Mange kvinder har i dag en drøm om at få større bryster, og det kan der være rigtig mange forskellige årsager til. Typisk handler det dog om, at bryster er et symbol for kvindelighed, og mange kvinder med små bryster ønsker at få dem lavet større for netop at være mere feminine.
Det er i dag relativt simpelt at få lavet silikonebryster, og man kan som udgangspunkt selv bestemme, hvor store de skal være, så længe der er plads til implantaterne. Det er dog vigtigt, at man inden en brystforstørrende operation gør sig nogle overvejelser om, hvor vidt man virkelig ønsker at lægge sig under kniven for at ændre på sit udseende. Samtidig er det også vigtigt at foretage en grundig research om emnet, inden man beslutter sig for, hvem der skal foretage operationen.
Hvem får lavet silikonebryster?
Alle kvinder kan i princippet få lavet større bryster, så længe man er over 18 år gammel. Ifølge Sundhed.dk fremgår det, at en brystforstørrende operation er en af de absolut mest populære operationer i Danmark inden for de kosmetiske operationer.
Det fremgår, at omkring 30.000 danske kvinder i dag har silikonebryster, hvilket må antages at være mange. Men hvorfor er der så så mange danske kvinder, der får opereret deres bryster større? For manges vedkommende handler det i høj grad om kvindelighed og om at få nogle større og mere fyldige former de rette steder. Underliggende kan behovet for at få opereret sine bryster større skyldes en række forskellige faktorer:
- Førende inden for brystforstørrelse
- Anvender de nyeste metoder
- Mere end 25 års erfaring
CeriX
- Anmelderrost specialklinik
- Landsdækkende konsultationer
- Certificeret restylane klinik
Vægttab
Som samfund har vi i dag et øget fokus på sundhed. Det gælder både i forhold til at føle sig sund og se sund ud – i mange tilfælde både for en selv og for andre. Mange har i løbet af de seneste år indtaget for store mængder fedt og sukker, som har sat sig forskellige steder på kroppen, og som er blevet omdannet til fedt. I dag vælger mange heldigvis den sunde livsstil til, og det indebærer blandt andet, at mange vælger at gå på slankekur – og flere med stor succes.
Et bryst består som udgangspunkt af en stor mængde fedt, og der sker derfor det, når man taber sig, at man kan risikere samtidig også at tabe noget fylde fra sine bryster. Det skyldes, at man ikke selv kan bestemme, hvor man vil tabe sig henne, og typisk forsvinder fedtet fra de steder, hvor der i forvejen er meget fedt.
Har man derfor fyldige bryster, og opnår man et stort vægttab, kan man risikere at ende med flade og hængende bryster, fordi der stadig er samme mængde hud ved brystet, som der var, da brysterne var fyldige.
Typisk vælger man at tabe sig af to årsager:
- man har et ønske om at få et sundere helbred
- man har et ønske om at få en slank og flot krop
Netop ønsket om at få en slank og flot krop kan være svært at opnå uden hjælp fra kosmetiske indgreb, da en øget fedtmasse vil udvide huden, og når fedtmassen forsvinder, vil huden blive slap og hænge. Derfor er der også mange, der vælger både at få silikonebryster ved at få foretaget en brystforstørrende operation og en operation, hvor den løse hud forskellige steder på kroppen bliver fjernet.
Ifølge Sundhed.dk var abdominalplastik (fjernelse af løst maveskind) det fjerde mest almindelige indgreb i USA i 2014. Dette er ud fra American Society for Aesthetic Plastic Surgerys (ASAPS) statistikker. Der foreligger dog ingen statistikker for udbredelsen af operationen i Danmark. Til gengæld er det muligt at få foretaget operationen via det offentlige, såfremt man opfylder en række betingelser, som for eksempel et vægttab, der er større end 15 BMI-point. Det er dermed alment anerkendt i Danmark, at løs hud som følge af et stort vægttab kan give gener.
Graviditet og amning
I forhold til graviditet og amning er det nogle af de samme ting, der foregår rent kropsmæssigt som ved et stort vægttab. Når man er gravid, udvider maveskindet sig, så der er plads til den voksende mave, og brysterne bliver større, da der skal være plads til mælk. Amning kan slide hårdt på brysterne, og når man en dag vælger at stoppe amningen, vil man opdage, at brysterne hænger mere, end de tidligere har gjort. Det er også en af de primære årsager til, at mange danske kvinder vælger at få silikonebryster ved at få opereret deres bryster større eller at få foretaget et såkaldt brystløft – eller eventuelt en kombination af begge indgreb.
Små bryster fra naturens side
Som nævnt består bryster af en stor mængde fedt. Er man derfor fra naturens side meget slank, vil man typisk ikke have ophobet særlig store mængder fedt i brysterne, og de vil derfor også være små. Hos nogle meget slanke mennesker kan brysterne være så små, at kvinderne selv ikke føler sig feminine – tværtimod kan de synes, at de har en kropsbygning som mænd. Mange kvinder, der er født med små bryster, vælger derfor at få lavet silikonebryster, så de kan få de fyldige, kvindelige former, som mange kvinder drømmer om.
Hvor kan man få foretaget en brystforstørrende operation henne?
I dag anvender man typisk brystimplantater til at øge brysternes størrelse eller til at genoprette deres fylde. Man kan også anvende personens eget fedt andre steder fra kroppen, men det kræver, at man udsætter sig selv for flere forskellige operationer, og det er sværere at forestille sig det endelige resultat. Endelig kan man også kombinere begge metoder og både anvende brystimplantater samt vedkommendes eget fedt.
Den brystforstørrende operation foregår i dag hovedsageligt på forskellige former for privathospitaler og klinikker, og det kan både være i Danmark og i udlandet. Uanset om man vælger et privathospital eller en privat klinik i Danmark eller i udlandet, er det vigtigt, at man sørger for at researche grundigt omkring det pågældende sted. Det gælder om at føle sig tryg og have tillid til den læge, der skal udføre operationen, og er man i tvivl, eller har man en dårlig fornemmelse, bør man finde et andet sted.
I Danmark kan man for eksempel få lavet silikonebryster hos CeriX og Roskilde Privathospital.
CeriX
CeriX er en kosmetisk speciallægeklinik med afdelinger i både København, Odense, Aalborg, Hellerup og Esbjerg. Klinikken er registreret hos Sundhedsstyrelsen og godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed uden nogen anmærkninger, og det er en uddannet plastikkirurg, der foretager operationen.
Roskilde Privathospital
Roskilde Privathospital er et moderne privathospital i Roskilde, som har mere end 25 års erfaring inden for forskellige former for plastikkirurgi, herunder også silikonebryster. De har ligeledes gennemgået en akkreditering i henhold til den danske kvalitetsmodel uden nogen anmærkninger. Derved er man som patient garanteret den højeste kvalitet, når det kommer til det læge- og personalefaglige niveau, sikkerhed og udstyr.
Andre danske klinikker
Der findes også en række øvrige danske klinikker, hvor man kan få lavet silikonebryster. Disse kan også benyttes, men når man vælger klinik, bør man altid undersøge forholdende og godkendelserne hos de forskellige klinikker. Går der noget galt med operationen, kan det blive en ganske bekostelig affære, og har klinikken ikke styr på hygiejnen og lignende, kan der forekomme mange infektioner i de nye bryster.
Udenlandske klinikker
Mange danskere vælger også at tage til udlandet for at få lavet silikonebryster, og det skyldes hovedsageligt de prisbesparelser, som man kan opnå i udlandet. En brystforstørrende operation i Danmark er ikke billig, og der kan dermed være nogle penge at spare ved at få operationen foretaget i udlandet.
Vælger man at tage til udlandet for at få lavet silikonebryster, er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i den pågældende klinik, så man på den måde kan sikre sig, at de lever op til kravene og de høje standarder, som vi har herhjemme.
- Førende inden for brystforstørrelse
- Anvender de nyeste metoder
- Mere end 25 års erfaring
CeriX
- Anmelderrost specialklinik
- Landsdækkende konsultationer
- Certificeret restylane klinik
Hvordan foregår en brystforstørrelse?
Når man har besluttet sig for at undersøge mulighederne for at få lavet silikonebryster, og når man har valgt den klinik, man kunne tænke sig at få operationen foretaget hos, skal man bestille en tid til en indledende konsultation.
Det er til denne konsultation, man snakker med lægen om ens ønsker til de nye bryster, både i forhold til volumen og eventuelle løft. Lægen kan komme med sine anbefalinger til, hvor mange ml silikone man bør få lagt ind alt afhængigt af, hvor store bryster man ønsker sig. Samtidig gennemgår lægen også selve operationen og forventningerne til det endelige resultat.
Denne indledende konsultation er de fleste steder gratis og helt uforpligtende, og man må gerne medbringe en bisidder.
Når man er blevet enig med lægen om betingelserne for brystoperationen, bliver der bestilt en tid til den endelige operationsdag. Betingelserne for operationen handler om, hvor store brysterne skal være, om der eventuelt samtidig skal foretages et brystløft, og hvilke implantater der skal anvendes, eller om der skal anvendes eget fedt.
Selve operationen
Selve operationen foregår ved, at der lægges et snit i huden, som regel vil det være i furen lige under brystet. Snittet kan dog i nogle tilfælde også lægges i armhulen eller i kanten af brystvorten. Der er både fordele og ulemper ved de forskellige placeringer for snittet, og dette vil også blive gennemgået i forbindelse med den indledende konsultation. Det handler dog i høj grad om, hvor man ønsker at få arret henne.
Når snittet er lagt, dannes der en lomme i vævet på brystvæggen, og det er her, brystimplantatet lægges ind. Det kan enten være under den store brystmuskel, under den store brystmuskels muskelhinde eller under brystkirtlen.
Hvor dybt det er muligt at lægge implantatet til silikonebrysterne afhænger fra person til person. Det afhænger blandt andet af vedkommendes hudtykkelse, hudkvalitet og brystvævets kvalitet.
Når implantaterne er lagt ind, lukkes sårene i lag – typisk 2-3 lag. Selve operationen varer omkring 1-2 timer og foregår som regel altid i fuld narkose.
Tiden efter operationen
Når man er klar til at komme hjem fra privathospitalet eller klinikken efter operationen, får man som regel udleveret et telefonnummer, som man kan ringe på i tilfælde af spørgsmål eller problemer. Herefter vil man de fleste steder skulle til en opfølgende kontrol efter 10-14 uger. Mange steder bliver man også tilbudt at komme til en kontrol 3-6 måneder efter operationen, så kirurgen kan sikre sig, at silikonebrysterne sidder, som de skal, og der ikke er kapseldannelse.
Efter operationen bliver man som regel anbefalet at gå med sports-bh eller bryststrop for at støtte silikonebrysterne i de første 1-3 måneder. Bh’en bør både anvendes i løbet af dagen og om natten. I denne perioder er det også vigtigt, at man undgår tunge løft, da det kan belaste operationssårene. Det samme gælder for løft i forbindelse med gymnastik, vægtløftning og andre former for fitnesstræning samt flytninger. Man bør med andre ord undgå alle former for løft, hvor armene er oppe over hovedet.
Man kan typisk begynde at arbejde igen efter den første uge, såfremt man har et stillesiddende arbejde som for eksempel et arbejde på et kontor. Man bør ikke dyrke sport i de første 4-6 uger efter en brystforstørrende operation.
Ligesom ved alle andre typer operationer får man et ar efter en brystforstørrende ar. For at få så pæne ar som muligt, og for at undgå pigmentforandringer, bør man ikke udsætte operationsarrene for solarium eller sol i et år efter operationen. Det kan både medføre pigmentforandringer samt være med til at gøre arrene mere synlige. Derudover bør man også anvende en hudvenlig tape på arrene i de første tre måneder efter operationen.
Smerter og nedsat følelse
Efter operationen skal man være opmærksom på, at brysterne efter operationen vil være hævede og ømme. Har man fået implantaterne lagt ind under den store brystmuskel, vil man typisk opleve de stærkeste smerter. Smerter og ømhed vil dog som regel aftage efter de første 10 dage, og efter omkring tre uger vil de i langt de fleste tilfælde forsvinde helt.
Man bør desuden være opmærksom på, at det er meget almindeligt, at man kan få nedsat følelse i sine brystvorter i de første 1-2 måneder, efter man har fået lavet silikonebryster. Dette vil i langt de fleste tilfælde forsvinde efter 1-3 måneder, men i nogle enkelte tilfælde kan der være tale om en varig nedsat følelse.
Vælg mellem forskellige typer implantater
Der findes i dag en række forskellige implantater i forskellige former. Typisk vil de dog indeholde silikone, som gør brysterne bløde og fyldige.
Silikoneimplantater
Silikone findes i flere forskellige afskygninger, for eksempel som væske, skum, gelé eller lignende. Silikone er særligt velegnet i brystimplantater, fordi det i meget lav grad har en tendens til at reagere sammen med kroppens eget væv. Samtidig har silikoneimplanter med gelé en konsistens, der minder meget om almindelig brystvæv.
Implantaterne med silikone er faste, og selv om der skulle komme revner i implantatet, vil silikonen ikke kunne flyde ud. Det er derfor meget sikkert at vælge silikoneimplantater.
Silikoneimplantater kom på markedet første gang i 1963, og siden da har der været en løbende forbedring og optimering af implantaterne, så du nu i meget ringe grad forandrer eller skader brysterne. Silikoneimplantaterne fremstilles i flere forskellige former og størrelser, og det giver gode muligheder for, at man kan vælge den størrelse og form, der passer til ens udseende og kropsbygning.
Runde implantater
De runde implantater er mest velegnede til dem, der ønsker helt runde bryster, hvor man måske skal kunne se, at der er tale om silikonebryster. Ved de runde implantater er fylden lige fordelt mellem den nedre og den øverste del af implantatet.
Dråbeformede implantater
De dråbeformerede implantater er særligt velegnede for dem, der foretrækker det mere naturlige look. Det er med disse implantater, at man kan få silikonebryster, der ligner naturlige bryster, fordi der er mest fylde i den nederste del af brystimplantatet. De dråbeformede implantater har overordnet set en meget sejtflydende silikone, hvilket er med til at gøre formen mere stabil. Det har også den konsekvens, at de typisk vil være mere fastere og hårdere, og samtidig giver det også nogle større ar end de runde implantater.
CE-mærkede implantater
I Danmark er der nogle meget skrappe krav til anvendelsen af brystimplantater, når man får lavet silikonebryster. Ifølge Netdoktor.dk må lægerne for eksempel kun anvende brystimplantater, der er CE-mærkede. Det betyder, at implantaterne skal leve op til en række forskellige krav til blandt andet holdbarhed og fremstillingen af implantaterne.
Større bryster med eget fedtvæv
I stedet for at vælge implantater er der også mulighed for at få lavet større bryster udelukkende ved anvendelsen af ens eget fedtvæv, eller som en kombination af fedtvæv og implantater. En brystforstørrelse med eget fedtvæv er en nyere teknik, som har den store fordel, at man undgår fremmedlegemer i kroppen, som kroppen kan finde på at udstøde. Samtidig får man typisk også nogle større bryster med et mere naturligt udseende, og man kan få fjernet fedt et andet sted fra kroppen, hvor man måske har for meget fedt.
Ulemperne ved at få lavet større bryster med eget fedtvæv er, at man som regel skal opereres af flere omgange, og typisk kan man heller ikke opnå samme store størrelse, som man kan med brystimplantater med silikone.
Book en gratis tid til forundersøgelse, og bliv ringet op inden for 2 hverdage.
Hvor store bryster kan man få?
Ifølge Cerix.dk er der meget stor forskel på, hvilken størrelse silikonebryster der vil være passende fra person til person. Det kommer helt an på, hvilke kropsproportioner vedkommende i forvejen har, og hvilket ønske vedkommende har til det endelige resultat – skal det se naturligt ud, eller må det godt være tydeligt, at der er tale om silikonebryster?
For nogle vil det for eksempel være passende med implantater på 200 ml, mens andre foretrækker silikonebryster på 500 ml eller mere. Når man skal beslutte sig for, hvor store ens nye silikonebryster skal være, er det vigtigt, at man har størrelsen på sine egne naturlige bryster in mente. Samtidig bør man også tage højde for sin højde og kropsbygning.
Er man for eksempel lille og slank, kan det give det bedste udseende ved at vælge mindre implantater. Er man omvendt høj og kraftigere bygget, vil man i mange tilfælde blive mere velproportioneret ved at vælge nogle større implantater.
Samtidig bør man også tage højde for bredden på ens brystkasse. Det gælder nemlig i høj grad om at vælge nogle implantater, der har en bredde og en fylde, der harmonerer med brystkassens bredde og ønsket til en kavalergang.
De mest anvendte implantater ligger på mellem 100 og 1050 ml, og de findes i fire forskellige såkaldte profiler: Moderate, Moderate plus, High og Ultra high. Afhængigt af implantatfabrikant kan implantaterne også hedde Mini, Demi, Full og Corse. Profilen er det, der bestemmer, hvor meget de nye bryster kommer til at ”strutte”.
Generelt gør det sig gældende, at jo større implantater man vælger, desto større er risikoen for komplikationer i forbindelse med brystforstørrelsen. Det kan for eksempel være ripling, vævsdød, kapseldannelse og lignende.
Man bør derfor altid lytte til plastikkirurgens anbefalinger til, hvor store implantater man bør få sat ind i sine silikonebryster.
Hvor længe holder brystimplantaterne?
Grundet de mange forskellige krav, som brystimplantaterne skal leve op til, anvendes der i dag generelt set nogle meget holdbare implantater. Uanset hvilken type implantater man vælger, bør man kunne forvente, at de har en holdbarhed på minimum 10 år, og med stor sandsynlighed vil de også kunne holde meget længere.
Hos Cerix anvender de for eksempel implantater fra Mentor og Motiva, mens de hos Roskilde Privathospital udelukkende anvender implantater fra Mentor.
Mentor brystimplantater
Brystimplantaterne fra Mentor er en del af den amerikanske medicinalvirksomhed Johnson & Johnson, der har eksisteret i intet mindre end over 100 år. Implantaterne fra Mentor bliver i dag anvendt i mere end 100 lande verden over. Mentor implantater er både CE- og FDA-godkendte.
På brystimplantaterne fra Mentor er der livstidsgaranti, hvilket betyder, at implantaterne vil blive erstattet uden beregning i tilfælde af, at der skulle opstå lækage fra implantatet, når man har silikonebryster. Sker lækagen inden for de første 10 år efter operationen, yder de desuden tilskud til selve operationen.
Samtidig tilbyder de også livstidserstatning af implantaterne i forbindelse med kapseldannelse ved grad tre eller fire, men uden tilskud til selve operationen.
Implantaterne indeholder 85 % silikonefyld, og der kan derfor være tendens til at udvikle en folddannelse under huden, hvilket også er det, man kalder for ripling. Samtidig er der 5 % risiko for at få kapseldannelse, når man får lavet silikonebryster med brystimplantater fra Mentor.
Motiva brystimplantater
Brystimplantaterne fra Motiva har kun været på markedet siden år 2010, og de er derved væsentligt nyere på markedet end Mentors implantater. På trods af den relativt korte tid på markedet anslås det dog, at der på verdensplan allerede er op mod en halv million kvinder, som har fået lavet silikonebryster med implantater fra Motiva. De er blevet kendt for at have en glat overflade, og samtidig virker deres konsistens mere ægte end andre implantater. Implantaterne fra Motiva er allerede CE-godkendt, og de er lige nu i gang med at blive FDA-godkendt.
Ligesom Mentor tilbyder Motiva også livstidsgaranti i forbindelse med lækage af implantat, og i så fald sørger de for at erstatte implantatet uden beregning. I løbet af de første 10 år efter operationen, giver de også erstatning af brystimplantaterne i forbindelse med kapseldannelse af enten grad tre eller fire. De dækker dog ikke omkostningerne til operationen.
Implantaterne fra Motiva indeholder 100 % silikonefyld, og der er derfor en mindre tendens til at få folddannelse (ripling) under huden sammenlignet med for eksempel Mentors implantater. Samtidig er risikoen for kapseldannelsen kun på 1-2 %.
Derudover er Motivas implantater de eneste i verden, som kommer med en chip. Ønsker man på et tidspunkt at få udskiftet eller fjernet implantaterne, kan man ved hjælp af chippen både se størrelsen og typen på implantatet. Dette er dog ikke det eneste, man kan se. Man kan også se, hvornår implantaterne blev sat ind, og hvilken kirurg der foretog operationen. For at få adgang til oplysningerne via chippen, foretages der er en scanning af brystet med en speciel læser.
Danske anbefalinger til udskiftning af implantaterne
Det diskuteres hyppigt, om silikonebryster på sigt kan være farlige, men på trods af omfattende forskning på området, har det endnu ikke været muligt at påvise sundhedsskadelige konsekvenser af brystimplantater.
På trods af at producenterne selv har så stor en tiltro til deres egne implantater, at de tilbyder livstidsgaranti på dem, er der alligevel en generel anbefaling over hele verden om, at man bør få udskiftet sine implantater efter en årrække. Ifølge Netdoktor.dk er anbefalingen i Danmark, at man får udskiftet sine silikoneimplantater efter 12-15 år.
Det vides dog ikke på nuværende tidspunkt, om det overhovedet er nødvendigt, men specialisterne på området er dog sikre på, at implantaterne i hvert fald ikke holder for evigt. Ved at få udskiftet implantaterne efter de 12-15 år kan man undgå, at de går i stykker.
Komplikationer og risici i forbindelse med silikonebryster
Det er i dag forholdsvist sjældent, at der forekommer komplikationer i forbindelse med en silikonebryster, men de kan dog forekomme. Ifølge Cancer.dk er der flere forskellige komplikationer og risici ved en brystforstørrende operation, som bliver gennemgået i nedenstående afsnit. Samlet set er det dog under 5 % af alle kvinder med silikonebryster, der får komplikationer i forbindelse med deres nye bryster, hvor der er behov for en operation.
Kapseldannelse
Når man lægger et brystimplantat ind under det naturlige bryst, sker der det, at kroppen danner en kapsel af bindevæv rundt om det indlagte implantat. Det er kroppens naturlige reaktion mod fremmedlegemer og ikke mindst en natur arvævsreaktion.
Hos nogle kvinder, der har fået lavet silikonebryster, vil denne kapsel skrumpe ind, og der vil i den forbindelse blive dannet en tyk og hård kapsel omkring implantatet. Dette kaldes for kapselkontraktur, men i daglig tale omtales det som regel kapseldannelse.
Kapseldannelse kan føre til en række forskellige gener samt et generelt stærkt ubehag. Brysterne kan for eksempel blive ømme, hårde og ændre form. Brystet kan også blive så hårdt, at man vil kunne se implantatet under huden, hvilket naturligvis skaber kosmetiske udfordringer. Implantatet kan også risikere at flytte sig fra den placering, plastikkirurgen har givet, og i så fald er det nødvendigt at fjerne implantatet.
Typisk sker kapseldannelsen i løbet af de første to år efter end operation. Hos Dansk Plastikkirurgisk Mammaregister (DPM) har de foretaget en undersøgelse, der viser, at mindre end 2 % bliver ramt af en så svær kapseldannelse, at det er nødvendigt at foretage en yderligere operation.
Er man meget bekymret for risikoen for kapseldannelse, kan man i stedet for vælge at få lavet større bryster med sit eget fedt frem for silikoneimplantater. Ved at anvende sit eget fedt til at opnå en større fylde i brysterne undgår man nemlig, at der kommer et fremmedlegeme i kroppen. Kroppen vil derfor heller ikke danne den beskyttende hinde, der kan være med til at forårsage kapseldannelse.
Revner og lækage
Ifølge Sundhed.dk har implantaterne i silikonebryster en begrænset holdbarhed, selvom det ikke er 100 % til at vide, hvor lang denne holdbarhed er. Undersøgelser har dog vist, at omkring 5 % af alle implanter revner om året. Samtidig kan mindst 15 % af alle opererede med silikoneimplantater forvente, at de revner inden for 3-10 år efter operationen.
Hvis et implantat revner, opstår der en lækage ved, at silikonegeléen siver ud i det omkringliggende væv. Det er dog typisk ved de ældre typer implantater, men opstår der en lækage, er det nødvendigt at fjerne implantatet. Der er dog ikke påvist nogen sundhedsskadelige konsekvenser ved et revnet brystimplantat. Vedkommende kan dog føle ubehag fra brystet.
Infektioner og blødning
I forbindelse med enhver form for operation er der en risiko for at udvikle infektioner eller for blødning omkring det opererede område. Det gælder også for brystforstørrelser og andre former for plastikoperationer.
Dansk Plastikkirurgisk Mammaregister (DPM) anslår, at det kun er omkring 1 % af de brystopererede, der udvikler en infektion. Af disse 1 % kan langt de fleste nøjes med at blive behandlet, uden at der er er behov for en yderligere operation. I enkelte og sjældne tilfælde kan der dog være behov for, at brystimplantatet bliver fjernet, og i så fald bør man først få indsat et nyt implantat efter omkring 6 måneder.
Det er også kun omkring 1 %, der udvikler en blødning efter en brystforstørrende operation, og heraf kan det være nødvendigt med en operation i omkring halvdelen af tilfældene.
Ardannelse
Arrene efter man har fået lavet silikonebryster kan enten blive tykke og/eller brede, og de kan give kløe. Dette er dog meget sjældent, men kan dog forekomme. Derudover er der meget stor forskel på, hvor pæne ar man får, da ardannelsen kan påvirkes af faktorer som for eksempel rygning.
Mærkbare implantatkanter
Er man meget tynd, kan man risikere, at der opstår mærkbare implantatkanter, såfremt brystimplantatet er blevet lagt ind over brystmusklen. Det kan enten vise sig som små buler omkring silikonebrysterne eller rynker, og de kommer særligt til syne, når man bøjer sig fremover.
Vælger man i stedet for implantater at få lavet større bryster med sit eget fedt, vil det i nogle tilfælde være muligt at nedsætte disse synlige kanter.
Er det farligt at få lavet silikonebryster?
Det korte svar er nej ifølge Cerix, selvom det er et meget omdiskuteret emne. Der foreligger dog ikke nogen dokumentation for, at det skulle være tilfældet, og det er derfor sikkert, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at få silikonebryster. I forlængelse af de nævnte komplikationer og risici forbundet med operationen er der naturligvis nogle forhold, man skal være opmærksom på, og der kan opstå komplikationer undervejs, ligesom det gør sig gældende for alle andre typer operationer.
Disse komplikationer og risici ved silikonebryster anses dog ikke for at være sundhedsskadelige, og det er en meget lille risiko, der er tale om. Det er derfor ikke noget, som man bør frygte eller være bange for, men det er altid sundt at have respekt for enhver operation og sørge for at overholde de instruktioner, man får fra læge og sygeplejerske.
Man kan dog selv tage de nødvendige forholdsregler, når man skal opereres, og det handler blandt andet om at vælge en kirurg, der er dygtig, og som har de rette godkendelser. Samtidig er det også en god ide at vælge en klinik eller et privathospital, der anvender det korrekte udstyr, og som overholder alle hygiejniske krav.
Vælger man en klinik, hvor der for eksempel ikke er en god nok hygiejne, eller hvor de ikke anvender det nødvendige udstyr, kan der være en større risiko for komplikationer både under og efter operationen. Selvom der kan være nogle penge at spare, bør enhver operation ikke være noget, der bliver sparet på. Undgå derfor at gå på kompromis og vælg kirurg med omtanke for at opnå det bedste og flotteste resultat.
Roskilde Privathospital er førende inden for brystforstørrelse, brystløft, fedtsugning og rynkebehandling. Deres værdigrundlag er kvalitet, etik, engagement og omhu.
Særligt omkring opdagelsen af kræft, når man har silikonebryster
Når man har fået lavet silikonebryster, skal man være opmærksom på, at det kan gøre det sværere at opdage ondartede kræftsvulster i brysterne ved den almindelige mammografiundersøgelse, der foretages herhjemme i Danmark. Det kan især være svært at foretage mammografiundersøgelsen, hvis implantatet er blevet lagt ind foran brystmusklen, og får man et resultat, kan det ligeledes være svært at tolke på. I så fald kan man få foretaget en supplerende ultralydsscanning eller MR-mammografi.
Hvis man er over 35-40 år, når man får lavet en brystforstørrende operation, anbefales det altid, at man får foretaget en mammografiundersøgelse inden operationen.
Kvinder med silikonebryster har ikke nogen øget risiko for at få brystkræft eller nogen former for bindevævssygdomme. Der er dog fundet en meget let øget risiko for at blive ramt af en sjælden form for lymfekræft.
Kan man amme, når man har silikonebryster?
Tidligere var det sådan, at der kunne være komplikationer forbundet med at amme, efter man havde fået silikonebryster, men sådan er det heldigvis ikke i dag. I dag kan man sagtens amme sine børn og have silikonebryster på samme tid.
Grunden til at der tidligere kunne opstå problemer i forhold til amning med silikonebryster er, at kirtelvævet som regel blev ødelagt under operationen. Når kirtelvævet er ødelagt, kan man ikke amme. I dag har teknologien og kirurgernes kunnen heldigvis udviklet sig så meget, at brysternes kirtelvæv stort set ikke bliver berørt i forbindelse med operationen.
Der kan dog ske det, at nogle kvinder kan miste følsomheden i deres brystvorter som følge af den brystforstørrende operation. Ved disse tilfælde vil det dog ikke være muligt at amme sine børn.
Ønsker man i forbindelse med operationen også at få korrigeret indadvendte brystvorter, vil der være en større risiko for, at man ikke kan amme efterfølgende.
Hvis man på forhånd ved, at man ønsker at få børn i den nærmeste fremtid, kan man med fordel overveje, om man skal vente med at få lavet silikonebryster, til man er færdig med at amme sine børn for at være på den sikre side.
Må man dyrke sport, når man har silikonebryster?
Der er ikke noget til hinder for, at man kan dyrke sport, selvom man har silikonebryster. Er implantaterne meget store, kan det dog være besværligt at dyrke særlige former for sport, men som udgangspunkt vil man kunne dyrke de samme sportsgrene, som man kunne inden operationen.
Man skal dog tage højde for, at man først skal hele korrekt efter den brystforstørrende operation, og i denne periode skal man forholde sig i ro og ikke dyrke motion. Efter operationen vil man som regel blive instrueret i, hvornår man må begynde at dyrke hvilke former for motion, og hvor meget man må belastes. Har man spørgsmål, vil man på de fleste danske klinikker og privathospitaler som regel altid have mulighed for at kontakte personalet.
Omkring 6 uger efter man har fået silikonebryster, vil man igen kunne dyrke alle de sportsgrene, som man kunne inden operationen. Inden da må man også begynde at gå stille og rolige ture, men det er først efter 6 uger, man bør begynde at cykle og dyrke andre former for belastende sportsgrene.
Kan man fortryde en brystforstørrelse?
Man kan sagtens fortryde en brystforstørrende operation, idet man blot kan få taget implantaterne ud igen, om end man naturligvis har spildt en masse penge. Man skal dog være opmærksom på, at man ikke kan regne med, at ens bryster kommer til at se ud på samme måde som før, da der er blevet skåret i dem og så videre. Hvordan brysterne kommer til at se ud, efter implantaterne er blevet fjernet, afhænger blandt andet af, hvor lang tid der går fra operationen, til man vælger at få implantaterne taget ud igen.
Fortryder man for eksempel sin brystforstørrelse 10 år senere, skal man regne med, at huden er blevet ældet, og det samme er brysterne – særligt uden implantaterne.
Hvad koster en brystforstørrelse?
Prisen for en brystforstørrelse afhænger i høj grad af, hvor man ønsker at blive opereret henne, om det er i Danmark eller i udlandet, om man ønsker, at der bliver anvendt implantater eller eget fedt, og hvor store brysterne skal være. Derudover afhænger prisen også af, hvor snittet skal lægges – om det for eksempel skal være under brystet eller gennem armhulen. Prisen kan også være forskellig fra klinik til klinik alt afhængigt af, om de anvender lokalbedøvelse eller fuld narkose.
Typisk kan man i Danmark få lavet silikonebryster til en pris på 28.000 kr. til 40.000 kr., og derudover kan der forekomme forskellige tillæg. Ønsker man i stedet for at anvende eget fedt til at få større bryster, kan man forvente, at det koster omkring 40.000 kr. for den første behandling og 30-35.000 kr. for den anden behandling.
Vælger man at tage til udlandet, vil man typisk kunne få billige silikonebryster sammenlignet med priserne i Danmark, men dertil skal man også betale for rejsen til det udenlandske operationssted, og man skal typisk også betale for opholdet efter operationen. Samtidig kan man ikke være sikker på, at de udenlandske operationssteder er lige så gode og har samme høje standard og kontrol som de danske operationssteder. En brystforstørrende operation bør ikke være et sted, hvor man sparer penge på prisen eller lader sig lokke af billige tilbud, der lyder for gode til at være sande, for typisk er kvaliteten også derefter.
- Førende inden for brystforstørrelse
- Anvender de nyeste metoder
- Mere end 25 års erfaring
CeriX
- Anmelderrost specialklinik
- Landsdækkende konsultationer
- Certificeret restylane klinik
Finansiering af silikonebryster
Som det fremgår af ovenstående silikonebryster priseksempler, er det ikke billigt hverken at få lavet silikonebryster eller at få lavet større bryster med ens eget fedt. Større bryster er dog en drøm og et stort ønske, som mange kvinder har, og da de fleste klinikker og privathospitaler er klar over, at mange af deres patienter ikke har alle pengene på én gang, er der de fleste steder mulighed for forskellige former for finansiering.
En finansiering af operationen er typisk i form af silikonebryster på afbetaling, hvor de forskellige klinikker eller privathospitaler har samarbejde med forskellige lånetjenester. Det er meget normalt at betale sine nye bryster af i form af en afdragsordning, og det har den helt store fordel, at man ikke behøver at vente i flere år, indtil man får sparet nok penge sammen, til man kan få lavet sine nye bryster. I stedet for kan man afdrage med et forholdsvist lille beløb hver måned, og nogle steder er der sågar mulighed for at opnå en afdragsfri periode på X antal måneder eller X antal år.
Der er også stor forskel på, hvor meget man skal afdrage på sine nye bryster hver måned. Typisk vil man dog kunne opnå en attraktiv finansiering ved kun at skulle afdrage med 900-1000 kr. hver måned. Andre steder kan man selv bestemme, hvor mange penge man vil afdrage med om måneden, og nogle finansieringsmuligheder er endda rentefrie.
De gode finansieringsmuligheder, der er i dag, betyder, at stort set alle, uanset deres økonomiske situation, vil kunne få råd til at få lavet silikonebryster eller større bryster med deres eget fedt. En brystforstørrende operation er med andre ord blevet meget mere tilgængeligt for alle kvinder over 18 år, og det afhænger i dag ikke i betydelig grad af økonomisk eller social status.
Kilder
I dette afsnit fremgår de primære kilder, som er blevet anvendt til udarbejdelsen af denne artikel for at opnå størst mulig indsigt og viden omkring emnet silikonebryster.
Hjemmesider
Sundhed.dk
Sundhed.dk er en fælles, offentlig sundhedsportal sammensluttet af kommunerne, regionerne og staten. Hjemmesiden blevet etableret tilbage i 2003, og der sker løbende en omfattende udvikling af portalen, så den fortsat er relevant at bruge for både private borgere og sundhedspersonale.
Artiklerne vi har brugt til udarbejdelsen af denne artikel, er blevet udarbejdet af:
- Martin Heje, speciallæge og overlæge på Plastikkirurgisk afdeling på Aarhus Sygehus
- Erling Peter Larsen, speciallæge i almen medicin
- Bjarne Lürh Hansen, ph.d., lektor og almen praktiserende læge på Syddansk Universitet i Odense
- Linda Jacobsen, overlæge og ph.d. på Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet i København.
Artiklerne gennemgik senest en faglig opdatering hhv. d. 18-10-2019 og d. 29-10-2019.
Netdoktor.dk
Netdoktor.dk kan siges at være en af de danske borgeres foretrukne hjemmeside omkring sundhed og sygdom. Hver måned har hjemmesiden omkring 1 million brugere og 2 millioner besøg. En analyse viser desuden, at hele 67 % af alle danske voksne besøger hjemmesiden.
Artiklerne på hjemmesiden udarbejdes enten af eller i samarbejde med mere end 150 af Danmarks mest fremtrædende speciallæger, alment praktiserende læger samt andre eksperter inden for området.
Til udarbejdelsen af denne artikel har vi anvendt en artikel skrevet af journalist Karin Kaas, og den er blevet udarbejdet i samarbejde med ph.d. og overlæge Jens Ahm Sørensen fra Plastikkirurgisk Afdeling på Odense Universitets Hospital. Den er senest blevet opdateret d. 24-07-2014.
Cerix.dk er en dansk speciallægeklinik med afdelinger flere forskellige steder i landet. De tilbyder alt lige fra kosmetisk laserbehandling til brystforstørrende operationer, og de er godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed uden anmærkninger. Flere af deres ambassadører er kendte ansigter som for eksempel Jackie Navarro, Lise Baastrup og Stine Bramsen, som alle har benyttet sig af deres ydelser.
Til udarbejdelsen af denne artikel har vi blandt andet anvendt deres eget materiale liggende på deres hjemmeside.
Roskildeprivathospital.dk er et moderne privathospital beliggende i Roskilde. De har en række dygtige og veluddannede kirurger, der opererer inden for hvert deres specialiser som for eksempel plastikkirurgi, ortopædkirurgi, gynækologi og ikke-kosmetisk øjenkirurgi. Privathospitalet har opnået en akkreditering i forhold til de krav, der stilles til et dansk privathospital. Det gælder både i forhold til kvalitet inden for det faglige niveau, kvalitet inden for det anvendte udstyr samt sikkerhed. Denne kreditering har de opnået uden nogen anmærkninger.
Til at udarbejde denne artikel har vi anvendt deres eget materiale, som foreligger inde på deres hjemmeside.