særligt om brystreduktion hos mænd
Brystoperationer er en bred betegnelse for brystkirurgiske indgreb, som kan udføres på både kvinder og mænd. Der kan være både kosmetiske, fysiske og psykiske årsager til, at en patient ønsker en operation af brystet.
Flere og flere mænd vælger en brystreduktion som følge af gynækomastri, der er den kliniske betegnelse for mandlig brystudvikling. Det er en tilstand, som kan opstå som følge af sygdom, hvis brystkirtlerne fortsætter med at vokse efter teenageårene. De fleste mænd generes af uønsket brystvolumen efter vægttab, hvor huden omkring brystet er blevet slap.
En brystoperation kan være løsningen for manden, hvor huden strammes op, eller hvor der udføres operation af både kirtler, væv og hud i samme indgreb.
Brystreduktion før og efter
I løbet af dit behandlingsforløb vil der blive taget billeder, så det er muligt at sammenholde resultatet af en brystreduktion med din tilstand, før indgrebet blev foretaget. Billeder fra brystreduktion befinder sig i din journal hos privathospitalet og vil blive brugt i forberedelsesfasen, hvor kirurgerne planlægger, hvor og hvordan snittene skal lægges.
Vigtig information til dig som patient før og efter din operation
Der vil helt naturligt være praktiske spørgsmål, som relaterer sig til tiden både før og efter operationen med en brystrekonstruktion.
Herunder får du gode råd, som du skal benytte dig af i dagene før og efter din brystrekonstruktion.
- Brug ikke cremer og makeup den dag hvor du skal opereres
- Brug ikke smykker på dagen for operationen og fjern eventuelle piercinger
- Pak en lille taske med toiletsager, behageligt tøj og hjemmesko i forbindelse med din indlæggelse
- Indtag ikke anden medicin i dagene op til operationen end det, der er aftalt med hospitalet
- Har du et medicinskema, skal du medbringe dette til operationen
- Udsæt ikke dine ar for direkte sollys i tiden efter din operation
- Sørg for at have din hjemtransport arrangeret før din operation, da du ikke må køre bil efter dit indgreb
- Undgå tunge løft 4-6 uger efter indgrebet
- Brug en sports-bh i de første 3 måneder efter operationen
- Undgå hård, fysisk træning og sportsaktiviteter i tiden efter din operation
- Søg om tilskud til brystprotese ved hel eller delvis fjernelse af eget bryst
Konklusion
Til denne informationsartikel om brystrekonstruktion er der anvendt patientvejledninger fra blandt andet Rigshospitalet og Aarhus Universitets Hospital samt videnskabelige artikler fra lægefaglige organisationer om plastkirurgi samt Kræftens Bekæmpelse.
En brystrekonstruktion kan finde sted i forbindelse med fjernelse af kvindens eget bryst (primær rekonstruktion) eller minimum 6 måneder efter, at ét eller begge bryster er fjernet (sekundær rekonstruktion).
Den sekundære rekonstruktion kan finde sted, når du ønsker det dog mindst 6 måneder efter, at dit eget bryst er blevet bortopereret.
Det er primært kvinder, som har været igennem et behandlingsforløb med brystkræft eller kvinder, som af forebyggende grunde har fået fjernet et bryst, der ønsker brystrekonstruktion.
Teknikken omkring rekonstruktion af bryst er blevet forfinet, og der tages altid afsæt i dine ønsker og behov, når en operation planlægges sammen med kirurgen.
Der findes mange forskellige typer af implantater, så det er muligt at vælge dén model, der ligner dine naturlige bryster.
En operation varer mellem 4-9 timer afhængig af, om rekonstruktionen dækker over én eller to brystimplantater. Du vil blive fuldt informeret både på skrift samt mundtligt om hele operationsforløbet, før det operative indgreb igangsættes.
Prisen for en brystrekonstruktion er individuel og afhænger af typen af implantat, særlige forbehold og omfang af operation. Du vil kende til prisen i forbindelse med, at du underskriver operationskontrakt med det privathospital, du har valgt, der skal udføre indgrebet.
Når du får en brystrekonstruktion, bliver dit bryst genskabt tro mod dine ønsker, og du slipper i fremtiden for at bære udvendig brystprotese.
Links til gode kilder: