Er man typen, som er vild med sommer, strand og solbadning, så har man med garanti oplevet at være solskoldet i en eller anden grad.
Derfor ved man også at dagene efter en solskoldning kan være et sandt helved, alt efter hvor forbrændt man er blevet. Smerten ved en solskoldet hud er en ting, men at skulle opholde sig i skyggen og smøre sig ind resten af sin badeferie, er næsten ligeså slemt.
Her på siden kan man læse alt, der er værd at vide om solbadning og solskoldning. Er du allerede blevet solskoldet og søger råd og vejledning til behandling, så kan du blot springe de første afsnit over.
Sideindhold
Hvad skal du overveje, når du køber produkter til behandling af solskoldning?
Ingredienser
Aloe vera er et populært valg til behandling af solskoldning, da det hjælper med at berolige og fugte huden. Tea-tree olie er også godt til behandling af solskoldning, da det har naturlige antiinflammatoriske egenskaber, hvilket hjælper med at berolige huden.
Du bør altid se efter produkter, som indeholder antioxidanter, antiinflammatoriske stoffer og hyaluronsyre. Disse ingredienser vil hjælpe med at reparere solskoldning og skader forårsaget af solen, genopbygge tabt fugtighed og beskytte din hud mod fremtidige skader. Antioxidanter er også vigtige, da de er med til at beskytte huden mod skader forårsaget af frie radikaler.
Samtidig er hyaluronsyre en anden god måde at holde huden hydreret, da det hjælper huden med at holde på fugten. Hvis du har følsom hud, skal du kigge efter et produkter uden parfume, som er allergivenligt.
Hudtype
Hvis du har tør hud, skal du kigge efter produkter, der er rige på fugtighedsgivende ingredienser. Hvis du derimod har fedtet hud, skal du undgå produkter, der indeholder mange olier, og i stedet vælge en let og forfriskende gel. Har du følsom hud, er det vigtigt at finde et produkt uden duftstoffer og andre potentielt irriterende ingredienser. Disse ingredienser kan forværre den smerte og inflammation, der er forbundet med solskoldninger.
Pakning og anvendelse
Mange produkter kommer i form af lotioner eller cremer, som er lette at påføre jævnt på huden. Nogle produkter findes også i sprayform, som kan være lidt mere vanskelige at kontrollere.
Du bør også overveje, hvor lang tid det tager produktet at trænge ind i huden. Nogle produkter skal gnides ind i flere minutter, før de begynder at virke, mens andre absorberes hurtigt og begynder at virke med det samme. Du bør finde et produkt, der er let at påføre, og som ikke efterlader din hud klistret eller fedtet.
Pris
Produkter til behandling af solskoldning, der indeholder aloe vera eller andre naturlige ingredienser, har tendens til at være dyrere end produkter med syntetiske ingredienser.
Der findes dog flere prisvenlige alternativer, der kan give effektiv lindring af solskoldning. Endelig bør du overveje eventuelle særlige egenskaber, da nogle produkter er parfumeret eller har en kølende effekt.
Hvad er en solskoldning?
De fleste ved godt hvad det vil sige at være solskoldet, men hvad er det egentlig der sker med huden, og hvorfor bliver man solskoldet?
En solskoldning eller en solinflammation som det også kaldes, er typisk en førstegradsforbrænding af din hud, som er resultatet af overdrevet eksponering af solens UV-stråler. Fortsætter man solbadning på en allerede forbrændt hud, bliver forbrændingen værre og kan i værste tilfælde ende ud i en kraftig andengradsforbrænding.
Solinflammation er en reaktion der finder sted i huden, og kan sammenlignes med en slags betændelses lignende tilstand. Blodkarrene i huden udvider sig, og man vil opleve svie og hævelse.
I ekstreme tilfælde kan man risikere at opleve væskefyldte blærer, som er yderst smertefulde. Oplever man dette bør man straks søge lægehjælp.
Hvor længe er man solskoldet?
Har man udsat sin hud for overdrevet meget UV-strålning, vil man typisk opleve de smertefulde hudreaktioner 3-5 timer senere.
Ved en solskoldning, som klassificeres som 1. grads forbrænding, kan man forvente at varigheden af rødmen og svien aftager efter ca. 1-3 dage, alt efter hvilken hudtype man har, og hvor effektivt man behandler.
Efterfølgende må man forvente at ens hud begynder at skalle, dette kan dog minimeres, ved hjælp af cremer.
Hvad er UV-stråling og hvordan påvirker det os?
Ultraviolet stråling består af 3 forskellige slags stråler, hvoraf vi kun skal bekymre os om 2 af dem. De kendes som UVA-stråling, UVB-stråiling og UVC-stråling.
UVC-strålernee kan ikke trænge igennem jordens ozonlag, og er derfor ikke relevant for os der godt kan lide at solbade.
UVA-stråling
Denne stråling udsættes vi for hele tiden, selv når der fuldstændig overskyet. Den udgør ca. 95% af de ultraviolete stråler, som rent faktisk rammer jordens overflade. Disse stråler standses ikke af glas og vinduer.
Det vi skal være opmærksomme på ved UVA-strålerne er, at de er synderen når det komme til aldring af huden. Det er altså disse stråler som er med til at give rynker og gøre huden slap, ved at pårvirke elastin fibrene i huden. Det skyldes at UVA trænger dybere ned i vores hud, hvilket også kan forsage pigmentforandringer.
Den brune farve man får fra solarie, stammer hovedsageligt fra denne type stråle.
UVB-stråling
UVB-strålerne udgør de sidste 5% af de stråler, som rammer os og denne stråle er også med til at give, os den brune farve vi er så vilde med. Når det kommer til solskoldning, så er det altså denne stråle, som giver forbrændinger.
Grunden til at UVB-strålen giver solskoldninger er, fordi energiindholdet er meget højere end hos UVA-strålen.
Tilfælles har begge stråler at de er med til udvikle hudkræft og modermærkekræft, hvilket er en af grundene til at man ikke bør overdrive i sin jagt på den solbrune hud.
Aftersun pakken til rød og solskoldet hud
Aftersun pakken til rød og solskoldet hud er oplagt til dem med tør og irriteret hud. Sættet består af en Body Wash (500 ml), fugtighedsgivende Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil (200 ml) og Anti Itch Spray, som alle er designet til at give lindring ved solskoldning.
Disse omfatter A-, C- og E-vitaminer og forskellige B-vitaminer, der arbejder sammen for at opretholde en sund og smuk hud. Aftersun pakken til rød og solskoldet hud er dermatologisk testet, hvilket betyder, at den er specielt udviklet til at være skånsom mod huden.
Produkterne indeholder tea tree olie, som har antiinflammatoriske og antiseptiske egenskaber, og det har vist sig at være effektivt til behandling af forskellige hudproblemer – herunder solskoldning. Produktet indeholder også aloe vera, som indeholder et stort udvalg af vitaminer, mineraler og aminosyrer, der sørger for en hydreret hud. Derudover er produktet veganervenligt, hvilket gør det til et fremragende valg for dem, der leder efter et produkter, som ikke er testet på dyr.
Sådan undgår du at blive solskoldet – et par gode råd
Pas på solen mellem kl 12:00 og 15:00 – Det klassiske råd lyder normalt, at man slet ikke bør solbade i dette tidsrum, men det er de færreste som rent faktisk følger rådet. Det er fuld forståeligt, man vil jo gerne i poolen, til stranden og ud og opleve noget, når man endelig er på ferie.
Hvis blot man bruger sin sunde fornuft, kan man sagtens opholde sig i solen, selv når det er aller varmest.
Husk at beskyt din hovedbund og læber – Det er nemt at glemme at smøre sig disse steder, trods det er et par forfærdelige steder at blive solskoldet. Er man meget tyndhåret, skaldet eller har stramme fletning, er det vigtigt at være opmærksom på sin hårbund.
Til hovedbunden kan man enten benytte sig af en hat eller solspray. Det er fordelagtigt at have en solspray til hovedbunden, da det er meget nemmere at påføre end normal solcreme.
Vi anbefaler solsprayen fra Riemann til brug i hårbunden.
Mange oplever at deres læber pludseligt bliver meget tørre, når man er på badeferie. Og det er ikke så mystisk, hvis man glemmer at beskytte sine læber ligeså vel som resten af kroppen.
Det er ikke særlig lækkert at smøre almindelig solcreme på sine læber, derfor er der lavet specielle cremer, som både beskytter og fugter læberne. Vi anbefaler Sun Libstick fra Piz Buin, som indeholder E-vitamin og Aloe Vera, men på samme tid yder en faktor 30 beskyttelse.
Kend din hudtype og beskyt derefter – Vi kender alle sammen en, som kan ligge og stege flere timer i solen, uden at blive solskoldet, og uden at bruge solcreme. Det skyldes ganske simpelt, at deres hudtype naturligt har en mørkere pigment, og er bedre egnet til, at opholde sig i solens stråler.
Ifølge DMI, kan man opdele menneskers hud op i 6 forskellige grupper. Se om du kan genkende din egen hudtype i skemaet.
Tabellen giver et hurtigt indblik i om hvor påpasselig man selv bør være med at opholde sig i solen. I følge undersøgelser har en gennemsnitsdansker hudtype nr. 2
Brug rigeligt med solcreme – Bliver man nemt solskoldet, er solcreme utrolig effektivt, og nok det bedste du kan implementere for ikke at få rødspætte-looket. Der findes en masse tommelfingerregler og råd når det kommer til valg og brug af solcreme.
Her har vi samlet alt du behøves at vide, når det kommer til at beskytte sig med solcreme.
- Hvor meget solcreme?
Mængden af solcreme du bruger er faktisk vigtigere, end hvilken faktor du vælger. Bruger man ikke nok solcreme, får man ikke den optimale beskyttelse, og så er faktortallet og kvaliteten af solcremen stort set ligegyldig.En god tommelfingerregel er, at en stor håndfuld creme er nok til at dække hele kroppen, hvilket svarer til ca. 35 gram. - Vandfast eller ikke vandfast?
Det fleste solcremer er vandfaste og bliver på kroppen, selvom man tager en tur i swimmingpoolen. Men tørrer man sig derefter med et håndklæde, er det vigtigt at man smører sig ind i solcreme igen. Bevæger man sig meget og sveder, imens man opholder sig i solen, er det også vigtigt at smøre sig ind flere gange om dagen.I teorien er en vandfast eller vandafvisende solcreme meget god, men det gælder kun hvis man ikke sveder, svømmer, tager tøj på og af osv. Hvilket i de fleste tilfælde er forholdsvist urealistisk. Vi anbefaler derfor, at man supplerer med et nyt lag solcreme en gang hver 3. time. - Faktortallet i solcreme.
Mange tror at solcremens faktor er alfa og omega, men det er faktisk ikke tilfældet. Det vigtigste er at bruge nok solcreme, som det også beskrives under punkt nr. 1. En faktor 15-25 er som regel helt fint til den almindelige dansker, det er kun hvis man enten har meget lys hud, døjer med hudsygdomme eller har operationsar at man bør bruge faktor 30 og derover. Det kan også være en god ide at vælge en højere faktor til børn. - Pas på, selvom du bruge solcreme.
Vil man undgå at blive solskoldet, skal man stadig være opmærksom på sin hud og solen, selvom man er smurt ind i solcreme. Man kan aldrig blokkere solens UV-stråler 100%, lige meget hvor høj en faktor ens solcreme er.Desuden er det vigtigt at forstå, at selvom man reducerer risikoen for at blive solskoldet, øges risikoen for at få hudkræft stadig jo længere tid man opholder sig i solen, selvom man er smurt ind i solcreme.
En god solcreme
EVY Sunscreen Mousse
Mecindo.dk tilbyder dig en , velegnet til alle hudtyper og indeholder ikke parabener parfume og nanopartikler.
En SPF 30 solcreme som denne er et oplagt valg som en solcreme til brug i Danmark og i sydens sol.
Er man på jagt efter en god solcreme til ferien, så anbefaler vi Riemann solcreme, som har været på markedet siden 1979. De har igennem +30 år hele tiden forbedret deres solcremer, og er derfor med god grund nu danskernes favorit.
Det vigtigste er naturligvis at man blot husker at bruge en solcreme, hvorefter producenten og kvaliteten kommer i anden række.
Her kan du se et udvalg af gode og kvalitetstestede solcremer.
Jeg er blevet solskoldet – Hvad gør jeg nu?
Der skal faktisk ikke ret meget til for at blive solskoldet, og det er kun en time eller to for meget i solen, som udløser en slem solskoldning.
De fleste starter som regel altid for hårdt ud, især når man er syd på. Har man kun 1 uge til at nyde sydens sol, strand og kolde cocktails, så kommer man hurtigt til at overdrive en god ting som solbadning.
Der er desværre ikke nogen mirakelkur mod skoldning, det tager den tid, som det nu engang tager. Man kan dog lindre den sviende smerte, og man kan minimere perioden hvor huden skaller efter en solskoldning.
Sådan behandler du en solskoldning
Her er en liste over de ting du kan gøre, når uheldet er ude og du er blevet rød i stedet for brun. Husk at du selvfølgelig bør undgå solen helt, når skaden er sket.
Drik vand – Når man er blevet solskoldet, så har huden og kroppen brug for fugt, og så går det ikke at være i væskeunderskud. Derfor skal man sørge for at drikke rigeligt med vand.
Smør kroppen ind i fugtgivende produkter – Produkter såsom Aftersun, aloe vera og bodylotion er alle sammen gode når det kommer til solbrændt hud. Huden skal have masser af fugt, så den ikke tørre ud. Har du ikke en god aftersun ved hånden, kan man også påføre kolde mælkeprodukter som fx yoghurt og mælk. Fedtet og mælkesyren i mælken har en lindrende effekt på huden.
Det bedste man kan bruge er en aftersun, som indeholder Aloe Vera, E-vitamin og noget kølende som fx pebermynteekstrakt.
Samlet sæt fra Danish Skin Care – effektiv mod solskoldning
Det samlede sæt fra Danish Skin Care hjælper dig med at bekæmpe alt fra bumser til solskader. Sættet er delt op i 5 produkter, der hver bidrager til den fuldende løsning.
Produkterne indeholder både meget Aloe Vera og E-vitamin, hvilket gør dem perfekte mod solskader. Forbrugere på TrustPilot har blandt andet givet dem 4,9 ud af 5 mulige stjerner baseret på over 2800 anmeldelser.
Se pris og forhandler på produkterne herunder:
Forhandler | Pris |
Annoncer |
---|---|---|
|
978,00 kr. | Læs mere |
Vær forsigtig i bruseren – Det kan være meget lindrende at tage et køligt bad, men lad være med at bruge sæbe, da det kan fjerne den naturlig hinde, som beskytter huden. Desuden skal man såvidt muligt dubbe sig tør med håndklædet, og undgå at skrubbe huden.
Tag noget smertestillende – Er svien og smerterne helt ulidelige, kan det hjælpe at tage en panodil eller lignende. Det er især en god ide, hvis man ikke kan falde i søvn på grund af sin solskoldning.
Søg lægehjælp ved ekstrem forbrænding – Viser man tegn på shok, har man øjensmerter, store blærer eller alvorlige smerter bør man altid kontakte en læge.
3 myter om solbadning
Her i det sidste afsnit vil vi kigge på 3 klassiske myter, når det kommer til solbadning. Der er mange forskellige meninger og holdning om solbadning, hvilket har resulteret i mange udsagn som desværre ofte mistolkes som fakta.
Man bliver ikke brun, hvis man bruger solcreme
Hvis du har læst hele dette indlæg, ved du også at solcreme ikke kan beskytte din hud 100% fra solens stråler. Så selvfølgelig bliver man brun, trods et godt lag solcreme, det tager dog bare længere tid.
Får man sin brune farve, uden at stresse huden, opnår man faktisk ofte et pænere resultat.
Det er smart at gå i solarie inden man skal på badeferie
Dette er en sejlivet myte, som desværre ikke er så smart som man skulle tro. Forskellen på solarie og normal solbadning, er strålingens sammensætning.
Strålingen der udsendes i et solarie består mest af UVA-stråler, som bruner, men giver en ringe beskyttelse mod de UVB-stråler, som giver solskoldninger og rødmen. Den brune farve fra solarie giver derfor en falsk tryghed, når det kommer til hudens naturlige beskyttelse mod UVB stråler.
World Health Organisation anslår, at den brune pigment, man får fra forbruning i solariet, svarer til en solcreme med faktor 2-4, hvilket er langt fra optimalt.
Solens UV-stråler kan ikke trænge igennem tøj
UV-stråler kan rent faktisk trænge igennem mange af de materialer vores tøj typisk er lavet af. Mørkt tøj holder bedre solens stråler for døren, end lyst tøj gør. Desuden er vådt tøj heller ikke særlig effektivt, når det kommer til beskyttelse mod solen.
Der er dog ingen grund til panik, for tøj fungere fint til at undgå solskoldninger, man må bare ikke tro at ens tøj beskytter en 100%. Er man blevet skoldet, og vil man gerne undgå yderligere sol på kroppen, er mørkt tøj i et tykt materiale, det bedste valg.