• Skæl
  • Tør hovedbund
  • skæleksem
  • Psoriasis
  • Flere emner
    • Behandlinger
    • Huden
    • Hårbunden
    • Håret
    • Hårtab
    • Kosttilskud og lægemidler
    • Skægget
Menu
  • Skæl
  • Tør hovedbund
  • skæleksem
  • Psoriasis
  • Flere emner
    • Behandlinger
    • Huden
    • Hårbunden
    • Håret
    • Hårtab
    • Kosttilskud og lægemidler
    • Skægget

Neglesvamp / Tinea unguium

maj 1, 2020 by Redaktionen

Neglesvamp er desværre en relativ udbredt og almindelig lidelse i dag hos både unge og gamle – selvom flere ældre er ramte. Faktisk lider op mod hele 10-20 % af den danske befolkning af neglesvamp ifølge statistikker. Andre siger omkring mellem 2-8 %. Er man mand, så er der lidt større risiko for at blive ramt af neglesvamp, end hvis man er kvinde. Kort sagt, så udskiller de skadelige svampe et stof, som nedbryder neglene, som traditionelt set skal beskytte vores tæer. Det ser både grimt ud og gør ondt, hvis man lider af neglesvamp. Mange går dog alt for længe, før de anerkender situationens alvor og får gjort noget ved det.

I denne artikel fortæller vi om, hvad neglesvamp er, hvem der får det, og ikke mindst hvordan man effektivt kan komme det til livs. Det er relevant både for dem, som allerede har neglesvamp, og dem, som gerne vil forebygge det i fremtiden. 

Hvad er neglesvamp, og hvad er tegnene?

Har man neglesvamp, så vil det kunne ses tydeligt på neglene. Det er mest tæerne, der bliver ramt, fordi fødderne ofte er indelukket i skoene i løbet af dagen. Svampen danner grimme pletter på neglens belægning, som vil vise sig i misfarvning og fortykkelse. Der kan også komme en hvidlig belægning på neglen, hvorefter neglen over tid vil opløses. Lidelsen skyldes en infektion af svampe, som også i videnskabelig tale kaldes dermatofytter. Den type af svamp, der rigtig godt kan lide at angribe mennesker, kaldes antropofil. Oftest vil det være de antropofile afarter Trichophyton mentagrophytes og Trichophyton rubrum, der angriber mennesker.

Man kan desværre få svamp flere steder i kroppen. Mange kvinder døjer for eksempel med svamp i skeden, som kan være yderst generende. Ved neglesvamp på fødderne vil man dog lægge mærke til en hurtig og gradvis forværrelse ved neglene, som godt kan forvolde problemer, når man går meget. Det kan være, at neglen revner og falder delvist af. I værste tilfælde kan neglen simpelthen løsne sig helt fra huden på tåen. Det ser grimt ud. Fingerneglene er typisk ikke ramte af den simple årsag, at de får ikke luft hele tiden, fordi de er frie. Bliver din neglesvamp rigtig slem, så kan den omkringliggende hud begynde at svie og klø helt vildt. 

Kan være ret så svært at komme af med

Det er utrolig vigtigt at få startet en behandling med det samme, når man opdager, at man har neglesvamp. Tånegle, der er meget angrebet af svamp, skal normalt behandles over tre måneder, og der vil altid være risiko for tilbagefald, hvis ikke man passer godt på sine fødder. Det kan være en vanskelig lidelse at kurere, og godt en ud af fire vil opleve, at de ikke kan blive afhjulpet af en tabletbehandling. Problemet er grundlæggende, at svampene er en del af mikroorganismefloraen i vores omgivelser, og at man jo ofte vil fortsætte med at lukke fødderne inde i fodtøj.

Derfor er neglesvamp ikke som sådan farligt, men det spreder sig med lynets hast, og det er svært at få has på for evigt. I patienthåndbogen online på Sundhed.dk for borgerne fremgår det, at godt en femtedel får et tilbagefald med neglesvamp, hvis man kigger på det tre år efter. Det kan derfor være svært at slippe af med for den enkelte. Går man meget i sandaler, så kan det af kosmetiske årsager være ret så ønskværdigt at slippe af med i en fart. 

Neglesvamp vil ikke gå væk af sig selv

Opdager man misfarvning på sine tånegle eller gullige pletter, så kan man måske fristes til at tro, at det er et forbigående fænomen, som nok skal hele sig selv. Der tager man desværre fejl. Neglesvamp er relativt kronisk, og det går ikke bare sådan væk. Omvendt kan det blive værre og smitte flere tånegle, så man til sidst ender med at have svamp over hele foden. Du kan købe medikamenter og creme på apoteket, som kan lindre smerter og symptomer på foden. Ofte vil din egen praktiserende læge dog også nemt kunne spotte, hvis du har fået neglesvamp. Symptomerne er ikke ligefrem diskrete, som vi beskrev ovenfor. Lægen vil normalt bare kigge på foden og stille en diagnose på stedet.

Er symptomerne dog særligt alvorlige, eller har lægen mistanke om, at de kan være relateret til en anden sygdom, så kan han eller hun også foretage et par undersøgelser. Det kunne være et svampeskrab, hvor du podes, og din svamp tages til undersøgelse på et slags laboratorium. Her er der normalt tale om procedurerne dyrkning og mikroskopi. Mikroskopi er en undersøgelse, hvor en sundhedsfaglig med en lup undersøger visse mikroorganismer i dybden. Det kunne også være en PCR-undersøgelse, der skal til. Den er målrettet bakterier i huden. Det er også vigtigt for lægen at udelukke lignende sygdomme, som kan forveksles med blot at være neglesvamp. 

Medicin eller tabletter til at kurere neglesvamp

Som oftest vil en lidelse med neglesvamp blive kureret med et forløb, hvor du skal spise tabletter på daglig basis. Det kan for eksempel være med præparaterne terbinafin eller itraconazol. Mens behandlingstiden for svamp i fingerneglene er lidt kortere, så skal du regne med op til et helt år for kuren mod neglesvamp ved fødderne. Lægen skal nok foretage en vurdering, og det er vigtigt at understrege, at behandlingstiden vil variere efter dit individuelle behov. Tabletkuren kræver en recept, så du kommer ikke uden om en konsultation med din læge, før du kan smutte forbi apoteket. På mange måder tyder det på, at tabletbehandlingen er den mest effektive løsning, når du døjer med neglesvamp. 

Der er dog et problem. Det er, at tabletterne godt kan have nogle trælse bivirkninger. Hvor svære de er, vil også afhænge af den individuelle person og krop, da reaktioner på medicin aldrig er helt til at forudsige. Bivirkningerne tæller blandt andet mavesmerter, hovedpine, hududslæt og diarre. Faktisk kan leveren også blive påvirket i nogle tilfælde. I svære tilfælde kan lægen vurdere, at det er bedst, at du får den smittede negl (eller negle) fjernet ved et kirurgisk indgreb. Det sker, når man for eksempel er nødt til at behandle huden under neglen for en infektionstilstand, som har spredt sig. En anden mulighed er behandling med laser, som gør lidt under undervejs, men som har vist fine resultater. Disse behandlinger kommer typisk i spil, når patienten ikke kan tåle tabletterne på grund af for grove bivirkninger.

Suppleres med en neglelak-kur

Selvom man får tabletter i flere måneder, er det meget normalt at supplere med en neglelak-kur, når man har svamp ved fødderne. Den medicinske neglelak kan du få i håndkøb ved dit lokale apotek – hvis de ikke har den, kan den bestilles hjem. Den specielle neglelak indeholder stoffet amorolfin, som er et svampedræbende middel. Man smører lakken på som ved en normal neglelak. Husk ikke at bruge børsten til at lægge normal neglelak, da den jo er i berøring med smittede tånegle. Man vil nødigt have, at svampeinfektionen spreder sig mere. 

Det bør nævnes, at der faktisk findes to håndkøbsmidler, som kan anvendes på det danske marked i dag. Her behøver du altså ikke at have været forbi en læge, før du kan købe. Midlerne hedder henholdsvis Finail og Loceryl, og de indeholder også begge stoffet amorolfin, som også findes i neglelakken. Vil man have en svampedræbende effekt, så kan man også overveje disse muligheder. Er du i tvivl om, hvordan du bruger neglelak, eller hvordan du skal tage pillerne, så er det bedst at forhøre sig hos lægen. Alternativt kan du spørge de professionelle farmaceuter på apoteket, hvor du handler. Som sagt – symptomerne er sjældent alvorlige, men det er bedst at komme af med dem i en fart.

Ser ikke særlig kønt ud med gullige negle

Hvis man har set andre med neglesvamp ved fødderne eller selv har døjet med det, så ved man, at det virkelig ikke ser særlig kønt ud. Sygdommen er ikke farlig, men det er altså en lidelse, der skærer i øjnene. Går man op i sit udseende, og hvad andre tænker, så vil man ønske at komme af med neglesvamp i en fart. Det kan faktisk kun gå for langsomt! Grunden til, at mange derfor vælger at reagere hurtigt, er mest af kosmetiske årsager. Det er ærgerligt, hvis man gerne vil have sine nye sandaler på til et event, og ens tånegle så stikker ud med gullige pletter på. Eller værre endnu: Måske neglen er halvvejs faldet af.

For nogle har det den effekt, at de faktisk ikke kan lide at vise deres fødder og have dem ude i det fri. Men det vil blot gøre tilstanden mere ekstrem, fordi luft er afgørende for, at fødderne kan ånde og få det bedre. Svamp har netop optimale vækstvilkår i lukkede miljøer, hvor der er meget fugtigt og en lav gennemstrømning af frisk luft. Begynder du derfor at holde dine fødder i sko eller strømper hele tiden, fordi du synes, at det er pinligt at vise dem frem, vil det give bagslag i sidste ende. Så er det bedre at komme i gang med en behandling og have fødderne ude så meget som muligt. Tag strømperne af, og læg med bare tæer, når du ser film eller tv om aftenen. Sov uden sokker om natten. Det er gode råd, hvis du vil komme neglesvampen til livs.

Tricks til at undgå neglesvamp

Før behandling bliver nødvendig, og du får et hyr med neglesvamp, så er der faktisk en del ting, du selv kan gøre. Det handler om at holde fødderne sunde og tørre og sikre sig, at de får luft hver dag. Er fødderne fugtige, så har svampen meget bedre mulighed for at udvikle sig og overtage dine tånegle. Overvej særligt, hvad du beklæder dine fødder med. Her bør du tænke over:

  • Hvorvidt du bruger meget tætsiddende fodtøj
  • Hvilket materiale dine strømper er lavet af.

Syntetisk materiale har det med at lukke kroppen inde, så huden har sværere ved at ånde. Generelt er bomuld utrolig godt, hvis man vil sikre sig sundere vilkår for sin hud og negle. Er du typen, der er lidt for god til at bruge gamle strømper eller sove med de samme natten over, så skal du også til at skifte vaner. Det er nemlig bedst at skifte strømper minimum én gang dagligt, hvis du vil modvirke tendens til neglesvamp. Især hvis man er typen, som sveder sine fødder meget. For de fleste vil fødderne være mere fugtige og klamme om vinteren, hvor det omvendt er langt nemmere at få dem luftet i det fri om sommeren. Her går man heller ikke så meget med strømper, fordi det ikke er nødvendigt at varme fødderne op.

Tætsiddende fodtøj, hvori dine fødder ikke kan ånde, er som udgangspunkt også et no go. Stramt fodtøj kan omfatte alt lige fra højhælede sko over fodboldstøvler til smarte støvletter.

Tænk over, hvor du har bare fødder henne

Hvis man følger reglen om at undgå fugt i fødderne, som er gunstige for svampen, så bør du også overveje offentlige baderum. De har nemlig typisk en meget høj temperatur og et højt niveau af fugtighed. Det gælder i øvrigt også omklædningsrum, som man benytter fælles under idræt eller holdtræning. Baderum kan være den rene bakteriebombe, og det er desværre et af de mest sandsynlige steder at blive smittet med fodsvamp og neglesvamp af andre mennesker. Et godt husråd er derfor at tage badesandaler på, så du skærmer dine fødder samt undgår at soppe rundt i vand i længere tid. Generelt skal man jo undgå at have fugtige fødder i længere tid ad gangen.

Et andet vigtigt trick er, at man skal huske at tørre sig grundigt mellem tæerne efter bad. Det virker måske som noget simpelt at skrive sort på hvidt. Alligevel glemmer mange det, fordi de tørrer sig hurtigt efter badet og ikke tænker over at komme ind imellem tæerne med håndklædet. Men glemmer man det, så bliver vandet siddende og bidrager til et fugtigt miljø hele dagen lang. Det er måske guld værd for svampen, men ikke for dig, fordi du øger din risiko for at få neglesvamp væsentligt. Så husk at tørre dig mellem tæerne – også selvom det tager ekstra tid! 

Tvivlsomme husråd med udokumenteret effekt

Selvfølgelig er der på nettet en række debatter om, hvilke alternative husråd man kan tage i brug for at komme neglesvampen til livs. Går man ind på Netpatient.dk og læser om forslagene, så stilles der dog kraftigt spørgsmålstegn ved deres effekt. Et alment husråd, når det gælder neglesvamp ved tåneglene, er tilsyneladende at foreslå behandling med tetræolie. Problemet er bare, at det er et allergen, som for nogle mennesker faktisk kan tricke eksem på huden. Har man allerede neglesvamp og pådrager sig pludselig eksem, så står man med to problemer ved fødderne. Eddike er også nogle gange oppe at vende, men det har tilsyneladende heller ingen dokumenteret positiv indvirkning. 

Et andet populært bud er atamon, som er et produkt til at konservere mad og drikkevarer med. Det har ganske rigtigt et aktivt stof, som modvirker svampes vækst. Stoffet hedder natriumbenzoat og er et konserveringsmiddel. Mens midlet ganske rigtigt virker effektivt ved den type svampe, som sætter sig i maden, så er det mindre effektivt ved typen, der giver svamp i tåneglene. Det er jo som bekendt typen ”dermatofytter”. Atamon er ikke særlig godt til at trænge ind i neglene, og det kan desuden ligesom træolie medføre eksem, hvis man er uheldig. Man skal altså tænke sig godt om, før man begiver sig ud i en masse former for alternativ behandling af neglesvamp. I værste fald ender man bare med at gøre problemet værre – eller at skabe et nyt et! 

Neglesvamp kan ramme alle – men særligt idrætsudøvere og ældre

Som vi nævnte i indledningen, så er der en ret stor del af den danske befolkning, som kæmper med neglesvamp. Det er dog særligt ældre mennesker, der lider mest under det. Risikoen synes at stige, jo længere man kommer op i alderen. Det er egentlig ikke så underligt, siden det ofte går sådan med sygdomme. Kroppen bliver simpelthen mindre modstandsdygtig, som årene går. Unge mennesker, som går meget i tætlukkede kondisko, er dog også i farezonen. Simpelthen fordi deres fødder ikke får nok luft på daglig basis. Men der er en anden gruppe, som faktisk er meget udsat for neglesvamp. En gruppe, som ellers hører blandt dem, der lever meget sundt og er i god fysisk form.

Det er nemlig idrætsudøvere. Mens idrætsudøvere træner deres kondition og immunforsvar meget, så er det tit dem, der bliver ramt af svamp i neglene. Idrætsudøvere som løbere, atleter eller sportsmænd går tit i tætte kondisko og sveder meget i dem. Det skaber fuldstændig optimale vilkår for svampen, som godt kan lide fugt og indelukket luft. Nogle kondisko er bedre at ånde i end andre, men som udgangspunkt vil det være en hård prøvelse for de svedige tæer at være lukket inde mange timer i løbet af dagen. Idrætsudøvere bør derfor lægge ekstra mærke til, om deres negle begynder at se gullige og trætte ud. Det kan nemlig være de første spæde tegn på udbrud af svamp, og da er det bedst at tage det i opløbet.

Kan neglesvamp smitte andre?

Det korte svar er ja! Neglesvamp er langtfra den mest smitsomme form for svamp, som et menneske kan have, men den kan helt klart smitte. Derfor skal man tænke sig om og forsøge at skåne dem omkring sig, så de ikke bare ender med den samme lidelse. Tilstanden skal også være ret dårlig, før smittefaren er høj. Har din neglesvamp spredt sig til forskellige tæer og også angrebet huden om rundt om tåneglene, så burde rotorblinket gå i gang. Så bør du ikke ligge og flette fødder med en sød fyr eller gå uden badesko i fællesbadet, det er helt sikkert. Samtidig bør du overveje ikke at dele dit håndklæde med andre. 

En omvendt problematik opstår, når du får fodsvamp. Fodsvamp opstår som regel mellem to tæer, og man kan nemt blive smittet i svømmehaller eller træningscentre. Fodsvampen kan sprede sig til dine tæer og give dig neglesvamp over tid. Modsat neglesvamp så er fodsvamp en meget smitsom affære. Det kan brede sig til dine negle, og du kan derefter smitte andre på samme måde. Ved begge lidelser kan du eventuelt skylle dine fødder med koldt vand en gang dagligt for at køle dem ned og modvirke fugt. Husk blot at tørre dem grundigt, inden du tager sokker på, så du ikke i stedet kommer til at lukke fugt inde bagefter.

Har intet med dårlig hygiejne at gøre

Svamp har altid været omgivet lidt af et stigma. Især neglesvamp, som er så tydeligt for andre – i hvert fald, når man har bare fødder om foråret eller sommeren. For ikke at nævne bare fødder ved poolen eller til idræt i svømmehallen. Det ser ikke særlig lækkert ud med gule negle, som måske endda er ved at falde af. Nogle gange vil de være meget flossede og generelt bare se usunde og syge ude. Det er vigtigt, at man selv husker på og minder andre om, at neglesvamp ikke har noget med dårlig hygiejne at gøre. Personen, som har neglesvamp, går i bad, vasker sig og spiser sundt og bevæger sig ligesom alle andre mennesker. Vedkommende er bare uheldig og har fået en svampeinfektion, der kan være opstået af forskellige årsager. 

Sunde og klare negle, der ikke er flossede, er dog helt klart et tegn på en sund fod. Så derfor er det selvfølgelig også vigtigt at tage symptomerne alvorligt. Både nedgroede negle, tåneglesvamp og fodsvamp ville alle medvirke til, at fødderne ikke er så raske og funktionelle, som de kunne være. For eksempel kan det være presset at have en sko på, hvis man ikke ved, om neglen pludselig falder af, fordi den er blevet helt ødelagt af neglesvamp. En ting er sikkert: Det gør ondt, hvis man lige pludselig ikke har en tånegl til at beskytte den sarte hud inde bag ved. Så kan det komme til at gøre ondt både at løbe og gå samt have sko som høje hæle eller løbesko på.

Vandreentusiaster skal især holde øje med neglesvamp

Mens vi har talt om, hvordan idrætsudøvere er mere tilbøjelige til at få neglesvamp, så er der faktisk også en anden udsat gruppe. Det er nemlig folk, der er glade for at vandre længe over en vis distance. Vandring er blevet voldsomt populært i de senere år, hvor danskerne tager både til Camino ruten i Spanien og oversøisk for at gå lange ruter og koble hjernen helt fra hverdagens stress og jag. Men når man går i flere uger eller måneder i tætte vandresko, så er det meget hårdt for tæerne. Fordi man sveder, er der stor risiko for at udvikle neglesvamp. Sker det først under turen, så bliver det en træls affære. 

Derfor er det vigtigt at prøve at lufte fødderne og få sokkerne af, så snart det er muligt. Måske kan du massere dine fødder og sørge for at holde dem tørre. Når man er afsted, så er fødderne alfa og omega. Konditionen kan være nok så god, men hvis ikke fødderne er tip top, så bliver det svært at nå målet. Det er ikke ualmindeligt, at folk får både blå og gule tæer samt trætte negle under sådan en tur. Hold øje med neglenes helbred, og konsultér en læge undervejs på ruten, hvis du tror, at dine tæer ikke har det godt. Det kan bedre betale sig at være på forkant og forebygge neglesvamp end at ærgre sig, når skaden først er sket.

Dine negle bør være i orden

Vi har måske en tendens til at negligere vores tånegle lidt, mens vi giver vores negle på hænderne utrolig meget opmærksomhed. Dem kan vi putte neglelak på eller gøre længere for udseendets skyld. Men tæerne kan vi måske godt overse lidt. Ligeså vel som dårlige negle på fødderne kan være et tegn på neglesvamp, så kan det også være et symptom på andre lidelser eller skavanker, som du bør se til. TV 2 minder i en artikel om fingernegle om, at man skal huske at se efter, om der er riller, misfarvning eller underlige buer på neglene. Det kan nemlig være tegn på alt fra dårlig tarmflora til mangel på forskellige vitamintyper såsom B-vitamin.

På samme måde, som du monitorer dine fingernegle, bør du tjekke efter ved fødderne. Her afhænger neglenes helbred også af din kost og kroppens generelle sundhed. Er dit immunforsvar stærkt, så vil en svampeinfektion ikke så hurtigt kunne nedbryde neglen. Måske kan du da nå igennem behandling hurtigere og slippe af med svampen, før dine negle har lidt megen skade. Som sagt så kommer neglesvamp ofte igen. Derfor bør man etablere et fokus på at have sunde fødder og tæer til alle tider, så de ikke er så sårbare overfor svamp, når der er fugt. Mens vi har givet nogle råd længere op i artiklen, så kan overveje at etablere nogle sunde vaner og rutiner til ære for dine fødder.

Giv fødderne luksus og forkælelse i hverdagen

Vi slider vores fødder hver dag ved at gå på dem og lukke dem inde i sko. De fortjener forkælelse og pleje. Giver du dem det, så vil du have mindre risiko for at udvikle gener såsom fodsvamp eller neglesvamp ved tæerne. Hvad kan jeg gøre for at forkæle mine fødder, tænker du måske? Til en start kan du, når du kommer hjem, tage sko og strømper af hurtigt og ligge med bare tæer løftet lidt opad. Du kan massere fødder og tæer og bruge en lindrende creme, der har en antiinflammatorisk effekt. Nogle af os har tendens til at få hævede tæer – især om vinteren, når det er meget koldt, og man skal have tykke vinterstøvler på. Men når tæerne hæver op, så bliver der mindre plads til cirkulation af luft mellem dem, og det hjælper bare svampen til at vokse og sprede sig.

En anden ting, du kan gøre, er at spise vitaminer, som styrker hår og negle. Ved både Matas, diverse apoteker og i nogle store supermarkeder kan du finde dåser med den form for sunde vitaminer. Det vil stå på pakken, hvis de styrker neglene. Det er ikke i sig selv en kur selvfølgelig – neglene vil blive ødelagt af svampen, hvis den ikke behandles. Men det kan være en del af din aktive indsats for at skabe et sundt miljø for dine fødder og generelt gøre dem mere modstandsdygtige i verden. Online kan du læse andre tips og idéer til, hvordan du kæler om dine fødder, når du har fri; det er nemlig vigtigt.

Skrevet i: huden

hovedbunden.dk
Hovedbunden.dk er et annoncefinansieret medie, hvor der findes råd og vejledning om primært sygdomme i hovedbunden, samt almindelige hverdagsproblemer relateret til hud, hår og kosmetik. Vi er ikke fagligt uddannede, men vores vision er at formidle sundhedsemner vidensbaseret i et let-læseligt sprog. Oplysningerne må ikke tages som erstatning for kompetent professional rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på Hovedbunden.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Hvis du klikker dig videre til vores annoncepartnere, kan vi få en annonceindtægt. Læs mere om dette

Nye emner

  • Aloe Vera creme og gel – De 8 bedste aloe Vera produkter på markedet

    Aloe Vera er i flere tusinde år blevet regnet for at være én af naturens vidundere. Planten har været brugt… Læs mere →

  • MR-scanning bivirkninger

    Skal du have en MR-scanning i den nærmeste fremtid, og er du nervøs for, hvilke bivirkninger en sådan undersøgelse kan… Læs mere →

  • MR-scanning nakke

    Kroniske smerter i nakken er ofte til stor gene for den enkelte. Nogle gange kan det skyldes mindre skader eller… Læs mere →

Søg på hjemmesiden

Information

  • Forside
  • Nyttige artikler
  • Om Hovedbunden.dk
  • Kontakt
  • Cookie- og privatlivspolitik
  • Sitemap

Populære artikler

  • Kløe i hovedbunden – hvorfor klør det?
  • Fedtet hår og hovedbund
  • Kosttilskud og vitaminer til håret
  • Tør hovedbund
  • Propecia mod hårtab
  • Skæleksem (seboroisk eksem)
Oplysningerne må ikke tages som erstatning for kompetent professional rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på Hovedbunden.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling.

Copyright © 2021 — Hovedbunden.dk • Alle rettigheder forbeholdt.